Μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ: πίνακες και παραδείγματα με τους ωφελημένους

Περίπου 3,5 εκατομμύρια πολίτες με μικρή περιουσία θα δουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα στο 2019.

Στόχος είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% στις χαμηλές ιδιοκτησίες και κατά 30% μεσοσταθμικά σε δύο φάσεις, το 2019 και το 2020.

«Η μείωση θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/1/20 η δεύτερη. Παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός πιο δίκαιος, ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία, άρα περισσότερο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και όχι χαράτσι για τα λαϊκά στρώματα όπως σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια» όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στην ΔΕΘ.

Ειδικότερα το μέτρο προβλέπει: Μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ για τις μικρές περιουσίες το 2019 και έως 50% για το 2020.

Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται στην κυβέρνηση, η μείωση του ΕΝΦΙΑ σε αυτή την πρώτη φάση θα είναι ως εξής:

Για το 2019

Δείτε παραδείγματα

Για το 2020
Αντίστοιχος αριθμός πολιτών με μικρή περιουσία θα δει μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 50%.

Δείτε παραδείγματα

Υπολογίζεται ότι με την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης, δηλαδή το 2020, η συντριπτική πλεινότητα των ιδιοκτητών ακινήτων θα δει το εκκαθαριστικό του φόρου ακινήτων μειωμένο.

Εκτιμάται ακόμα ότι απομένει δημοσιονομικός χώρος ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για διόρθωση στρεβλώσεων στη δομή του φόρου, με σκοπό να γίνει αναλογικότερος και δικαιότερος.

Έτσι, μετά την κατανομή και των επιπλέον 200 εκατ. ευρώ, η συνολική μεσοσταθμική μείωση στον ΕΝΦΙΑ από το 26,18% (της μείωσης στη Β’ Φάση) θα φτάσει το 30% σε σχέση με τη σημερινή επιβάρυνση.

Πηγή: ant1news.gr

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!