Κατσιαντώνης σε Αραχωβίτη για «Σχέδια Βελτιώσεων Αγροτών» : “Πληγή” για τον πρωτογενή τομέα η ολική δυσλειτουργία του Προγράμματος

Κατσιαντώνης σε Αραχωβίτη για «Σχέδια Βελτιώσεων Αγροτών» : “Πληγή” για τον πρωτογενή τομέα η ολική δυσλειτουργία του Προγράμματος

Τις αστοχίες στην εξέλιξη Και ολοκλήρωση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης σε σχέση με το Μέτρο Σχεδίων Βελτιώσεων επισημαίνει με ερώτησή του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη ο Βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κατσιαντώνης τονίζοντας τα εξής:

“Τόσο το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) όσο και το βατερλό που έχει δημιουργηθεί με τα προβλήματα των ενδιαφερομένων (φορολογικές ενημερότητες των ενδιαφερομένων, λόγω της ανάρτησης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, των δηλώσεων εισοδήματος, κλπ, αφού πρέπει να είναι ενήμεροι για να κριθούν επιλέξιμοι), έχουν προκαλέσει πλείστα προβλήματα στους δυνητικούς δικαιούχους παραγωγούς, γεωργούς και κτηνοτρόφους, συμπαρασύροντας στην όλη δυσλειτουργία τους μελετητές, γεωπόνους, εισαγωγείς και εμπόρους μηχανημάτων “.

Ο Γιώργος Κατσιαντώνης διαπιστώνει στο Σταύρο Αραχωβίτη ότι “η τρωτότητα του προγράμματος είναι γνωστή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης , που επιχειρεί με αλλεπάλληλες παρατάσεις να καλύψει την ανεπάρκεια των εμπλεκομένων μηχανισμών, χωρίς όμως να υπολογίζει την αναγκαιότητα της αύξησης του προϋπολογισμού της δράσης, και χωρίς να λαμβάνει υπόψη του ότι οι ΔΑΟΚ λειτουργούν με προσωπικό κάτω από τα όρια ασφαλείας, αφού έχουν σχεδόν μηδενιστεί οι προσλήψεις τα τελευταία χρόνια, και η εμπειρία “έφυγε” μαζί με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στελεχών τα χρόνια των μνημονίων”.

“Είναι ολοκληρωμένο και σε άμεση ετοιμότητα το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ)  ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις σε επίπεδο ελέγχου και εγκρίσεων προτάσεων, μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος της τελευταίας παράτασης”, ρωτά ο Βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ προσδιορίζοντας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, το επείγον ενός γρήγορου χρονοδιαγράμματος για την έγκριση των αιτήσεων.

Αναγκαία θεωρεί και τη δέσμευση επιπλέον ποσού στη Δράση του Μέτρου των Σχεδίων Βελτιώσεων, προκειμένου να ενταχθούν όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις, αφού το συγκεκριμένο μέτρο είναι το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την ανάπτυξη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων . και αποτελεί επένδυση στον πρωτογενή τομέα.

Η ερώτηση του Βουλευτή Λάρισας της Ν.Δ Γιώργου Κατσιαντώνη έχει ως εξής:

Μείζονα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στην εξέλιξη και ολοκλήρωση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης σε σχέση με το Μέτρο Σχεδίων Βελτιώσεων, καθώς από την ημέρα της προκήρυξής του μόνον προβλήματα και ανεπάρκεια των εμπλεκομένων μηχανισμών έχει να «επιδείξει». Ειδικότερα, τόσο το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) όσο και το βατερλό που έχει δημιουργηθεί με τα προβλήματα των ενδιαφερομένων (φορολογικές ενημερότητες των ενδιαφερομένων, λόγω της ανάρτησης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, των δηλώσεων εισοδήματος, κλπ, αφού πρέπει να είναι ενήμεροι για να κριθούν επιλέξιμοι), έχουν προκαλέσει πλείστα προβλήματα στους δυνητικούς δικαιούχους παραγωγούς, γεωργούς και κτηνοτρόφους, συμπαρασύροντας στην όλη δυσλειτουργία τους μελετητές, γεωπόνους, εισαγωγείς και εμπόρους μηχανημάτων, κλπ. Μάλιστα, τα παραπάνω είναι γνωστά στην ηγεσία του Υπουργείου, για αυτό και επιχειρήθηκε η «τονωτική ένεση» των παρατάσεων, προκειμένου να απαλυνθούν οι δυσλειτουργίες, πλην όμως αυτές είναι άνευ αντικρίσματος, αφού θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις και ούτε έναν επιπλέον κερδισμένο γεωργό, αφού δεν συνοδεύεται από την πολυπόθητη αύξηση του προϋπολογισμού της Δράσης.

