Τι αγοράζουν οι Έλληνες από το eBay

Ανοδικό ρυθμό ανάπτυξης αναμένει για το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια η eBay Inc, παγκόσμιος ηγέτης στο ecommerce. Όπως τονίζεται, με 6,3 εκατομμύρια χρήστες στο διαδίκτυο στην Ελλάδα, το ηλεκτρονικό εμπόριο παρουσιάζει σημαντική αύξηση ήδη από το 2012 και καθώς η αγορά ωριμάζει αναμένεται η αύξηση να συνεχίσει τόσο το 2018 όσο και τα επόμενα χρόνια. Γύρω στα 3,5 εκατομμύρια αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες στο διαδίκτυο με τη συνολική αξία να διαμορφώνεται στα 4,5 – 5 δισ. ευρώ, ενώ το 31% των Ελλήνων καταναλωτών το 2017 πραγματοποίησε μία από τις δύο αγορές του μέσω διαδικτύου.

Στην πλατφόρμα του eBay, τον τελευταίο χρόνο πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα πάνω από 570.000 νέες καταχωρήσεις, ενώ εμπιστεύθηκαν τη συγκεκριμένη πλατφόρμα για τις αγορές τους πάνω από 350.000 ενεργοί χρήστες και πάνω από 12.000 ενεργοί χρήστες για τις πωλήσεις τους.

Μερικές από τις top κατηγορίες των Ελλήνων χρηστών του eBay, από τις 31 Δεκεμβρίου 2017 έως και την 1η Αυγούστου 2018, ήταν τα μουσικά CDs και παρόμοια είδη και σύμφωνα με τα στοιχεία από τη συγκεκριμένη κατηγορία αγοράζεται 1 αντικείμενο κάθε 15 περίπου λεπτά. Ακολουθούν τα γραμματόσημα, με αγορά 1 αντικειμένου από αυτή την κατηγορία κάθε 16 περίπου λεπτά. Ακολουθούν τα ηλεκτρονικά Gadgets, και σε αυτή την κατηγορία 1 αντικείμενο αγοράζεται κάθε μισή ώρα περίπου. Έπονται είδη σπιτιού και κήπου και κάθε 50 περίπου λεπτά αγοράζεται 1 αντικείμενο από την υποκατηγορία αλυσοπρίονα. Επίσης κάθε 50 περίπου λεπτά αγοράζεται 1 αντικείμενο από την υποκατηγορία χαλκομανίες και αυτοκόλλητα και κάθε 1 ώρα περίπου αγοράζεται 1 αντικείμενο από την υποκατηγορία συσκευασίες αποθήκευσης τροφίμων.

Σύμφωνα με τον Ilya Kretov, Γενικό Διευθυντή του eBay για Ρωσία και Αναπτυσσόμενη Ευρώπη,  ο ψηφιακός τρόπος ζωής και οι ψηφιακές εμπειρίες έχουν γίνει πλέον κανόνας και καθημερινότητα. Το ηλεκτρονικό εμπόριο σημαίνει ότι πρέπει να είναι παντού, εκεί βρίσκονται οι αγοραστές, είτε είναι στα Social Media, είτε σε sites ειδήσεων είτε σε παιχνίδια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ολόκληρο το Internet είναι μία «ανοιχτή» αγορά». Αναφορικά με τον τρόπο εξέλιξής του ο κ.Kretov τόνισε πως «υπάρχουν αρκετές προκλήσεις για το μέλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως είναι αυτή της μαζικής εξατομίκευσης. Η εξατομίκευση αυτή με στόχο τη δημιουργία προσωποποιημένων εμπειριών, σε μεγάλη κλίμακα, διαμορφώνεται συνεχώς όσο αναπτύσσεται και αξιοποιείται το Artificial Intelligence. Επιπλέον, μία άλλη μεγάλη τάση στο ηλεκτρονικό εμπόριο μπορεί να ονομαστεί το ‘διανεμημένο’ εμπόριο. Ήδη, πάνω από 20 δισεκατομμύρια αντικείμενα συνδέονται σήμερα και ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τα 50 δισεκατομμύρια μέχρι το 2020».

Το eBay που αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο δυναμικό marketplace παγκοσμίως που συνδέει εκατομμύρια αγοραστές και εταιρείες σε όλο τον κόσμο, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018, εμφάνισε 23 δις δολ. Ακαθάριστη Αξία προϊόντων, περίπου 1,1 δις συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο 2,1 δισ. δολ. έσοδα, 80% προσέλκυση νέων ειδών στο eBay. Σχετικά με τις συναλλαγές μέσω κινητών συσκευών, το 63% της Ακαθάριστης Αξίας των προϊόντων περιλαμβάνει ένα κινητό τηλέφωνο ως σημείο επαφής ενώ, μέσω κινητών συσκευών, πραγματοποιούνταν κάθε εβδομάδα πάνω από 13,5 εκατ. νέες καταχωρήσεις.

Πηγή: naftemporiki.gr