Χαστούκι στην Τουρκία: Κόβονται κονδύλια που χρησιμοποιούσε για αγορά όπλων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την περικοπή κονδυλίων από το Ταμείο Προενταξιακής Βοήθειας που προορίζονταν για την Τουρκία.

Τα χρήματα αυτά δεν αφορούν τις δράσεις της ΕΕ για το προσφυγικό. Ήδη, από τη στιγμή κατάρτισης του προϋπολογισμού, είχαμε βάλει αυστηρές προϋποθέσεις σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου για τη χρήση των χρημάτων αυτών.

Καθώς οι προϋποθέσεις αυτές δεν εκπληρώθηκαν αποφασίστηκε η μεταφορά τους στο Καταπιστευματικό Ταμείο της ΕΕ για την Αφρική και σε ανθρωπιστική βοήθεια στην Συρία.

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη, η κίνηση αυτή αποδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διορθώνει λάθη που συνέβησαν στο πρόσφατο παρελθόν. Και τονίζει «Όπως είχα αναδείξει με γραπτή μου ερώτηση τον Μάρτιο του 2018, η Τουρκία είχε χρησιμοποιήσει ευρωπαϊκά χρήματα για την αγορά τεθωρακισμένων οχημάτων, κάποια από τα οποία φέρεται να έχουν χρησιμοποιηθεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, κατά παράβαση των ευρωπαϊκών κανόνων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχα επισημάνει πως η Ένωση δεν μπορεί να μένει απαθής και να γίνεται ουσιαστικά συνένοχη της Τουρκικής επιθετικότητας. Η απόφαση αυτή είναι σημαντική, γιατί κάνει σαφές ότι δεν θα επιτραπεί στην Τουρκία να παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αξίες χωρίς κυρώσεις».

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε αναδείξει με ερώτησή του το σκάνδαλο. Η Αγκυρα χρησιμοποιούσε λεφτά για να αγοράζει τεθωρακισμένα και μάλιστα κάποια από αυτά για να τα χρησιμοποιήσει στη Θράκη.

Υπενθυμίζεται ότι την έκθεση του ρουμάνου ευρωβουλευτή, Ζίγκφριντ Μουρεζαν (EΛΚ), σύμφωνα με την οποία δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις από την πλευρά της Τουρκίας όσον αφορά τις αξίες της ΕΕ (κράτος δικαίου, δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερία του Τύπου) υπερψήφισε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Κατά συνέπεια, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την περικοπή 70 εκατομμυρίων από τα προενταξιακά κονδύλια της Τουρκίας, ποσό που μέχρι σήμερα ήταν παγωμένο.

Σημειώνεται ότι η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, που δημοσιεύθηκε στις 17 Απριλίου 2018, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία «απομακρύνεται σημαντικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως στους τομείς του κράτους δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα και την αποδυνάμωση των αντιμαχόμενων δυνάμεων μέσα στο πολιτικό σύστημα».

Πηγή: in.gr

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!