Κέλλας: “Η κλιματική αλλαγή επιβάλλει έναν νέο ΕΛΓΑ”

Την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ, που “επιβάλλουν” τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, φέρνει στη Βουλή ο αν. Τομεάρχης Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, μετά την επίσκεψή του στους Γόννους και την ενημέρωσή του από παραγωγούς, αναδεικνύει εκ νέου το ζήτημα, συνυπογράφοντας σχετική ερώτηση της Τομεάρχου Αγροτικών της ΝΔ κ. Φωτεινής Αραμπατζή  προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη.

Στην ερώτηση αναφέρεται:

«Ακραία καιρικά φαινόμενα, έντονες βροχοπτώσεις, χαλάζια, δυνατοί άνεμοι, περίοδοι ξηρασίας, υψηλές θερμοκρασίες, έχουν ως αποτέλεσμα καρποπτώσεις και ακαρπίες, που αποτελούν πλέον καθημερινότητα για τους πληγέντες αγρότες.

Την ίδια ώρα, ο εποπτευόμενος από το Υπ.ΑΑΤ, ΕΛΓΑ, πλήρως αναχρονιστικός ως προς τους ασφαλίσιμους κινδύνους και στερούμενος ρευστότητας, αφού τα αποθεματικά του μεταφέρθηκαν χωρίς επιστροφή τον Απρίλιο του 2015, βρίσκεται ουσιαστικά “απέναντί” στους παραγωγούς.

Αφενός, γιατί οι περισσότερες πια ζημιές είτε βρίσκονται εκτός ασφαλιστικού πλαισίου είτε αποκλείονται λόγω ερμηνείας και αφετέρου, γιατί καταβάλλεται μέρος – μόνο το 70% – των βεβαιωμένων αποζημιώσεων.

Και όλα αυτά, τη στιγμή που οι αγρότες πληρώνουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές χωρίς καμία ανταποδοτικότητα».

Οι ερωτώντες βουλευτές, καταλογίζουν ευθύνες στον αρμόδιο Υπουργό για αδιαφορία στην αξιοποίηση των μηχανισμών που προσφέρει η ΕΕ για τάχιστη αποζημίωση των καταστροφών από τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής από εθνικούς πόρους, χωρίς τις χρονοβόρες αποζημιώσεις μέσω ΠΣΑ – ΚΟΕ.

Επισημαίνουν ακόμη, την ολιγωρία στην προκήρυξη των Μέτρων 5.2 και 8.4 για την  προστασία και αποκατάσταση των δασών και του εδάφους από την διάβρωση και αναφέρουν πως κονδύλια της ΚΑΑΠ 2014 – 2020, όπως το Μέτρο 17 για την ασφάλιση κινδύνων έχουν ακυρωθεί στην πράξη.

Ενδεικτικά τα ερωτήματα των βουλευτών της ΝΔ στον κ. Αραχωβίτη:

  1. Σκοπεύετε να αξιοποιήσετε και πώς τις ευνοϊκές ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ειδικά για τα ζημιογόνα αίτια, που δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, προκειμένου να αντισταθμίσετε το απωλεσθέν εισόδημα των Ελλήνων αγροτών;
  2. Ποιο το χρονοδιάγραμμά σας αναφορικά με την διαβούλευση της αναθεώρησης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ με τους αγρότες , που έχετε ήδη εξαγγείλει;
  3. Ποιες οι προτάσεις σας αναφορικά με την διαχείριση των κινδύνων των αγροτών, που περιγράφονται στα σχέδια των Κανονισμών της Νέας ΚΑΠ 2021-2027 και ποιο το χρονοδιάγραμμά για την υλοποίηση ειδικά των Μέτρων 5.2 και 8.4 ;
  4. Ποιες οι προτάσεις σας για την αντιμετώπιση των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή στη γεωργία, και ειδικότερα για τις μικρές εκμεταλλεύσεις, που πλήττονται περισσότερο και οδηγούνται στον αφανισμό;