CNBC: Οι αγορές φοβούνται τον Τσίπρα ενόψει των εκλογών του 2019

Με το ενδεχόμενο να προχωρήσει ο πρωθυπουργός σε μονομερείς ενέργειες σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους ασχολείται δημοσίευμα του δικτύου CNBC.

«Η Αθήνα» αναφέρει το CNBC «έχει συμφωνήσει στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ωστόσο οι αγορές αγωνιούν για το αν ο Αλέξης Τσίπρας τηρήσει τα συμφωνηθέντα ή αν θα αλλάξει γνώμη στην πορεία. Δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου από τον Αύγουστο, αναφέρουν ότι ο Τσίπρας θα προσπαθήσει να αναβάλει τις περικοπές στις συντάξεις», με το αμερικανικό δίκτυο να σημειώνει ότι δεν κατάφερε να έχει απάντηση από κάποιον Έλληνα αξιωματούχο για το θέμα.

«Μονομερείς αλλαγές στα συμφωνηθέντα μπορεί να δημιουργήσουν εντάσεις με τους θεσμούς» εκτιμά επίσης το CNBC καθώς «είναι μέρος της συμφωνίας της χώρας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

«Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται υπό τεράστια πίεση για να πετύχει κάποια δημοσιονομική χαλάρωση καθώς προσπαθεί να προλάβει τις δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές το 2019», δήλωσε στο CNBC ο Ρικάρντο Γκαρσία βασικός αναλυτής για την Ευρώπη της UBS.

Όπως έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές της, η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% ετησίως έως το 2022. Αναλυτές σημειώνουν ακόμα πως η εκτίμησή τους είναι ότι το πλεόνασμα θα επιτευχθεί τελικά, ωστόσο η κυβέρνηση θα μπορεί να το επιβεβαιώσει αυτό μόνο στις αρχές τους 2019, όταν δημοσιοποιηθούν τα τελικά νούμερα.

Κάτι που σημαίνει, όπως καταλήγει το CNBC, πως οποιαδήποτε αναστροφή των μεταρρυθμίσεων, αναστολή των περικοπών στις συντάξεις και οτιδήποτε σχετικό, θα πρέπει να περιμένει για αργότερα.

πηγή: thetoc.gr