Απόφαση ορόσημο για το διαδίκτυο – Η Ευρώπη θέλει πνευματικά δικαιώματα από Google και Facebook

Η μεταρρύθμιση έγινε αντικείμενο μιας άνευ προηγουμένου διαμάχης ανάμεσα σε καλλιτέχνες και εκδότες Τύπου, από τη μια πλευρά, και γιγάντων της ψηφιακής βιομηχανίας από την άλλη.

Στη διάρκεια συνεδρίασης της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν μια νέα εκδοχή του κειμένου που είχε απορριφθεί στις 5 Ιουλίου, η οποία δημιουργεί κυρίως ένα νέο «συγγενικό δικαίωμα» για τους εκδότες Τύπου.

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν μια σειρά τροποποιήσεων στην αρχική οδηγία της οποίας τα πιο αμφιλεγόμενα μέρη είναι γνωστά ως άρθρο 13 και άρθρο 11.

Το άρθρο 13 θέτει το βάρος στους διαδικτυακούς γίγαντες να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι θα κάνουν συμφωνίες με τους κατόχους δικαιωμάτων για τη χρήση του έργου τους.

Οι επικριτές λένε ότι θα απαιτούσε από όλες τις πλατφόρμες του διαδικτύου να φιλτράρουν το περιεχόμενό από χρήστες, κάτι που πολλοί πιστεύουν ότι θα αποτελούσε υπερβολικό περιορισμό στην ελευθερία του λόγου.

Το άρθρο 11 είναι επίσης αμφιλεγόμενο διότι υποχρεώνει τις διαδικτυακές πλατφόρμες να πληρώνουν ειδησεογραφικές οργανώσεις προτού συνδεθούν με τις ιστορίες τους, κάτι που οι επικριτές χαρακτηρίζουν ως “φόρος link”.

Η έγκριση ανοίγει έτσι τον δρόμο για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Συμβούλιο της ΕΕ (οι αντιπρόσωποι των 28 χωρών μελών, που είχαν ήδη καταλήξει σ’ έναν συμβιβασμό στις 25 Μαΐου) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συμφωνήσουν σ’ ένα οριστικό κείμενο.

Στόχος της νομοθεσίας είναι να υποχρεωθούν εταιρείες όπως οι Google, Facebook και άλλες να μοιράζονται πιο δίκαια τα έσοδα με τους δημιουργούς στην Ευρώπη.

Από τους βουλευτές στην ολομέλεια, 438 ψήφισαν υπέρ και 226 κατά, ενώ 39 απείχαν.   Οι νόμοι είχαν αλλάξει από τον Ιούλιο, όταν ψηφίστηκε η πρώτη έκδοση της οδηγίας για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Οι επικριτές της μεταρρύθμισης λένε ότι παραμένουν προβληματικοί.

Πολλοί μουσικοί και δημιουργοί ισχυρίζονται ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να αποζημιωθούν αρκετά οι καλλιτέχνες.

Αλλά οι αντίπαλοι φοβούνται ότι τα σχέδια θα μπορούσαν να καταστρέψουν το περιεχόμενο που δημιουργείται από το χρήστη, τα memes ακόμη και όλη την λειτουργία του ίντερνετ.

Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ πρέπει τώρα  να υπογράψουν τις αλλαγές του κανόνα προτού μεμονωμένα οι χώρες καταρτίσουν τοπικούς νόμους για να τεθούν σε εφαρμογή.

Πηγή: lifo.gr

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!