Προβληματισμός στο Δ.Σ.Φαρσάλων για την εξαίρεση πέντε τοπικών κοινοτήτων από την εξισωτική

Προβληματισμός επικράτησε στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης, του Δήμου Φαρσάλων, για την απένταξη Τοπικών Κοινοτήτων όπως του Αχιλλείου, Διλόφου, Ερέτρειας, Ναρθακίου και Νεράιδας του Δήμου Φαρσάλων, που θεωρούνταν μέχρι σήμερα μειονεκτικές, από την εξισωτική αποζημίωση, των ημιορεινών περιοχών. Το σώμα ενημέρωσε, η γεωπόνος του Δήμου Φαρσάλων κ. Καλφούντζου για τις συγκεκριμένες περιοχές καθώς και για την πολύ μικρή (15 ημερών) διαβούλευση που πήρε το θέμα.

Ο Αντιδήμαρχος Φαρσάλων κ. Δημ. Μπαμπανίκας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: “Yπάρχει μία γενικευμένη αναστάτωση σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο Δήμο μας, για τις ημιορεινές περιοχές, οι οποίες έχουν απενταχθεί από την εξισωτική αποζημίωση και αποτελούν έως και σήμερα ένα πολύτιμο βοήθημα για τους αγρότες και κτηνοτρόφους καθώς τα συγκεκριμένα εδάφη ήταν μειονεκτικά σε σχέση με άλλα και δεν ήταν τόσο γόνιμα για καλλιέργεια. Όλοι οι δήμοι και όλες οι περιφέρειες, διαμαρτύρονται εντόνως στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να ξανά ενταχθούν οι περιοχές αυτές και να δώσουν παράταση στη διαβούλευση, να μην αδικηθεί ο φτωχός κόσμος που εργάζεται και διαμένει σε αυτό τον τόπο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Φαρσάλων προχωρά σε μία διαμαρτυρία προς το υπουργείο για τις περιοχές αυτές”.


Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Φαρσάλων κ. Χρήστος Καπετάνος, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το θέμα, στο οποίο θα γίνει προσφυγή από τις ομοσπονδίες των κτηνοτρόφων, διότι η συγκεκριμένη μελέτη έγινε από το Πανεπιστήμιο, για ολόκληρο τον νομό και όχι συγκεκριμένα για κάποια περιοχή, μελέτη η οποία αντίκειται στον ευρωπαϊκό κανονισμό, η οποία αναφέρει ότι δεν μπορείς να μετράς βροχοπτώσεις σε όλο το νομό, αλλά θα πρέπει να γίνεται μέτρηση σε κάθε περιοχή ξεχωριστά. Χαρακτήρισε απαράδεκτο να βγάζεις εκτός πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, όπως επίσης χωριών της Ελασσόνας και των Φαρσάλων και να εντάσεις περιοχές όπως η Ευξεινούπολη και ο Αλμυρός από όλη την Θεσσαλία.

Όλες οι παρατάξεις, θεώρησαν άδικο το συγκεκριμένο μέτρο. Να σημειωθεί ότι τα χωριά Σκοπιά και Καλλιθέα Φαρσάλων παραμένουν στην εξισωτική αποζημίωση.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Φαρσάλων κ. Β. Νικολάου, στην συνέχεια διάβασε την επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε ο Δήμος Φαρσάλων.

