Με μεγάλη συμμετοχή το 3ο Ανοικτό Ατομικό Τουρνουά Σκακιού 2018 στο πλαίσιο της 13ης Γιορτής Χαλβά

Στα πλαίσιο της 13ης Γιορτής Χαλβά της πόλης μας, που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό  Κέντρο από 14 έως 16 Σεπτεμβρίου, πολύ μεγάλη επιτυχία σημείωσε το 3ο Ανοικτό Ατομικό Τουρνουά Σκακιού 2018, μια συνδιοργάνωση του ΟΠΑΚΠΑ του Δήμου Φαρσάλων και του “Γυμναστικού Συλλόγου Φαρσάλων Κρούστα”.

Την εκδήλωση καλωσορίσματος των φιλοξενούμενων σκακιστών και των οικογενειών τους που έγινε στο Αμφιθέατρο παρουσίασε η νεαρή σκακίστρια δεσποινίς Νεφέλη Μπιζούλα.

Ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος εκθείασε το έργο του ΣΚΑΚΙ ΓΣΦ-ΚΡΟΥΣΤΑ και παρέδωσε σειρά βιβλίων έκδοσης του Δήμου Φαρσάλων στον φίλο της πόλης και του ΣΚΑΚΙ ΓΣΦ-ΚΡΟΥΣΤΑ κ. Elliott Renzies.

Ο Πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ κ. Κωνσταντίνος Δερλός, καλωσόρισε τους φιλοξενούμενους σκακιστές, μίλησε με πολύ θερμά λόγια για το σκακιστικό τμήμα δηλώνοντας τη βοήθεια του ΟΠΑΚΠΑ σε όλες τις εκδηλώσεις του και βράβευσε τον πρώην Πρόεδρο του ΓΣΦ κ. Λεωνίδα Γκόβαρη για την εξαιρετική και μακρόχρονη προσφορά του στη νεολαία της πόλης μας.

Ο Αντιπρόεδρος του ΓΣΦ-ΚΡΟΥΣΤΑ κ. Αποστόλης Παπαδόπουλος παρέδωσε την κάρτα υπ’ αριθμόν No 1 στο επίτιμο μέλος κ. Elliott Renzies και παρότρυνε όλους να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του και να γίνουμε μέλη του ΓΣΦ. Ο Elliott είναι Έλληνας (από μητέρα) που ζει στην Αυστραλία. Είχε δωρίσει σκακιστικά ρολόγια πέρυσι στον σύλλογο και φέτος ήρθε για να συμμετάσχει στο τουρνουά και να γνωρίσει την πόλη.

Μεγάλος χορηγός της εκδήλωσης ήταν η επιχείρηση του κ. Χρήστου Τσαπραίλη (βασικός χορηγός πλέον του Γυμναστικού Συλλόγου Φαρσάλων) η γνωστή σε όλους μας ΚΡΟΥΣΤΑ η οποία ανέλαβε και κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος των χρηματικών επάθλων των έξι πρώτων νικητών αλλά και των αναγκών της διοργάνωσης (διαιτητών-κριτών) σε διατροφή και καφέ. Χορηγός επίσης ήταν το site σκακιστικού υλικού SKAKISTIKOKENTRO.COM (τηλ. 2102630124) το οποίο χορήγησε τα βιβλία-έπαθλα των μικρών νικητών και η επιχείρηση ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ, Α., & ΣΙΑ “PASTEQUE ELECTRON & COMPUTER SYSTEMS” (Καποδιστρίου 5, Λάρισα 412 22 τηλ. 2410670370) το οποίο χορήγησε ένα καταπληκτικό tablet στον νικητή του Β’ γκρουπ.

Από μία συσκευασία χαλβά πρόσφερε σε όλους τους σκακιστές ο Σύλλογος Χαλβαδοποιών και Ζαχαροπλαστών Φαρσάλων τιμώντας τη Γιορτή Χαλβά και διαφημίζοντας το εκλεκτό προϊόν της πόλης μας σε όλη την Ελλάδα.

Το τουρνουά της ΓΙΟΡΤΗΣ ΧΑΛΒΑ χρόνο με τον χρόνο γίνεται γνωστό στη μεγάλη σκακιστική κοινότητα της Ελλάδας (δεύτερη πολυπληθέστερη μετά το ποδόσφαιρο), έτσι από τους 50 σκακιστές της πρώτης χρονιάς έφτασε στους 80 πέρυσι και στους 130 φέτος.

 

Ήρθαν (μικροί και μεγάλοι) σκακιστές και οικογένειες από συλλόγους των Αθηνών, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Κατερίνης, Βέροιας, Χαλκίδας, Πολυγύρου, Αγρινίου, Μεγαλόπολης, Λάρισας, Βόλου, Τρικάλων, Καρδίτσας, Αλμυρού. Διευθυντής αγώνων ήταν ο κ. Γιώργος Δίκαρος και ταμίας ο κ. Κωνσταντίνος Δαμιανός.

