«Ξενοφών» ή «Ζορμπάς» – Ποιος είναι ο «νονός» των ακραίων καιρικών φαινομένων

Ενώ η χώρα αποδευσμεύεται πλέον από τον κλοιό της κακοκαιρίας, μια απορία ζητά απάντηση: το χαμηλό βαρομετρικό που έπληξε τη χώρα μας ονομάζεται «Ξενοφών» ή «Ζορμπάς»; Και τελικά, ποιος είναι ο αρμόδιος για τη νομενκλατούρα των βίαιων καιρικών φαινομένων;

Κατ’ αρχάς, μια ιστορική αναδρομή: οι Αμερικάνοι και οι Βρετανοί ήταν εκείνοι που παραδοσιακά έδιναν ονόματα (παλιότερα γυναικεία, τώρα και ανδρικά) σε τυφώνες και τροπικές καταιγίδες. Τη συνήθεια αυτή την υιοθέτησαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στην Ελλάδα, το «βάφτισμα» των χαμηλών βαρομετρικών άρχισε από το 2017.

«Νονός» των επικινδύνων καιρικών φαινομένων είναι το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το οποίο έκρινε ότι μια κωδική ονομασία θα διευκόλυνε τις αρχές και θα εντυπωνόταν ευκολότερα στο μυαλό των πολιτών. Έτσι, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2017 και τον «Βίκτωρα», όταν ένα ισχυρό χαμηλό βαρομετρικό απειλεί τη χώρα, το Αστεροσκοπείο του δίνει και ένα όνομα, με αλφαβητική σειρά (μετά τον Βίκτωρα, ακολούθησαν η Γαλάτεια, ο Δαίδαλος, η Ευριδίκη, κοκ).

Πλέον, φθάσαμε στο «Ξ» εξ ου και ο «Ξενοφώντας». Όπως σημείωσε ο μετεωρολογός Παναγιώτης Γιαννόπουλος στο Sputnik, «Ξενοφών» και «Ζορμπάς» ήταν το ίδιο φαινόμενο με το δεύτερο όνομα να προέρχεται μάλλον από το εξωτερικό, ενώ τόνισε ότι «η ΕΜΥ δεν ονομάζει τα βαρομετρικά χαμηλά στη Μεσόγειο. Αυτό γίνεται από κάποιες ευρωπαϊκές μετεωρολογικές υπηρεσίες όπως εκείνες της Αγγλίας και της Ιρλανδίας. Εν τούτοις όμως το Εθνικό Αστεροσκοπείο, ένας επίσημος φορέας, αποφάσισε, και κατά τη γνώμη μου σωστά, να δίνει κάποια ονόματα στις σημαντικές κακοκαιρίες. Έτσι ονόμασε την κακοκαιρία που περνά από τη χώρα μας “Ξενοφώντα”. Επειδή τα ονόματα προκαλούν εντύπωση, κάποιοι άλλοι στο εξωτερικό, έδωσαν στην κακοκαιρία το αστείο κατά τη γνώμη μου όνομα Ζορμπάς».

Πάντως, όπως φαίνεται και από την απάντηση του κ. Γιαννόπουλου, οι μετεωρολόγοι δεν συμφωνούν με την ονοματοδοσία σε χαμηλά βαρομετρικά στη Μεσόγειο, και απλώς δεν διαφωνούν με το Αστεροσκοπείο για πρακτικούς λόγους.

Πληροφορίες: Sputnik

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!