Πώς είδαν τα διεθνή ΜΜΕ την ομιλία Τσίπρα στο ευρωκοινοβούλιο

Στην προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα για την επιστροφή του ακροδεξιού λαϊκισμού, στην αναφορά του για την έξοδο από το πρόγραμμα αλλά και την επιδίωξή του να σταματήσει ή να καθυστερήσει τις περικοπές δαπανών που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές κατά την ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο εστιάζει ο διεθνής Τύπος.

Οι FT παρατηρούν ότι ο έλληνας πρωθυπουργος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαβεβαίωσε ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να αποφύγει τα λάθη και τις συμπεριφορές του παρελθόντος που οδήγησαν στην κρίση.

Ωστόσο, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, ο είναι αποφασισμένος να αποτρέψει την έναρξη ενός νέου γύρου περικοπών των συντάξεων τον Ιανουάριο – παρόλο που τα μέτρα εγκρίθηκαν από το ελληνικό κοινοβούλιο στο πλαίσιο του τελευταίου προγράμματος διάσωσης.

Ο κ. Τσίπρας, συνεχίζουν οι FT, πιστεύει ότι οι περικοπές, τις οποίες προασπίζει το ΔΝΤ θα «φρενάρουν» την οικονομία και δεν είναι απαραίτητες για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Αποδίδουν δε τη στάστη του στο γεγονός πως το ερχόμενο έτος αποτελεί χρονιά εκλογών.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η Ελλάδα παραμένει υπό την αυστηρή εποπτεία των ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ, ωστόσο ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία δύσκολη εκλογική αναμέτρηση το ερχόμενο έτος, όπως προκύπτει και από την τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας και βάσει της οποίας η Ν.Δ. διατηρεί προβάδισμα άνω του 10%.

Η αυστριακή εφημερίδα Kurier αναδεικνύει μια άλλη πτυχή της ομιλίας του έλληνα πρωθυπουργού: «Ο Τσίπρας ζητά από τους φιλοευρωπαίους να δώσουν μάχη κατά της ακροδεξιάς», είναι ο τίτλος άρθρου στο οποίο επισημαίνεται ότι «μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε να διατηρήσει τη σταθερή δημοσιονομική πολιτική και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Με αφορμή την ενίσχυση εθνολαϊκιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων ζήτησε από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο στενότερη συνεργασία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεις εν όψει των επικείμενων ευρωεκλογών. «Σε αυτή τη μάχη όλες οι προοδευτικές, δημοκρατικές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, έχουν χρέος να βρεθούν από την ίδια πλευρά της ιστορίας. Και να μην αφήσουν την Ευρώπη να γυρίσει πίσω», είπε ο αριστερός πρωθυπουργός. «Το μίσος και η ξενοφοβία πηγάζουν ξανά στη καρδιά της Ευρώπης, 70 χρόνια μετά την πανανθρώπινη τραγωδία του φασισμού. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στο παρελθόν».

Η γερμανική Handelsblatt από την πλευρά της κάνει λόγο για την αισιοδοξία του έλληνα πρωθυπουργού. «Ο ελληνικός προϋπολογισμός προκαλεί αισιοδοξία στον Τσίπρα» είναι ο τίτλος άρθρου της οικονομικής εφημερίδας. «Μέχρι το 2022 η Ελλάδα θέλει να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν άλλα προγράμματα λιτότητας», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα. «Σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα η Ελλάδα αναμένεται να πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς της στόχους μέχρι το 2022. Το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται τα κόστη για την εξυπηρέτηση του χρέους, θα ανέρχεται ετησίως στο 3,5% επί των οικονομικών επιδόσεων, δήλωσε ο Τσίπρας την Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο».

Πηγή: tovima.gr

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!