Αναλυτικά η επιστολή προς το Υπουργείο

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Στο έγγραφο της διαβούλευσης με θέμα «Οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς (εκτός των ορεινών)» και συγκεκριμένα στον χάρτη και τον κατάλογο των νέων περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και των περιοχών με ειδικά μειονεκτήματα, διαπιστώσαμε ότι οι Τοπικές Κοινότητες Αχιλλείου, Διλόφου, Ερέτρειας, Ναρθακίου και Νεράιδας του Δήμου Φαρσάλων που θεωρούνταν μέχρι σήμερα μειονεκτικές, είναι εκτός των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς. Οι αναφερόμενες Τοπικές Κοινότητες χαρακτηρίζονται από έντονο ανάγλυφο του εδάφους, υποβαθμισμένα, χαμηλής παραγωγικότητας και με κλίση εδάφη και μικρό ποσοστό αρδευομένων εκτάσεων. Στις Τοπικές Κοινότητες Αχιλλείου Διλόφου, Ερέτρειας, Ναρθακίου και Νεράιδας το ποσοστό των αρδευομένων εκτάσεων σε σχέση με το σύνολο των εκτάσεων είναι αρκετά μικρότερο του 50% και υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις υποβαθμισμένων βοσκοτόπων. Οι καλλιέργειες είναι κυρίως ξηρικές και ασκείται εκτατική κτηνοτροφία. Στους ανωτέρω οικισμούς εκτρέφονται 19.646 αιγοπρόβατα και 614 βοοειδή (στοιχεία 2015). Οι κτηνοτρόφοι των πρώην μειονεκτικών περιοχών, στους οποίους δόθηκε έκταση επιλέξιμου βοσκοτόπου, αλλά και οι γεωργοί αποκλείονται από την είσπραξη της εξισωτικής αποζημίωσης. Η εξισωτική αποζημίωση αποτελεί ένα από τα σημαντικά εισοδήματα των αγροτών των μειονεκτικών περιοχών. Ο αποχαρακτηρισμός των ανωτέρω Τοπικών Κοινοτήτων θα οδηγήσει σε μείωση του εισοδήματος των γεωργών και κτηνοτρόφων λόγω κατάργησης της εξισωτικής αποζημίωσης και άλλων ενισχύσεων (Νέοι αγρότες κ.α.).

Ζητούμε την επανεξέταση των κριτηρίων για την οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και την παραμονή ως μειονεκτικών των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου που οριοθετήθηκαν με την οδηγία 75/268/ΕΟΚ.

Στα υπόλοιπα ερωτήματα η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Φαρσάλων κ. Μαρία Ίφου, έθεσε τον προβληματισμό που εισπράττει από τους αγρότες της επαρχίας, για την απαγόρευση της καύσης των καλαμιών και το αν μπορεί να ενεργήσει ο Δήμος κάπου στην προκειμένη περίπτωση καθώς και το ερώτημα για τους κατοίκους από την περιοχή του Ρυζίου, οι οποίοι είχαν ζητήσει να ενταχθεί η ασφαλτόστρωση ενός μικρού μήκους 2.000 μέτρων, προς το χωριό τους. Ο κ. Γκατζόγιας έθεσε το θέμα του πλυσίματος των κάδων, εκτός από την πόλη των Φαρσάλων, όπως επίσης και αν θα συσταθεί φέτος κοινωνικό φροντιστήριο για τους αδύναμους μαθητές. Ο κ. Πατσιούρας έθεσε το θέμα της αργοπορίας της κατασκευής του δρόμου στο Ανωχώρι, θέμα που συμφώνησαν και ο κ. Τασόκας και ο κ. Πουλαράκης. Στην συνέχεια ο τελευταίος έκανε ερώτηση αν γνωρίζουν τι γίνεται με τις αποζημιώσεις από τις πλημμύρες στην ΤΚ Βαμβακούς και αν οι κάτοικοι έχουν αποζημιωθεί. Επίσης ο δημοτικός σύμβουλος κ. Β. Κατσιούνης, ανέφερε για τα δίκτυα αποχέτευσης τα οποία είναι βουλωμένα σε ορισμένα σημεία, στην οδό Βενιζέλου και την οδό Βόλου, στο ύψος του σχολείου, επίσης έθεσε το ερώτημα, πότε έγινε τελευταία φορά ο καθαρισμός των ομβρίων φρεατίων και της αποχέτευσης στο Δήμο.

