Ευρεία στήριξη στην τροπολογία για τον κατώτατο μισθό

Ψηφίζεται σήμερα από τη Βουλή η τροπολογία για την αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Ιανουάριο του 2019 με την αρμόδια υπουργό Έφη Αχτσιόγλου να αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει πια την ελευθερία να ενεργεί υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

«Αποδεικνύεται ότι η έξοδος από το μνημόνιο δεν ήταν μια τυπική διαδικασία αλλά μία μετάβαση σε μια περίοδο ανάκτησης κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων», είπε και πρόσθεσε ότι «ο νέος ενιαίος αυξημένος κατώτατος μισθός θα θεσπιστεί από αυτήν την κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2019».

Η Έφη Αχτσιόγλου εξαπέλυσε σφοδρά πυρά στη ΝΔ ότι ως κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ έκοψαν εν μια νυκτί  τον κατώτατο μισθό και πάγωσαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με συνέπεια την εκτίναξη της ανεργίας και τη συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων.

Την τροπολογία Αχτσιόγλου θα στηρίξουν όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ που έχει καταθέσει δική του ρύθμιση και του Ποταμιού που θα δηλώσει «παρών». Η ΝΔ πάντως, δια στόματος Μάκη Γιακουμάτου αποκάλεσε “φούμαρα” την υπουργική ρύθμιση, λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν θα δουν ούτε ένα ευρώ αύξηση. Καταλόγισε δε, υποκρισία και φαρισαϊσμό στην κυβέρνηση.

Η ΔΗΣΥ που κατέθεσε επίσης δική της τροπολογία με τις υπογραφές και της Φώφης Γεννηματά αλλά και του Ευάγγελου Βενιζέλου θα υπερψηφίσει, ακόμη και αν η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αρνηθεί να υιοθετήσει τις προτάσεις της.

Η πρόταση της ΔΗΣΥ ζητά συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ειδικότερα, ζητούν η έκθεση διαβούλευσης πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου, το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης να παραδοθεί το αργότερο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018, ώστε έως το τέλος Ιανουαρίου 2019 η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τον κατώτατο μισθό υπαλλήλων και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών.