“Επί ποδός πολέμου” το Κόσοβο: μετέφερε στρατεύματα στα σύνορα με την Σερβία

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς έθεσε σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, καθώς και το Russia Today, που επικαλείται τοπικά Μέσα.

Η απόφαση αυτή αποτελεί αντίδραση για την κατάληψη από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσσόβου της λίμνης Γκάζιβοντε η οποία μέχρι σήμερα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Σέρβων.

Σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το ΑΠΕ εξήντα άνδρες της μονάδας ταχείας επέμβασης – ROSU της αστυνομίας του Κοσσόβου κατέλαβαν το υδροηλεκτρικό σταθμό και όλες τις εγκαταστάσεις στην τεχνητή λίμνη Γκάζιβοντε.

Η λίμνη αυτή αποτελεί «μήλον της έριδος» μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Βρίσκεται στα σύνορα Σερβίας-Κοσσόβου και τον έλεγχο της είχε η Σερβία. Για το Κόσσοβο η λίμνη αυτή έχει στρατηγική σημασία διότι από εκεί υδροδοτείται το 50% του πληθυσμού ενώ το νερό από τη λίμνη χρησιμοποιείται για υδρόψυξη των αντιδραστήρων στον θερμοηλεκτρικό σταθμό “Obilic” κοντά στην Πρίστινα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς έθεσε επίσης σε κατάσταση ετοιμότητα τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.

Ο επικεφαλής του γραφείου για το Κόσσοβο της σερβικής κυβέρνησης, Μάρκο Τζούριτς, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι η Σερβία θα λάβει όλα τα μέτρα για να προστατέψει τον σερβικό πληθυσμό στο Κόσσοβο.

Ανακοίνωσε μάλιστα, ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς συνεδριάζει με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων για να εξεταστούν τρόποι αντίδρασης στις προσπάθειες της Πρίστινας να αποκτήσει τον έλεγχο του βορείου Κοσσόβου.-

Σε χθεσινή συνάντηση που είχαν η Πρωθυπουργός της Σερβίας, Ανα Μπρναβιτς (Ana Brnabic) με τον Βοηθό Γραμματέα του Τομέα Ευρωπαϊκών και Ευρωσιατικών Σχέσεων των ΗΠΑ, στα πλαίσια της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ο Αμερικανός Γουές Μίτσελ (Wess Mitchell) είπε ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας, όπως ανακοίνωσε το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Μίτσελ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε μία στέρεα πολιτική λύση για το Κόσσοβο. Όπως είπε, η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους της να «εξετάσει» την πρόταση για λύση στην οποία θα μπορούσαν να φτάσουν η Σερβία και το Κόσοβο, όπως αναφέρθηκε στην ίδια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας.

Στην ομιλία της στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η Σέρβα Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα της είναι δεσμευμένη να βρει μία ειρηνική και συμβιβαστική λύση στα πλαίσια του διαλόγου με το Κόσσοβο, τονίζοντας ότι σε αυτό το πνεύμα είναι απαραίτητη η στήριξη της διεθνούς κοινότητας.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε την Παρασκευή ότι, για τα Ηνωμένα Έθνη, “το Κόσσοβο δεν είναι κράτος”.

Πηγή: ant1news.gr