Χαρακόπουλος προς Σταθάκη: Να αυξηθεί επίδομα θέρμανσης και καυσόξυλα στις ορεινές περιοχές!

Να εξετάσει το αίτημα των κατοίκων του Λιβαδίου για αύξηση των χωρικών κυβικών μέτρων καυσόξυλων ανά δικαιούχο, καθώς και την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης; ζητά ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη.

Όπως αναφέρει ο Θεσσαλός πολιτικός «την περίοδο αυτή οι κάτοικοι των ορεινών χωριών προετοιμάζονται πρώτοι από όλους για την έλευση του χειμώνα. Μια από τις κύριες δραστηριότητές τους είναι η προμήθεια των καυσόξυλων, καθώς οι θερμοκρασίες στα χωριά τους είναι σαφώς πιο χαμηλές. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών, η διανομή των γνωστών χωρικών κυβικών μέτρων (Χ.Κ.Μ.) ξύλων που τους μοιράζονται, μειώνονται συνεχώς, με αποτέλεσμα να μην επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών τους. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και επιστολή διαμαρτυρίας του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Λιβαδίου του νομού Λάρισας, κ. Γιώργου Γκατζούνη. Πιο συγκεκριμένα, στο Λιβάδι για το φετινό χειμώνα θα υπάρξει μείωση στα χωρικά κυβικά ξυλείας ανά δικαιούχο κάτοικο, λόγω μειωμένων κρατικών πιστώσεων σύμφωνα με την ενημέρωση που υπήρξε από την αρμόδια δασική υπηρεσία του νομού Πιερίας, όπου ανήκει. Το γεγονός αυτό προκαλεί αντιδράσεις στον τοπικό πληθυσμό, καθώς, οι ανάγκες για θέρμανση λόγω υψομέτρου του χωριού –1.200 μέτρα– είναι μεγάλες και ξεπερνούν τους 6 μήνες το χρόνο. Επιπροσθέτως, το πετρέλαιο θέρμανσης δεν αποτελεί πλέον φθηνή εναλλακτική λύση για τους χαμηλού εισοδήματος δικαιούχους κατοίκους των ορεινών περιοχών, μετά και την δραστική περικοπή του επιδόματος θέρμανσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Έτσι, η μείωση του όγκου των ξύλων ανά δικαιούχο κάτοικο του Λιβαδίου αποκτά μεγαλύτερη σημασία και επιβαρύνει περισσότερο τον τοπικό πληθυσμό. Όπως εκτιμούν, ο όγκος των καυσόξυλων ανά δικαιούχο για ικανοποιητική θέρμανση ξεπερνά τα 12 Χ.Κ.Μ. και ζητούν τόσο την αύξηση του χορηγούμενου όγκου ξύλων σε αυτό τον όγκο, καθώς και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης με βάση το υψόμετρο».

Καταλήγοντας το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά να πληροφορηθεί από τον αρμόδιο υπουργό:

1. Ποιος ο λόγος μείωσης των πιστώσεων για την κάλυψη των αναγκών σε καυσόξυλα.

2. Αν θα εξετάσει το αίτημα των κατοίκων του Λιβαδίου για αύξηση των χωρικών κυβικών μέτρων καυσόξυλων ανά δικαιούχο, καθώς και την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.