Σφοδρά πυρά Κόκκαλη για το σχεδιασμό των μειονεκτικών περιοχών

Σφοδρά πυρά κατά των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΑΑΤ (σ.σ. της Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων)  εξαπέλυσε, ο υφυπουργός Αγροτική Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του παρέμβασης στη χθεσινή (Τρίτη 9-10-2018) τηλεοπτική εκπομπή «Θεσσαλική Γη» του «Astra tv», αναφορικά με το θέμα της επαναχάραξης των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, όπου τίθενται εκτός πολλές μειονεκτικές περιοχές από την εξισωτική αποζημίωση.

Χαρακτηριστικά ο κ. Κόκκαλης ανέφερε στην παρέμβασή του «Τολμώ να πω και θα παραδεχτώ, ότι έχουν γίνει λάθη από την αρμόδια υπηρεσία, λάθη όσον αφορά την τακτική και την  πληροφόρηση που πρέπει να έχει ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος. Δυστυχώς αυτή η δημόσια διαβούλευση δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα», ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε: «Επιτρέψτε μου να πω ότι κανείς δεν είναι αλάθητος. Το ότι το αναφέρει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δεν σημαίνει ότι είναι και 100% ορθό» και στο τέλος επανέλαβε ότι «τα λάθη αυτά δεν τα έκανε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ αλλά ήταν λάθη των υπηρεσιακών παραγόντων και αυτή τη στιγμή στηλιτεύουν τις ίδιες τις υπηρεσίες του υπουργείου, οι οποίες δεν  διαχειρίστηκαν σωστά το όλο θέμα».

Μάλιστα ανέφερε και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, λέγοντας «μου αναφέρθηκε ότι στα Γρεβενά, έχουν βγει πολλές περιοχές, ως ποτιστικές» και διερωτήθηκε «είναι δυνατόν;” Και συνέχισε αναφέροντας άλλο παράδειγμα με την Ελασσόνα «έχουμε χωριά της Ελασσόνας, τα οποία είναι εκτός της εξισωτικής και αυτά είναι ορεινά χωριά».

Με βάση τα παραπάνω, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού  επισήμανε ότι «δεν θέλω να θρέψω ελπίδες ότι όλες οι περιοχές που βγήκαν εκτός των μειονεκτικών περιοχών, θα επανενταχθούν,  θα πρέπει και θα δοθεί η δυνατότητα στους αγροτικούς φορείς και τους δήμους να αποδείξουν ότι κάποιες περιοχές τους είναι μειονεκτικές, σύμφωνα με τα κριτήρια που υπάρχουν.  Γενικά πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα σε αυτούς που πιστεύουν ότι πραγματικά αδικήθηκαν, να προσκομίσουν ανάλογες μελέτες, ότι η περιοχή τους είναι όντως μειονεκτική».

Χρήστος Αθανασιάδης

Πηγή: agroekfrasi.gr