Το τουρνουά, το οποίο είναι επίσημο και τα αποτελέσματά των παρτίδων αξιολογούνται από την Ελληνική αλλά και την Παγκόσμια Ομοσπονδία, διεξήχθη σε δύο γκρουπ, το Α’ στο οποίο έπαιξαν οι μεγάλοι σε ηλικία αλλά και νεαροί δυνατοί σκακιστές και το Β’ που έπαιξαν όλοι οι μικρότεροι των 12 ετών.

Όλοι οι σκακιστές έπαιξαν από 7 αγώνες διάρκειας περίπου τριών ωρών ο καθένας.. Έγιναν επικές σκακιστικές μάχες σε όλα τα επίπεδα.

Στο Α’ γκρουπ μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο Μιχάλης Αγγελής της ΣΕ Βόλου (πρώην ομοσπονδιακός προπονητής) με 6 βαθμούς (σημείωση: η νίκη 1 βαθμός, η ισοπαλία 0.5 βαθμός και η ήττα 0). Στη δεύτερη θέση ισοβάθμησαν τέσσερις σκακιστές και τη σειρά κατάταξής τους την έδωσε το PC με βάση τα κριτήρια ισοβαθμίας που θεσπίζονται πριν τους αγώνες. Έτσι, δεύτερος βγήκε ο Ιλαρίων Δόρφανης της ΕΣ Θεσσαλονίκης και τρίτος ο (περσινός νικητής) Θόδωρος Ρωμανός του ΑΣΟ Πολυγύρου. Τέταρτος ήταν η αποκάλυψη του τουρνουά ο νεαρός 12χρονος Αντώνης Καλογρίδης του ΜΑΠΟ Κεραυνός Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης και πέμπτος ο Δημήτρης Αλεξάκης από τον Πειραϊκό ΣΟ, όλοι τους με 5,5 βαθμούς. 6ος βγήκε ο Δημήτρης Λιάκος του ΣΣ Λάρισας με 5. Πρώτη γυναίκα αναδείχθηκε η Αναστασία Γιαννοπούλου από τον ΧΑΝ Καλαμαριάς με 4 βαθμούς. Πρώτος βετεράνος (πάνω των 50) ο Σωτήρης Σαρικάς της ΣΕ Βόλου με 5 πόντους. Πρώτος (με καταγωγή) Φαρσαλινός βγήκε η Κων/να Δερέκα με 3,5 του ΣΟ Πατρών.

Στην κατηγορία κάτω των 14 ετών πρώτος ήταν (κανονικά ο Άντώνης Καλογρίδης αλλά επειδή επέλεξε τη βράβευση της 4ης θέσης άνοιξε χώρος για τους υπόλοιπους) ο Κωνσταντίνος Τσαρσιταλίδης της ΕΣ Θεσσαλονίκης με 4,5 πόντους (5ος στη γενική του περσινού τουρνουά μας), δεύτερος ο Αθανάσιος Γεωργιάδης του ΣΟ Κατερίνης με 4,5 και τρίτος Γεώργιος Μήτσιου του ΑΣΟ Πολυγύρου με 4 νίκες. Πρώτο κορίτσι της κατηγορίας η Κων/να Δερέκα του ΣΟ Πατρών. Στο Β’ γκρουπ : 1ος Μιχάλης Χρήστος (από ΑΣΑ Λάρισας), 2ος Αλεξάκης Δημήτρης ( από Πειραϊκό ΣΟ) 3ος Τζαμτζης Σάββας (από ΣΕ Βολου) 1ο κορίτσι Ραφτοπουλου Κωνσταντίνα (από ΣΟ Βέροιας). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις πρώτοι ισοβάθμησαν με 5,5 βαθμούς και η σειρά των νικητών κρίθηκε στα κριτήρια ισοβαθμίας.

Πρώτος Φαρσαλινός του Β΄γκρουπ αναδείχθηκε ο Κων/νος Δίκαρος του ΓΣΦ-ΚΡΟΥΣΤΑ ο οποίος ισοβάθμησε με άλλους τέσσερις παίκτες στην τέταρτη θέση με 5 νίκες. Δλδ οι οκτώ πρώτοι είχαν μόλις μισό βαθμό διαφορά μεταξύ τους. Νικητές κατηγορίας κάτω των 10 ετών. 1ος Πατρίκος Δημήτρης (από ΣΕ Βόλου), 2ος Μιχάλης Νικόλαος (από ΑΣΑ Λάρισας), 3ος Γιαννόπουλος Βασίλης (από ΣΣ Λάρισας) και 1ο κορίτσι Μήτσιου Άννα Μαρία (από ΑΣΟ Πολυγύρου). Νικητές κατηγορίας κάτω των 8 ετών. 1ος Αντώνης Γκαβαρδίνας (από ΣΕ Βόλου), 2η Αποστολία Βαρσάμη (από ΓΣΦ-ΚΡΟΥΣΤΑ), 3η Οικονόμου Θωμαή (από ΣΟ ΣΑΧ Καλαμαριάς).