Τέλος εποχής για το τραπεζικό απόρρητο στην Ελβετία

Τέλος εποχής για τους «κρυφούς» τραπεζικούς λογαριασμούς στις ελβετικές τράπεζες, το μεγαλύτερο κέντρο διαχείρισης πλούτου προερχόμενου από offshore εταιρείες, καθώς «σπάει» το τραπεζικό απόρρητο και τα δεδομένα των πελατών των τραπεζών έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται γνωστά σε φορολογικές Αρχές διαφόρων χωρών.

Η Ομοσπονδιακή Φορολογική Διοίκηση (FTA) ανακοίνωσε την Παρασκευή, σύμφωνα με το Reuters, ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου παρέδωσε στοιχεία οικονομικών λογαριασμών με στόχο την εξάλειψη της φοροδιαφυγής.

Το τραπεζικό απόρρητο εξακολουθεί να υφίσταται σε ορισμένες περιοχές – οι ελβετικές Αρχές δεν μπορούν να δουν αυτόματα τι έχουν οι πολίτες στους εγχώριους τραπεζικούς λογαριασμούς τους – αλλά οι ημέρες που Ευρωπαίοι επαγγελματίες θα μπορούσαν να διοχετεύσουν τον πλούτο τους εκτός συνόρων χωρίς συνέπειες ανήκουν στο παρελθόν.

Το «σπάσιμο» του τραπεζικού απορρήτου λέγεται ότι ξεκίνησε από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εννέα άλλες περιοχές: Αυστραλία, Καναδάς, Γκέρνσεϊ, Ισλανδία, Νήσος Μαν, Ιαπωνία, Τζέρσι, Νορβηγία και Νότια Κορέα.

Περίπου 7.000 τράπεζες, καταπιστεύματα, ασφαλιστικές εταιρείες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που είναι εγγεγραμμένα στην FTA συλλέγουν στοιχεία για εκατομμύρια λογαριασμούς και τα αποστέλλουν στον ελβετικό φορολογικό οργανισμό. Η FTA με τη σειρά της έστειλε πληροφορίες για περίπου δύο εκατομμύρια λογαριασμούς στα κράτη εταίρους.

Οι πληροφορίες περιλαμβάνουν το όνομα, τη διεύθυνση, τη χώρα διαμονής και τον αριθμό φορολογικού μητρώου του ιδιοκτήτη, καθώς και το ίδρυμα παροχής στοιχείων, το υπόλοιπο του λογαριασμού και το αρχικό κεφάλαιο. Αυτό επιτρέπει στις Αρχές να ελέγχουν αν οι φορολογούμενοι έχουν δηλώσει ακριβή στοιχεία στους ξένους χρηματοοικονομικούς τους λογαριασμούς.

Πηγή: insider.gr