Προβληματισμός από την μικρή συμμετοχή στο δημοψήφισμα για την Συμφωνία των Πρεσπών

Σε χαμηλά επίπεδα κινείται η συμμετοχή στο δημοψήφισμα στα Σκόπια αναφορικά με την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η συμμετοχή στις 17:00 (18:00 ώρα Ελλάδος) ανέρχεται στο 29,01% δηλαδή στους 521.698 ψηφοφόρους από το σύνολο των 1.806.336 εγγεγραμμένων. Τα στοιχεία έχουν συλλεχθεί από 3.441 εκλογικά τμήματα σε σύνολο 3.513.

Οι ανακοινώσεις της εθνικής εκλογικής επιτροπής για τα ποσοστά συμμετοχής των πολιτών προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Zάεφ. Δεδομένου ότι δεν είναι εφικτό να υπερβεί η συμμετοχή το 50% του εκλογικού σώματος, ακυρώνει στον Ζόραν Ζάεφ το επιχείρημα να παρουσιάσει ως επιτυχημένο το δημοψήφισμα.

Ωστόσο, οι πληροφορίες από τους απεσταλμένους του ΑΝΤ1 στα Σκόπια, Στεφανία Μουρελάτου και Γιώργο Γρηγοριάδη αναφέρουν ότι ως αφήγημα της «κουτσής νίκης του» ο Ζάεφ θα επικαλεστεί ότι στις κάλπες προσήλθαν πολλοί περισσότεροι ψηφοφόροι από όσους τον ψήφισαν στις εθνικές εκλογές.

Πολλοί προβλέπουν ότι εάν η συμμετοχή μείνει κάτω του 40% τότε ο οδικός χάρτης για την συμφωνία θα παγώσει, έστω και προσωρινά, και η προσφυγή στην κάλπη για τον Zάεφ θα αποτελέσει μονόδρομο. Σε μια τέτοια περίπτωση πάντως, οι εκλογές δεν μπορούν συνταγματικά να διεξαχθούν πριν τον Ιανουάριο του 2019.

Εάν, ωστόσο, περάσει το 40%, τότε ο Zάεφ θα μπορεί να φέρει την συμφωνία στη βουλή και σε συνδυασμό με τις πιέσεις που εκτιμάται ότι θα δεχθεί το VMRO, να εξασφαλίσει τους οκτώ βουλευτές που χρειάζεται για να περάσει τις συμφωνημένες με την Αθήνα τροποποιήσεις.

Ωστόσο, ο Ζάεφ με ένα ποσοστό κάτω του 50%, θα είναι εκτεθειμένος και πολιτικά ευάλωτος απέναντι στην αντιπολίτευση που θα του προσάπτει την βαριά κατηγορία ότι χωρίς να έχει την συναίνεση της πλειοψηφίας του λαού προχώρησε, μέσα από εύθραυστους συσχετισμούς διαμορφωμένους με πιέσεις και εκβιασμούς βουλευτών, στην αλλαγή της ονομασίας της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων έχει διαμηνύσει πάντως ότι σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, σημειώνοντας ότι το δημοψήφισμα δεν έχει δεσμευτικό, αλλά συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Κόντρα στον Ζάεφ στάθηκαν τόσο ο Πρόεδρος της χώρας, ο οποίος από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ, κάλεσε τους Σκοπιανούς να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα, όσο και το αλβανόφωνο VMRO, που υπογείως προσπάθησε να αποτρέψει τους Σκοπιανούς από την συμμετοχή στο δημοψήφισμα, κάτι που έγινε και επίσημα το πρωί της Κυριακής, όταν ανακοινώθηκε ότι ο επικεφαλής του δεν θα πάει για να ψηφίσει! Μάλιστα, δύο βουλευτές του κομματος που πήγαν στις κάλπες, απαθαντίστηκαν και “κρεμάστηκαν στα μανταλάκια” των social media!

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στα Σκόπια για το δημοψήφισμα, ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ χαρακτήρισε την Συμφωνία των Πρεσπών ως μοντέλο επίλυσης των διαφορών μεταξύ δύο κρατών.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του στην Wall Stret Journal ότι «η Κυβέρνηση θα αντέξει, δεν ξέρω αν θα αντέξει ο κυβερνητικός συνασπισμός», η οποία πυροδότησε πλήθος αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας.

Σε συνέντευξη του την Κυριακή, ο Αν. ΥΠΕΞ, Γιώργος Κατρούγκαλος, αν και δηλώνει αισιόδοξος για την επικράτηση του “ναι” στο δημοψήφισμα, λέει ότι και το “όχι” θα πρέπει να γίνει σεβαστό.

Πηγή: ant1news.gr