Φλωρεντία: Τέλος το φαγητό στο χέρι – Έως 500 ευρώ το πρόστιμο στους παραβάτες

Από 150 έως 500 ευρώ κυμαίνεται το πρόστιμο σε τουρίστες που συλλαμβάνονται επ’ αυτοφώρο να τρώνε στους δρόμους της Φλωρεντίας διάφορα παραδοσιακά ιταλικά εδέσματα όπως πανίνι, φοκάτσια και πίτσα.

Ο νέος κανονισμός τέθηκε σε ισχύ σε μια προσπάθεια της δημοτικής αρχής να βελτιωθεί η εικόνα και η πρόσβαση σε γραφικά σοκάκια της ιταλικής πόλης, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί «έκρηξη» στον τουρισμό λόγω των αεροπορικών πτήσεων χαμηλού κόστους και των φθηνών ενοικίων μέσω Airbnb.

Η απαγόρευση ισχύει στους δρόμους κοντά σε ένα διάσημο μαγαζί, το «All Antico Vinaio», το οποίο είναι γεμάτο παραδοσιακά εδέσματα και «βουλιάζει» καθημερινά από τουρίστες που σπεύδουν να διεγείρουν τον ουρανίσκο τους με ιταλικές γεύσεις, καταλαμβάνοντας οποιαδήποτε ίντσα ελεύθερου χώρου μέσα και έξω από τον συγκεκριμένο χώρο, καθώς και σε απόσταση τετραγώνου.

Πατείς με, πατώ σε

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας ιδιοκτήτης καταστήματος δερμάτινων ειδών είχε «θερμό επεισόδιο» με Ισπανούς τουρίστες, οι οποίοι κάθονταν και έτρωγαν στην είσοδο της επιχείρησής του.

Ακολούθησαν κάτοικοι της περιοχής που διαμαρτυρήθηκαν ότι αδυνατούν να προσεγγίσουν τις εισόδους των σπιτιών τους λόγω του πολύ κόσμου που κάθεται ακίνητος, καταβροχθίζοντας φαγητά που έχει αγοράσει από το «All Antico Vinaio».

Τι προβλέπει ο κανονισμός

Ο νέος κανονισμός θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 6 Ιανουαρίου και δεν αποκλείεται να υπάρξει και παράταση.

Η απαγόρευση ισχύει από τις 12.00 έως τις 15.00 το μεσημέρι και από τις 18.00 το απόγευμα έως τις 22.00 το βράδυ. Οι δρόμοι που επηρεάζονται είναι οι Via de’Neri, Via della Ninna, Piazzale degli Uffizi και Piazza del Grano.

Πολλά παρακείμενα καταστήματα έχουν κολλήσει κολλήσει αφίσες που συμβουλεύουν τους τουρίστες να μην τρώνε στον δρόμο και να «σέβονται τους κατοίκους, τους εμπόρους και τους εργαζόμενους στις συγκεκριμένες οδούς».

Σημαντική λεπτομέρεια: Αν οι τουρίστες τρώνε το σάντουιτς τους ενώ περπατούν τότε γλιτώνουν το πρόστιμο. Αν σταματήσουν, όμως, να απολαύσουν το σνακ τότε θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

«Ο νέος κανόνας δεν στοχεύει στον τουρισμό γενικά αλλά στους απαίδευτους επισκέπτες που στρατοπεδεύουν στους δρόμους με το γεύμα τους. Αυτήν τη στιγμή οι κάτοικοι δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους, επειδή οι τουρίστες γευματίζουν στις πόρτες τους ξεκαθάρισε ο δήμαρχος της πόλης Ντάριο Ναρντέλα.

Εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής διευκρίνισε: «Μπορείτε να τρώτε ενώ περπατάτε, αλλά δεν μπορείτε να σταματήσετε».

Πηγή: athensvoice.gr