Στα ερωτήματα απάντησε ο αντιδήμαρχος Φαρσάλων κ. Δημήτρης Μπαμπανίκας, λέγοντας τα εξής: “ Με το τελευταίο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, η υπηρεσία καθάρισε όλα τα φρεάτια, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όπως επίσης και στην οδό Βόλου, που παρουσιάζει σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα και όπου αλλού χρειάστηκε στην πόλη, πιθανόν με την τελευταία βροχόπτωση να βούλωσαν ορισμένα από αυτά, θα το επιληφθεί η υπηρεσία ξανά με καθαρισμό. Για την αποζημίωση στους κατοίκους της τοπικής κοινότητας Βαμβακούς, που επλήγησαν κατά την πρόσφατη πλημμύρα, αρμόδια είναι η τεχνική υπηρεσία, η οποία συλλέγει τα δικαιολογητικά, θεωρώ ότι είναι θέμα ημερών, να αποζημιωθούν οι κάτοικοι.  Για τις καλαμιές ο δήμος δεν είναι αρμόδιος για το συγκεκριμένο θέμα, αρμόδια είναι η πυροσβεστική, η οποία όμως δεν μπορεί να ξεφύγει από τους νόμους και τους κανόνες τους οποίους εφαρμόζει, η καύση από όσο γνωρίζω απαγορεύεται αυστηρώς, από την ΕΕ, η οποία μπορεί να στερήσει στους αγρότες επιδοτήσεις καθώς διεξάγεται έλεγχος μέσω δορυφόρου”.

Η κα. Ίφου πρόσθεσε ότι, ο καθαρισμός δεν θα πρέπει να γίνεται μόνο όταν υπάρχει δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΦ κ. Γ. Αγγελακόπουλο, να απαντά ότι γίνεται καθημερινά καθαρισμός στην πόλη στα φρεάτια, εκτός των τελευταίων ημερών, όπου έχει χαλάσει το μηχάνημα και βρίσκεται στο συνεργείο.

Τον λόγο πήρε ο προϊστάμενος τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Φαρσάλων κ Αναστάσιος Λιαπής, απαντώντας σε τεχνικά ερωτήμα των συμβούλων λέγοντας το εξής: “Η μελέτη για την ασφαλτόστρωση του δρόμου του Ρυζίου, έγινε από την τεχνική υπηρεσία αλλά δεν απαντήθηκε στους πολίτες, ενημερωτικά σας αναφέρω ότι το κόστος είναι περίπου στις  280.000 ευρώ, δεν γνωρίζω αν θα υλοποιηθεί σε επόμενο τεχνικό πρόγραμμα και αν υπάρχει το απαιτούμενο κονδύλι, αυτό το γνωρίζει η δημοτική αρχή. Όσο αφορά τώρα για το δρόμο στο Ανωχώρι, κομμάτι του δρόμου δεν κατασκευάστηκε από την περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά από το εργοστασίου Νομικός, το άλλο είναι σε εργολαβία του δήμου, η οποία είναι αυτή τη στιγμή σε διαδικασία σύμβασης. Η Τεχνική Υπηρεσία, αντιμετωπίζει προβλήματα γραφειοκρατίας καθώς αλλάζουν συνεχώς οι νόμοι και καθυστερούν το έργο της.

Για το κοινωνικό φροντιστήριο απάντησε ο κ. Δερλός αναφέροντας ότι: “Το υπουργείο παιδείας, υλοποιεί προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας κάθε χρόνο, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε όμως το χρόνο έναρξης αυτών. Όσον αφορά τους φροντιστές, ήδη υλοποιούνται αθόρυβα ορισμένα προγράμματα ενίσχυσης άπορων οικογενειών που δεν μπορεί να ανταπεξέλθουν”.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνα Μπένου, για το θέμα των κάδων, απάντησε ότι υπήρξαν πολλά προβλήματα συσσωρευμένα υγείας στους υπαλλήλους και λόγω έλλειψης προσωπικού, δεν έγινε το πλύσιμο των κάδων. Στην συνέχεια ο κ. Τάσοκας και κ. Πουλαράκης επισήμαναν, ορισμένα σημεία όπου χρήζουν αντικατάστασης τα παγκάκια.

