Κόκκαλης από Καρδίτσα: Μέχρι τα Χριστούγεννα τα πρώτα μέτρα ανακούφισης στην μεταμνημονιακή εποχή

Την πεποίθηση πως η χώρα έχει αφήσει πίσω της ανεπιστρεπτί τα “μνημονιακά δεσμά” και πως μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν ψηφιστεί τα πρώτα μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας, στη μετά το μνημόνιο εποχή, εξέφρασε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, εγκαινιάζοντας την 16η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Καρδίτσας το απόγευμα της Παρασκευής.

Όπως εξήγησε μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκαλης, “η πρώιμη μεταμνημονιακή περίοδος βρίσκει τη χώρα μας σε ένα κομβικό σταυροδρόμι, το τελευταίο αλλά και σημαντικότερο για τη μετέπειτα πορεία της.

Δυστυχώς, παρότι αυτή η κυβέρνηση έχει καταφέρει να κάνει πράξη την σπουδαιότερη αποστολή της, που δεν είναι άλλη από την έξοδο από τα μνημόνια, οι γνωστές ακραίες φωνές του λαϊκισμού συνεχίζουν να ορχηστρώνουν επιθέσεις παραπληροφόρησης και λάσπης δράττοντας την ευκαιρία, πότε από τη δύσκολη ακόμη συγκυρία στο εσωτερικό της χώρας και πότε από τις επίσης ρευστές και προβληματικές εξελίξεις στο διεθνές πολιτικό και οικονομικό στερέωμα.

Η αλήθεια όμως είναι μία: Η χώρα έχει αφήσει πίσω της ανεπιστρεπτί τα μνημονιακά δεσμά. Σαφώς και θα έχουμε μπροστά μας την υποχρέωση να τιμηθεί η υπογραφή που βάλαμε έναντι των θεσμών, όμως για πρώτη φορά, ανακτάμε μεγάλο μέρος της δυνατότητας να ορίζουμε εμείς οι ίδιοι τη μοίρα μας, κάτι που απωλέσαμε προ οκταετίας για τους λόγους που όλοι σας γνωρίζετε.

Και η αλήθεια είναι πως για πρώτη φορά φέτος πριν τα Χριστούγεννα θα ψηφιστεί ο πρώτος προϋπολογισμός χωρίς μνημόνιο.

Ένας προϋπολογισμός που θα περιλαμβάνει τα πρώτα βήματα ανακούφισης όπως τα αναδρομικά σε ένστολους, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, οι προσλήψεις στην Παιδεία, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, μείωση του φόρους στις επιχειρήσεις και όσα ακόμη έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν μάγοι και μαγικά ραβδιά, ούτε τα προβλήματα λύνονται σε μία μέρα. Περάσαμε στην εποχή χωρίς μνημόνια, αλλά έχουμε μπροστά μας δρόμο μέχρι την τελική Ιθάκη.

Γιατί όπως έχω ξαναπεί, την Ιθάκη την φτιάχνουμε όλοι εμείς καθημερινά με τις πράξεις μας. Δε θα μας τη χαρίσει κανείς. Γι’ αυτό το λόγο σας καλώ σε στενή, ειλικρινή και αδιάλειπτη συνεργασία, ώστε να συνδιαμορφώσουμε το κλίμα εκείνο που θα επιστρέψει τη χώρα στην κανονικότητα και στη βιώσιμη ανάπτυξη”.