Την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου τα εγκαίνια της επαναδημιουργίας της Λίμνης Κάρλας

Τα εγκαίνια του μεγαλύτερου περιβαλλοντικού έργου των Βαλκανίων και της Ευρώπης της επαναδημιουργίας της Λίμνης Κάρλας αναμένεται να πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου στις 10 π.μ. στο Στεφανοβίκειο.Τα εγκαίνια θα τελέσει η Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. κ. Κ. Κρέτσου παρουσία του υπουργού Εσωτερικών κ. Αλ. Χαρίτση.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μιλώντας σε δημοσιογράφους κάλεσε τους Θεσσαλούς να τιμήσουν με την παρουσία τους τη τελετή εγκαινίων, ενώ σε δηλώσεις του τόνισε τα εξής:

«Την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου στις 10 π.μ. στο Στεφανοβίκειο θα πραγματοποιήσουμε τα εγκαίνια του ολοκληρωμένου πλέον έργου της Λίμνης Κάρλας. Το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που έχει γίνει τα τελευταία είκοσι χρόνια στη χώρα.

Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Ένα έργο συνολικού κόστους 320 εκ. ευρώ.  Ένα έργο στο οποίο συναντώνται η συνεργασία, η συνέργεια,  η αποτελεσματικότητα, η πάλη – κατασκευάστηκε σε μια δύσκολη περίοδο με έλλειψη ρευστότητας και capitalcontrol-, τοπεριβάλλον, ο μύθος, η παραγωγή, η τεχνολογία, η φύση και ο άνθρωπος.

Ένα έργο ζωής γιατί όπου υπάρχει νερό υπάρχει και ζωή. Ένα έργο το οποίο θα τιμήσουν με την παρουσία τους η Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. κ. Κ. Κρέτσου, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αλ. Χαρίτσης,υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς και εκπρόσωποι των κομμάτων.

Η τελετή των εγκαινίων θα αρχίσει από το Κέντρο Πληροφόρησης στο Στεφανοβίκειο όπου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε όλη την πορεία της Λίμνης Κάρλας, πριν την αποξήρανση, μετά την αποξήρανση και πως φτάσαμε στο σήμερα.

Αργότερα θα τελέσουμε τα εγκαίνια στη Λίμνη Κάρλα και μετά θα μεταβούμε στο Μουσείο του Λημναίου Πολιτισμού στα Κανάλια όπου, αφενός θα εκπλαγείτε από την αρχιτεκτονική   του μουσείου και αφετέρου τα εκθέματα του μουσείου.

Η Κάρλα σηματοδοτεί πολλά πράγματα: αλλαγή του μικροκλίματος, αύξηση της παραγωγής καθώς 150.000 στρέμματα αρδεύονται χάρη στην Κάρλα, οι νίκες έρχονται μέσα από στρατηγική, καθώς το έργο το αναλάβαμε «πεθαμένο», με διαλυμένες εργολαβίες, με παρατημένα έργα, τα αντλιοστάσια μηχανολογική είχαν καεί ήταν κατεστραμμένα, νερό δεν έμπαινε, υπήρχε μια μεγάλη αναστάτωση. Αναλάβαμε τη δύσκολη αυτή αποστολή για την περιοχή και τη Θεσσαλία.

Μια αποστολή η οποία εξετελέσθη. Η Κάρλα θα έχει συνέχεια, καθώς εκεί υπάρχει πολιτισμός με την ανακάλυψη τριών παλαιολιθικών οικισμών. Υπάρχει ο μύθος με τον Ήταυρο και ο μύθος της γέννησης του Ασκληπιού. Συνεπώς όλα συναντώνται εκεί.

Την ημέρα της τελετής θα υπάρχει και ένα αερόστατο δώδεκα ατόμων στο οποίο θα μπορούν να ανέβουν οι πολίτες για να δουν από ψηλά όλη την περιοχή.

Με την υλοποίηση του έργου σώσαμε και την τιμή της χώρας. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να εκτελούμε μεγάλα έργα καθώς μέχρι τότε μας λοιδορούσανε με δημοσιεύματα και ρεπορτάζ ότι σπαταλάμε τα χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών. Αποδείξαμε ότι πιάνουν τόπο και το κόστος είναι μικρότερο από τον αρχικό προϋπολογισμό. Πετύχαμε με λίγα να κάνουμε πολλά και είναι μεγάλη επιτυχία της χώρας μας απέναντι σε όλους εκείνους που αμφισβητούσαν το έργο. Θέλω να ευχαριστήσω, ακόμη, όλους όσους διαχρονικά συνεργαστήκανε για να υλοποιηθεί το έργο».