Παπαδημόπουλος: Απαράδεκτος ο νόμος που καταργεί το ΤΕΙ Θεσσαλίας

Σε ανακοίνωση του ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας Δημήτρης Παπαδημόπουλος επισημαίνει για την κατάργηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας τα εξής:

“Δεν θα αναφερθώ ειδικότερα στους λόγους για τους οποίους είναι απορριπτέο το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο τίθεται σε διαβούλευση, σε σχέση με το ποια τμήματα καταργούνται, τι συμβαίνει με τα προπτυχιακά αλλά και με τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, με τη διάλυση σχολών, με τη μεταφορά του ερευνητικού κέντρου, με τα όργανα διοίκησης και τη σύνολη οικονομική διαχείριση του ΤΕΙ. Σε όλα τα παραπάνω είμαι απολύτως σύμφωνος με την εντελώς πρόσφατη απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος.

Εξ αρχής παρακολουθούσαμε με ανησυχία την αναστάτωση και την σύγχυση που προκαλούσε η προωθούμενη, τότε ονομαζόμενη συνένωση ή συγχώνευση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Θεσσαλίας. Διαπιστώναμε ταυτόχρονα, την έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού, την παντελή απουσία των προαπαιτουμένων μελετών σκοπιμότητας – βιωσιμότητας, τους πειραματισμούς και τις ασκήσεις επί χάρτου. Και ενώ όλα τα προηγούμενα σαθρά δομικά υλικά αναδείκνυαν την προχειρότητα του εγχειρήματος, τελικώς αποδεικνύεται ότι ούτε καν, μία σύγχρονη Βαβέλ δεν μπόρεσαν να οικοδομήσουν.

Παρά τις καλοπροαίρετες, βασίμως ελπιδοφόρες και σοβαρές προτάσεις εκ μέρους του ΤΕΙ/Θ, το κείμενο για την Νέα Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που εστάλη σε πρωθύστερο χρόνο κινείτο καταφανώς ετεροβαρώς εις βάρος του ΤΕΙ/Θ, τορπιλίζοντας τις όποιες καλές προθέσεις για επίλυση του ζητήματος.

Είχαμε εξαρχής επισημάνει, χρησιμοποιώντας τη φράση του αρχαίου φιλοσόφου Αντιστένους ότι <<Αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις>>. Οι λέξεις <<συνένωση>> και <<συγχώνευση>> που χρησιμοποιήθηκαν, κατάντησαν όχι μόνο απορρόφηση, αλλά κατ’ ουσίαν κατάργηση. Αυτό, άλλωστε, μαρτυρεί περίτρανα και το άρθρο 1 του σχεδίου νόμου. Ανούσιες δολιχοδρομίες, παραγκωνισμός, καιροσκοπισμός, προσχηματικός διάλογος και ψευδεπίγραφη έως πλήρως εξευτελιστική, απαξιωτική – ακόμη και ετούτη την ώρα – η δήθεν διαβούλευση. Ο λόγος του Υπουργού ότι θα υπήρχε συνάντηση μέσα στο καλοκαίρι και ότι θα μπορούσε – σε κάθε περίπτωση – το ΤΕΙ/Θ να ακολουθήσει έστω, μία αυτόνομη πορεία ως Τεχνολογικό Ίδρυμα, τη στιγμή που τέτοια ιδρύματα ακμάζουν και προσφέρουν σε όλη την Ευρώπη, αποτελεί ύβρη απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα, στους σπουδαστές, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας.

Κύριε Υπουργέ, χλευάσατε το Συμβούλιο της Επικρατείας όταν αυτό ακύρωσε την αντισυνταγματική και αντίθετη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απόφαση του προκατόχου σας κ. Φίλη σε σχέση με το πολύπαθο μάθημα των θρησκευτικών, όταν μιλήσατε για σκοταδισμό στην Ελληνική κοινωνία, εμπαίζοντας το Ανώτατο Δικαστήριο και λέγοντας στην ουσία, ότι εσείς μπορείτε να εκδώσετε μία νέα απόφαση ίδια με την προηγούμενη που θα πρέπει να περιμένουμε και αυτή να ακυρωθεί όταν ίσως κάποια άλλη στιγμή θα σας έχει διαδεχτεί κάποιος άλλος υπουργός. Και αυτό επίσης, συνιστά, ένα ακόμη δείγμα του πώς αντιλαμβάνεστε τον τρόπο που ασκείτε την πολιτική σας.

Καλείστε για τελευταία φορά να αποδώσετε την Νέμεση εσείς ο ίδιος έναντι της, επίσης, δικής σας Ύβρεως. Πάρτε πίσω το σχέδιο νόμου περί κατάργησης του ΤΕΙ/Θ.  Φροντίστε να προασπίσετε τη συνέχιση της λειτουργίας του Ιδρύματος, δια μίας αυτόνομης πορείας, σεβόμενος την επί μισόν αιώνα σχεδόν προσφορά του αλλά και τις δυνατότητές του για τη συνέχιση  αυτής της προσφοράς”.