Ο κ. Καπετάνος, έθεσε το ερώτημα στον κ. Λιαπή, αν υπάρχουν δημόσια ακίνητα, τα οποία έχουν μπει στην λίστα του υπερταμείου, καθώς από το σύνολο 157 σε όλο τον νομό, τα 115 αφορούν τον Δήμο Λαρισαίων και τα 42 τους άλλους δήμους του νόμου, χωρίς βέβαια να γνωρίζει αν υπάρχει κάποιο στον Δήμο Φαρσάλων. Ο κ. Λιαπής, απάντησε, οτι η υπηρεσία δεν είναι ενημερωμένη, θα το διερευνήσει και θα δώσει απάντηση σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Τον λόγο σε εκείνο το σημείο πήρε ο κ. Μπαμπανίκας, ο οποίος ανέφερε, ίσως έχει κάποια ενημέρωση ο Δήμαρχος, ο οποίος απουσιάζει αυτή την στιγμή σε διεθνή συνέδριο.

Κλείνοντας ο κ. Πουλαράκης, ρώτησε τον Προϊστάμενο του Τμήματος Προϋπολογισμού, Λογιστηρίου και Προμηθειών κ. Σωκ. Αλειφτήρα, τι περιλαμβάνει η δαπάνη όσο αφορά την πληρωμή του μάνατζερ της γιορτής Χαλβά, με τον αρμόδιο υπάλληλο να απαντάει οτι περιλαμβάνει όλη την αμοιβή του καλλιτεχνικού σχήματος, πλην των ηχητικών. Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η κα. Ίφου αναφέροντας οτι: “Eίναι γνωστή η διαδικασία, για να κλείσουμε κάποιο καλλιτεχνικό σχήμα να απευθυνόμαστε σε κάποιο μάνατζερ, πράγμα που έκανα και εγώ στο παρελθόν ως Δήμαρχος και με τον συγκεκριμένο μάνατζερ, το ερώτημά μου είναι γιατί δεν χρησιμοποιήσαμε τον μάνατζερ του κ. Νικολόπουλου που είναι και Φαρσαλινός, ώστε να αποφύγουμε την αμοιβή του μεσάζοντα.

Την απάντηση έδωσε ο κ. Δερλός στον κ.Πουλαράκη, λέγοντας ότι: «Το ποσό είναι 15.800 Ευρώ με το ΦΠΑ να είναι κοντά στις  3.000 Ευρώ. Στο καθαρό ποσό των 12.750 Ευρώ περιλαμβάνονται, οι αμοιβές των καλλιτεχνών, τρεις τραγουδιστές συν εξαμελές σχήμα, πάνω στις αμοιβές των καλλιτεχνών προκύπτει 42% ΕΦΚΑ, αυτό σημαίνει οτι αν κάποιος καλλιτέχνης πάρει 1.000 ευρώ, προκύπτουν κρατήσεις 420 ευρώ για το ΕΦΚΑ, μέσα στις αμοιβές τους, είναι τα οδοιπορικά, η διαμονή, η διατροφή και η παρακράτηση φόρου που γίνεται πάνω στο τιμολόγιο. Με τρεις τραγουδιστές αυτής της εμβέλειας 12.750, προσωπικά θεωρώ είναι κανονικό το ποσό, ας το κρίνει ο καθένας ξεχωριστά». Όσο αφορά την κ. Ίφου απάντησε το εξής: «Αν το ρωτούσε οποιοσδήποτε πολίτης θα ήταν μια εύλογη ερώτηση, εσείς ως π. Δήμαρχος, δεν θα πρέπει να κάνετε τέτοια ερώτηση. Για να γίνει μια εκδήλωση θα πρέπει να γίνει μια σύμβαση και να κοπούν τιμολόγια, δεν γνωρίζουμε αν μπορούσε να το πράξει ο συγκεκριμένος άνθρωπος». Στο συγκεκριμένο θέμα ο κ. Πουλαράκης ψήφισε παρών, ενώ η κ. Ίφου ψήφισε παρών όσο αφορά την πληρωμή του μάνατζερ μόνο στο συγκεκριμένο καλλιτεχνικό σχήμα.

