Αντίστροφη μέτρηση για το κρίσιμο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ – Όλα θα κριθούν από τη συμμετοχή

Στραμμένα στα Σκόπια είναι όλα τα βλέμματα εν όψει του δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με τις κάλπες να ανοίγουν σε λίγες ώρες. Η εκστρατεία των κομμάτων ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα και πλέον δεν επιτρέπονται πολιτικές δηλώσεις και εκδηλώσεις. Το ακριβές ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες της γειτονικής χώρας την Κυριακή είναι: “«Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία ανάμεσα στη Δημοκρατία της «Μακεδονίας» και την Ελληνική Δημοκρατία;»”.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις το «Ναι» στο ερώτημα του δημοψηφίσματος αναμένεται να επικρατήσει, ωστόσο τεράστιο πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι η συμμετοχή. Η κυβέρνηση των Σκοπίων φοβάται ότι μπορεί υπάρξουν διαφορετικές ερμηνείες σχετικά με το πώς εκφράστηκε ο λαός της χώρας. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ  σε όλη τη διάρκεια του προεκλογικού του αγώνα, κάλεσε τους πολίτες της χώρας να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, ενώ ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ απηύθυνε κάλεσμα αποχής.

Πιέζει η Αντιπολίτευση για τη συμμετοχή

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αξιολογηθεί η επιτυχία ή μη του δημοψηφίσματος είναι σαφή και ορίζονται από τον νόμο: Για να είναι επιτυχές το δημοψήφισμα θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους (σ.σ. 900.000 από τους 1.800.000) και η πλειοψηφία από αυτούς να ψηφίσει «υπέρ». Αν η συμμετοχή είναι μικρότερη, σημαίνει ότι η Συμφωνία «δεν πέρασε», το δημοψήφισμα πρέπει να ακυρωθεί και η κυβέρνηση Ζάεφ να παραιτηθεί. Πάντως οι δημοσκοπήσεις φέρουν το «Ναι» να συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 70% και το ποσοστό συμμετοχής να κινείται οριακά στο 50%.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ξένοι διπλωμάτες στα Σκόπια, μιλώντας ανεπισήμως, εξέφρασαν την εκτίμηση ότι αν το «ναι» λάβει 600.000 ψήφους στο δημοψήφισμα της Κυριακής, αυτό θα είναι αρκετό για τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να θεωρήσει ότι το δημοψήφισμα είναι επιτυχές και ότι το αποτέλεσμά του συνιστά νομιμοποίηση και υποστήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, ασχέτως αν το ποσοστό συμμετοχής δεν ξεπεράσει το 50%.

Πηγή: topontiki.gr