Στις κάλπες οι Σκοπιανοί για το κρίσιμο δημοψήφισμα

Έφτασε η ώρα του πολυαναμενόμενου δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών, που θα ανοίξει την πόρτα για είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ και την προοπτική ένταξης στην Ε.Ε..

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 8:00 το πρωί ώρα Ελλάδος και θα κλείσουν δώδεκα ώρες μετά, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 10:00 το βράδυ. Το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι: «Συμφωνείτε με τη συμμετοχή σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, αποδεχόμενος/-η τη συμφωνία ανάμεσα στη Δημοκρατία της Μακεδονίας και στη Δημοκρατία της Ελλάδας;».

Πλέον, η αγωνία όλων επικεντρώνεται στο ύψος της συμμετοχής, καθώς μόνο αν η συμμετοχή φτάσει στο 50% +1 ψήφο θα θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα της κάλπης. Η συμμετοχή είναι και η πλέον κρίσιμη παράμετρος, καθώς υπάρχει ξεκάθαρο προβάδισμα του «ναι» από το «όχι» στις δημοσκοπήσεις αναφορικά με την ψηφοφορία για το δημοψήφισμα.

Πάντως, μέχρι στιγμής η συμμετοχή στο δημοψήφισμα κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της ΠΓΔΜ, τις τέσσερις πρώτες ώρες της ψηφοφορίας, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 8,12%.

Αισιόδοξος για μεγάλη συμμετοχή στο δημοψήφισμα

Στην κάλπη προσήλθε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, για το κρίσιμο δημοψήφισμα που διεξάγεται στη χώρα για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ψηφίζοντας στη νοτιοανατολική πόλη Στρώμνιτσα, ο Ζάεφ προέτρεψε τους Σκοπιανούς να προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν. Ο ίδιος, πάντως, δήλωσε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα, αλλά και τη συμμετοχή, σημειώνοντας συγκεκριμένα ότι το ποσοστό της συμμετοχής θα αποδείξει ότι οι πολίτες είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως είπε ο ίδιος, οι πολίτες «αποφασίζουν για τη μοίρα της χώρας μας. Καλώ τους πάντες να βγουν και να λάβουν αυτήν τη σοβαρή απόφαση για το μέλλον της χώρας μας, για τις μελλοντικές γενιές».

Στις κάλπες πάντως βρίσκονται οι πρώτες ψήφοι από σχεδόν 1.900 ασθενείς ή ανάπηρους, 1.550 φυλακισμένους και 3.000 κατοίκους του εξωτερικού, οι οποίοι είχαν εγγραφεί ώστε να ψηφίσουν πρόωρα το Σάββατο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο MIA.

Κόντρα στον Ζάεφ, ο οποίος αν δεν υπάρξει η ανάλογη συμμετοχή ή αν επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα είναι «υποχρεωμένος» -σύμφωνα με αναλυτές – να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, είναι τόσο ο Πρόεδρος της χώρας, ο οποίος από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ, κάλεσε τους Σκοπιανούς να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα, όσο και το αλβανόφωνο VMRO, που υπογείως προσπαθεί να αποτρέψει τους Σκοπιανούς από την συμμετοχή στο δημοψήφισμα, κάτι που έγινε και επίσημο το πρωί της Κυριακής, όταν ανακοινώθηκε ότι ο επικεφαλής του δεν θα πάει για να ψηφίσει! Μάλιστα, δύο βουλευτές του κόμματος που πήγαν στις κάλπες, απαθαντίστηκαν και “κρεμάστηκαν στα μανταλάκια” των social media!

Επισήμως πάντως, το κόμμα έχει ταχθεί υπέρ της ψήφου κατά συνείδηση, αν και η πλειονότητα των μελών του είναι αντίθετη στην Συμφωνία των Πρεσπών, λόγω και των συνταγματικών αλλαγών που αυτή επιβάλλει στην χώρα.

Από την πλευρά του, σε διάγγελμα προς τον σκοπιανό λαό, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε «την Κυριακή καλείστε να λάβετε μία ιστορική απόφαση. Πρέπει να κάνετε την επιλογή σας. Δεν πρόκειται για επιλογή μεταξύ των κομμάτων. Πρόκειται για μια επιλογή που αφορά το μέλλον σας, το μέλλον των παιδιών σας. Πρόκειται για μια επιλογή που αφορά το μέλλον της αγαπημένης μας “Μακεδονίας”. Ξέρω ότι πρέπει να κάνουμε παραχώρηση και να αποδεχτούμε γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα “Μακεδονία”. Όμως κανείς πλέον δεν θα μπορεί να αμφισβητεί την εθνική μας ταυτότητα».

Πηγή: ant1news.gr

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!