Διάγνωση Πάρκινσον μέσω… πληκτρολογίου

Η ταχύτητα με την οποία κάποιος πληκτρολογεί, θα μπορούσε να αποκαλύψει εάν βρίσκεται στα πρώιμα στάδια του Πάρκινσον, σύμφωνα με νέες έρευνες.

Ο χρόνος που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να πιέσει διαφορετικά πλήκτρα μπορεί να υποδείξει εάν πάσχει από τρέμουλο στα άνω άκρα, κάτι που επηρεάζει περίπου τα 3/4 των πασχόντων από τη νόσο του Πάρκινσον και μπορούν να εμφανιστούν έως και 6 χρόνια πριν διαγνωστεί αυτή.

Όταν η ταχύτητα πληκτρολόγησης συγκρίνεται μεταξύ ατόμων με και χωρίς διαταραχή κίνησης, μπορεί να διαγνωσθεί η νόσος του Πάρκινσον στο 80% των περιπτώσεων, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμοποιηθεί τόσο από τους γιατρούς όσο και από τους πιθανούς πάσχοντες επιτρέποντάς τους να καθορίσουν οι ίδιοι εάν πάσχουν από την ασθένεια. Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική διότι επιτρέπει τη συνταγογράφηση φαρμάκων που επιβραδύνει την πρόοδο της νόσου.

Η έρευνα

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Charles Sturt στο Κουίνσλαντ, ανέλυσαν 76 άτομα, εκ των οποίων οι 27 είχαν ήπιο Πάρκινσον που δεν απαιτούσε φαρμακευτική αγωγή. Από όλους τους συμμετέχοντες, οι 15 είχαν ελαφρύ τρέμουλο στα χέρια αλλά δεν είαχν απαραιτήτως τη νόσο του Πάρκινσον.

Για 9 μήνες, είχε εγκατασταθεί ένα πρόγραμμα σε όλα τα πληκτρολόγια των συμμετεχόντων στους υπολογιστές τους στο σπίτι τους, για να παρακολουθεί πόσο γρήγορα πιέζονταν τα πλήκτρα.

Αυτή η ταχύτητα συγκρίθηκε εν συνεχεία με την τυπική συχνότητα του χεριού ενός ασθενούς του Πάρκινσον.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν πως η μέθοδος αυτή, διαγιγνώσκει την ήπια νόσο του Πάρκινσον με ακρίβεια 80%.

Στόχος η ανάπτυξη ενός εργαλείου διάγνωσης βασισμένο στην πληκτρολόγηση

Ο συγγραφέας της μελέτης, Γουόργουικ Άνταμς, που πάσχει και ο ίδιος από Πάρκινσον, δήλωσε στο New Scientist: «Ο τελικός στόχος είναι η ανάπτυξη ενός ευρέως διαθέσιμου τεστ εξέτασης».

Το εργασιακό άγχος αυξάνει τον κίνδυνο για νόσο του Πάρκινσον – αλλά μόνο στους άνδρες.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει μετά από έρευνα που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα που λέει ότι το στρεσάρισμά στη δουλειά αυξάνει τον κίνδυνο για Πάρκινσον – αλλά μόνο στους άνδρες.

Οι άνδρες στις πιεστικές και απαιτητικές θέσεις που νιώθουν ότι δεν έχουν τον έλεγχο, κινδυνεύουν περισσότερο από την κινητική αυτή διαταραχή, σύμφωνα με μελέτη σε πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Αντίθετα, οι γυναίκες που νιώθουν ότι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους, κινδυνεύουν περισσότερο από την κινητική διαταραχή, προσθέτει η έρευνα από το Ινστιτούτο Karolinska της Στοκχόλμης.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι γυναίκες με υπερβολικό έλεγχο της εργασίας τους, δουλεύουν υπερωρίες ή παίρνουν δουλειά στο σπίτι, πράγμα που μπορεί να τους προκαλέσει άγχος.