Αναλυτικά τα 17 θέματα του ΔΣ της Τρίτης 02/10/18

  1. Έγκριση και παραλαβή της μελέτης του έργου με τίτλο «Συνολική θεώρηση αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης της πόλεως των Φαρσάλων» για την υποβολή πρότασης στο Μέτρο 19 «Τοπική ανάπτυξη με πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (CLLD) – LEADER», ΠΠΑ 2014-2020.
  2. Έγκριση και παραλαβή της μελέτης του έργου με τίτλο «Συνολική θεώρηση αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης της Τ.Κ. Βαμβακού της Δ.Ε Πολυδάμαντα» για την υποβολή πρότασης στο Μέτρο 19 «Τοπική ανάπτυξη με πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (CLLD) – LEADER», ΠΠΑ 2014-2020.
  3. Έγκριση και παραλαβή της επικαιροποιημένης μελέτης του έργου με τίτλο «Ανάπλαση του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου της Τ.Κ. Αμπελειάς και επανάχρησή του ως πολιτιστικό κέντρο».
  4. Έγκριση και παραλαβή της επικαιροποιημένης μελέτης με τίτλο «Αστικές Αναπλάσεις Πόλεως Φαρσάλων ΙΙ ( Ο.Τ. Γ304Β )».
  5. Έγκριση και παραλαβή της επικαιροποιημένης μελέτης του έργου με τίτλο «Δημιουργία ανοικτού υπαίθριου χώρου αναψυχής στην Τ.Κ. Βαμβακού της Δ.Ε. Πολυδάμαντα του Δήμου Φαρσάλων».
  6. Έγκριση τροποποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου Δήμου Φαρσάλων 2015-2019.
  7. Έγκριση υποβολή πρότασης με τίτλο «Ανάπλαση του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου της Τ.Κ. Αμπελειάς και επανάχρησή του ως πολιτιστικό κέντρο» στο Μέτρο 19 «Τοπική ανάπτυξη με πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (CLLD) – LEADER”, ΠΠΑ 2014-2020.
  8. Έγκριση υποβολή πρότασης με τίτλο «Αστικές Αναπλάσεις Πόλεως Φαρσάλων ΙΙ (Ο.Τ. Γ304Β)» στο Μέτρο 19 «Τοπική ανάπτυξη με πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (CLLD) – LEADER», ΠΠΑ 2014-2020.
  9. Έγκριση υποβολή πρότασης με τίτλο «Δημιουργία ανοικτού υπαίθριου χώρου αναψυχής στην Τ.Κ. Βαμβακού της Δ.Ε. Πολυδάμαντα του Δήμου Φαρσάλων» στο Μέτρο 19 «Τοπική ανάπτυξη με πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (CLLD) – LEADER», ΠΠΑ 2014-2020.
  10. Έγκριση σύναψης και όρων προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΔΕΥΑ Φαρσάλων και Δήμου Φαρσάλων για την υποβολή πρότασης με τίτλο «Χαρτογράφηση, ψηφιοποίηση, δημιουργία βάσης δεδομένων του δικτύου ύδρευσης της ΔΕΥΑΦ και εισαγωγή σε GIS» στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».
  11. Έγκριση υποβολής πρότασης με τίτλο «Χαρτογράφηση, ψηφιοποίηση, δημιουργία βάσης δεδομένων του δικτύου ύδρευσης της ΔΕΥΑΦ και εισαγωγή σε GIS» στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» στον άξονα προτεραιότητας «16 ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΥΝΟΧΗΣ».
  12. Έγκριση της με αριθμό 29/2018 μελέτης του έργου με τίτλο «Διαμόρφωση υπόστεγου φύλαξης αρχαιοτήτων Σκοτούσας» και καθορισμός τρόπου εκτέλεσης με συνοπτικό διαγωνισμό σύμφωνα με το Ν. 4412/2016.
  13. Έγκριση Τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος έτους 2018.
  14. Έγκριση διοργάνωσης ετήσιας εκδήλωσης για το ανασκαφικό έργο στην αρχαία Σκοτούσσα και εξειδίκευση της πίστωσης.
  15. Έγκριση διοργάνωσης εορταστικών εκδηλώσεων, για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και εξειδίκευση της πίστωσης.
  16. Έγκριση πρωτοκόλλων οριστικής παραλαβής παρεχόμενων υπηρεσιών.
  17. Έγκριση δαπανών για δικηγόρους και συμβαιολογράφους και εξειδίκευση της πίστωσης.