Ανοιχτή ξενάγηση στην Αρχαία Σκοτούσσα – Εντυπωσίασαν τα αρχαιολογικά ευρήματα

Παρουσία πλήθους κόσμου και επισήμων, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Οκτωβρίου ανοιχτή ξενάγηση στο ανασκαφικό πεδίο, της Αρχαίας Σκοτούσσας καθώς ολοκληρώνεται φέτος, ο πρώτος κύκλος του πενταετούς ανασκαφικού προγράμματος, στον οποίο συμμετείχαν, 32 Ιταλοί αρχαιολόγοι (πανεπιστήμιο της Messina), εκ των οποίων 8 καθηγητές Πανεπιστημίου και πέντε Έλληνες.

Ο σκοπός της ξενάγησης, ήταν να παρακολουθήσουν από κοντά οι πολίτες, τα εντυπωσιακά επιστημονικά αποτελέσματα της αρχαιολογικής σκαπάνης, την εξέλιξη και τα ευρήματα των αρχαιολογικών ερευνών, τα οποία είναι αρκετά μεγάλα σε σχέση με τον μικρό χρόνο εξέλιξης των ερευνών στον χώρο.

Η Αρχαιολογική έρευνα, χωρίστηκε σε δυο ανασκαφικούς τομείς, ο πρώτος τομέας που περιλαμβάνει το ανατολικό τμήμα και την κύρια είσοδο της πόλης και ο δεύτερος τομέας, ένα μεγάλο δημόσιο οικοδόμημα, των ελληνιστικών χρόνων, πιθανότατα με λατρευτικό χαρακτήρα.

Αν και η πόλη δεν έχει, ακόμη, εκτενώς ανασκαφεί, με βάση τα ορατά ερείπια της, μπορεί κανείς να πει ότι περιβαλλόταν από τείχος μήκους περί τα τέσσερα χιλιόμετρα, ενισχυμένο κατά τόπους από σαράντα τέσσερις τετράγωνους και κυκλικούς πύργους, ενώ οι πύλες του ήταν πιθανώς πέντε. Διαθέτει ακρόπολη, χωριστά τειχισμένη, στάδιο και θέατρο.

Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Βάσω Νούλα, ειδική συνεργάτις του Δημάρχου Φαρσάλων, αρχαιολόγος και μέλος του αρχαιολογικού προγράμματος της Σκοτούσσας. Χαιρετισμό πραγματοποίησαν ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Σκοτούσσας κ. Νίκος Φιλίππου αναφέροντας οτι: “είναι πολύ σημαντικό που γίνεται αυτό για τον τόπο μας, επιθυμούμε να συνεχιστεί, ευχαριστούμε τον Δήμο Φαρσάλων και όσους βοήθησαν, ώστε να πραγματοποιηθεί εως σήμερα ο Α’ κύκλος ανασκαφών”. Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: “Φέτος, κλείνουμε τον πρώτο κύκλο πενταετούς αρχαιολογικών ανασκαφών. Στην Αρχαία Σκοτούσσα, θα επιδιώξουμε να συνεχίσουμε το ανασκαφικό έργο, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Francesco La Torre και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας. Επίσης, θα ξεκινήσουμε τις διαδικασίες, στο κάστρο Ερέτριας, αισιοδοξόντας ότι όλα θα πάνε καλά και θα έχουμε την εκκίνηση της μελέτης, για να μείνει το κορυφαίο έργο στην περιοχή, της διενέργειας, ανασκαφών στο Χτούρι”.

Τον λόγο έλαβε η κ.Σοφία Καραπάνου, αναφερόμενη στα διασωθέντα ιστορικά στοιχεία για την Σκοτούσσα, στην ιστορία της έρευνας και στο πρόγραμμα και τα αποτελέσματα της επιφανειακής έρευνας (survey) που εκπονήθηκε στον χώρο.

Κλείνοντας τις ομιλίες, ο καθηγητής Francesco La Torre παρουσίασε λεπτομερώς τα ανασκαφικά στοιχεία από τον χώρο της ανατολικής πύλης και αυτόν του μεγάλου δημοσίου κτηρίου, από τους δύο πυρήνες δηλαδή της ανασκαφικής διερεύνησης ενώ προχώρησε και στην πολύ σημαντική αποτίμηση των ευρημάτων του χώρου και στα συμπεράσματα στα οποία μας οδηγούν.

Η Σκοτούσσα αποτελούσε μια σημαντική πόλη, κυρίως της κλασικής και ελληνιστικής περιόδου της αρχαίας Ελλάδας, (5ος έως 2ος αιώνας π.Χ.), εκτός από την πόλη των Φαρσάλων, ενώ ανακαλύφθηκε κατά την έρευνα ότι διαθέτει και νεολιθικά στοιχεία.
Την περίοδο της ακμής της, ήταν πλούσια, καθώς εκμεταλλευόταν τους εύφορους σιτοβολώνες της και έκανε μάλιστα εξαγωγή σιτηρών. Την οικονομική της ισχύ μαρτυρά το γεγονός ότι, περί το 480 π.Χ., είχε προχωρήσει σε κοπή νομίσματος (αργυρό ημίδραχμο και δραχμή), που έφερε στον εμπροσθότυπο μορφή ίππου και στον οπισθότυπο έναν κόκκο σιταριού. Αυτή ήταν η αρχή μιας μακράς περιόδου πλούσιας, ανεξάρτητης νομισματοκοπικής δράσης, που φθάνει μέχρι το 200 π.Χ. Η θεματολογία των νομισμάτων της ακολουθεί αυτή του Κοινού των Θεσσαλών με συχνά στοιχεία τον ίππο, τον κόκκο σιταριού, τον Ηρακλή και τον Ποσειδώνα.

Το αρχαιολογικό έργο εκπονείται κατά τα τελευταία πέντε χρόνια στην αρχαία Σκοτούσσα από το Πανεπιστήμιο της Μεσσίνα της Ιταλίας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και τον Δήμο Φαρσάλων. Η διεύθυνση του προγράμματος ανήκει από κοινού στον καθηγητή κ. Francesco La Torre και στην κ. Σοφία Καραπάνου.

Σήμερα, Δευτέρα την περιοχή θα επισκεφθεί ο Emanuele Papi, διευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, σηματοδοτώντας της σπουδαιότητα του αρχαιολογικού έργου, για την Ιταλική σχολή και την περαιτέρω υλοποίηση του β’ κυκλου ανασκαφών.

Την ανοιχτή ξενάγηση, παρακολούθησαν πλήθος κόσμου και επισήμων, όπως ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος, οι αντιδήμαρχοι Φαρσάλων κ. Δημ. Μπαμπανίκας, Κων/να Μπένου, Σ. Ταστεμίρογλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Ν. Γκατζόγιας και Δ. Συροπούλου και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της περιοχής.

* Βίντεο Γιάννης Αρμανίδης