Σε όλες τις παραπάνω αστοχίες, έρχονται να προστεθούν επιπλέον τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την απουσία επαρκούς και έμπειρου προσωπικού στις  ΔΑΟΚ, οι οποίες εν μέσω τέτοιου φόρτου εργασίας, καλούνται να ανταπεξέλθουν με προσωπικό κάτω από τα όρια ασφαλείας που επιβάλλουν οι τρέχουσες συνθήκες, εξαιτίας των αποχωρήσεων μεγάλου αριθμού έμπειρων στελεχών με πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (για να προλάβουν τις κάθετες μνημονιακές μειώσεις των τελευταίων ετών…). Αυτό, έχει ως συνέπεια να μην μπορεί να ολοκληρωθεί το αναγκαίο έργο τους, τόσο λόγω μειώσεως προσωπικού όσο και λόγω μείωσης εμπειρίας, αφού οι νέοι (όσοι λίγοι…) προσλήφθηκαν, δεν έχουν εκ των πραγμάτων την εμπειρία που είχαν οι παλαιότεροι συνάδελφοί τους και προφανώς την τεχνογνωσία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν δύνανται να καλυφθούν στους απαιτούμενους χρόνους οι αυξημένες ανάγκες του πρωτογενούς τομέα.

Λαμβανομένων υπόψη ότι:

·         όλοι οι ενδιαφερόμενοι που κάνουν τα αιτήματά τους, υπόκεινται σε αυξημένα έξοδα

·          ο προϋπολογισμός της Δράσης δεν επαρκεί για όλες τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων, αφού κάθε παράταση δεν σημαίνει και επιπλέον πιστώσεις στον προϋπολογισμό, με συνέπεια να κινδυνεύουν πολλοί δυνητικοί δικαιούχοι που πληρούν τα κριτήρια ένταξης στη Δράση, να βρεθούν χωρίς να εγκριθούν οι προτάσεις τους, λόγω ελλιπούς προϋπολογισμού.

·         οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι υποχρεωμένοι να υποβληθούν εκ των προτέρων σε σημαντικής αξίας έξοδα (π.χ. για δενδροφύτευση, αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού και μηχανημάτων, κλπ), ενώ τα χρήματα από την εκταμίευση θα τα λάβουν έως και ένα χρόνο αργότερα, με ό, τι αυτό συνεπάγεται αναλογικά αφενός με την ανάγκη τακτοποίησης ταυτόχρονα των φορολογικών τους υποχρεώσεων, λόγω της δέσμευσης να είναι φορολογικά ενήμεροι, και αφετέρου με την ανάγκη χρηματοδότησης της επιχείρησής τους.

·         συνέπεια της προαναφερθείσας κατάστασης, θα είναι η καθυστερήσεις στις πληρωμές των εμπόρων μηχανημάτων, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική πορεία του εν λόγω κλάδου.

·         περαιτέρω συνέπεια της προρρηθείσας κατάστασης, θα είναι  το γεγονός ότι, εν τέλει, πολλοί δικαιούχοι θα δουν την επιχείρησή τους να αξιοποιείται από μηχανολογικής πλευράς (σε επίπεδο εξοπλισμού) σχεδόν σε ένα χρόνο από σήμερα, αφού δεν θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν εκ των προτέρων, και πάντως πριν την έγκριση και υπαγωγή της πρότασής τους στη Δράση, την αγορά εξοπλισμού .

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.- Στην παρούσα φάση, ήτοι προ των πυλών ολοκλήρωσης υποβολής φακέλων στο πλαίσιο της Δράσης του Μέτρου Σχεδίων Βελτιώσεων, είναι ολοκληρωμένο και σε άμεση ετοιμότητα τοΠληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ)  ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις σε επίπεδο ελέγχου και εγκρίσεων προτάσεων, ευθύς ως ολοκληρωθεί η περίοδος της δοθείσης παράτασης? Ειδικότερα, επειδή η αξιολόγηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ΠΣΚΕ (το οποίο κατά το παρελθόν έχει «αποδείξει» τα τρωτά του σημεία με συνέπεια σχετικές καθυστερήσεις, όπως στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών), έχετε προσδιορίσει επακριβώς το χρονοδιάγραμμα έκδοσης των εγκρίσεων επί των υποβληθεισών προτάσεων?

2.- Λαμβανομένου υπόψη του μεγάλου αριθμού υποβληθέντων αιτημάτων υπαγωγής από δυνητικούς δικαιούχους, προτίθεστε να δεσμεύσετε επιπλέον ποσό στον προϋπολογισμό της Δράσης του Μέτρου Σχεδίων Βελτιώσεων, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης? Ειδικότερα, λόγω του ήδη αυξημένου ενδιαφέροντος των δυνητικών δικαιούχων, καθώς τα Σχέδια Βελτίωσης αποτελούν το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο προκειμένου για την ανάπτυξη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και το μοναδικό τρόπο για την ανάπτυξη και επένδυση στον πρωτόγεννη τομέα, προτίθεστε να διερευνήσετε τη δυνατότητα αύξησης του προϋπολογισμού του Μέτρου, και αν ναι με ποιος τρόπους (π.χ. μεταφορά πιστώσεων από άλλο Μέτρο, κλπ)?