2ο Διεθνές Συνέδριο Φαρσάλων με θέμα «Ο Ομηρικός Αχιλλέας: διαχρονικές αντανακλάσεις στην τέχνη και τη γραμματεία»

Ο Δήμος Φαρσάλων αποφάσισε την από κοινού με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας διοργάνωση του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Φαρσάλων με θέμα «Ο Ομηρικός Αχιλλέας: διαχρονικές αντανακλάσεις στην τέχνη και τη γραμματεία». Το συνέδριο θα λάβει χώρα τη χρονική περίοδο από 7 έως 9 Φεβρουαρίου 2019 στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων.

Σκοπός της επιστημονικής συνάντησης είναι να δημιουργηθεί ένα όσο το δυνατόν πληρέστερο corpus που αφενός να αποτυπώνει το στίγμα του Αχιλλέα σε κάθε μορφή της αρχαίας, μεσαιωνικής και νεώτερης γραμματείας, αλλά και σε κάθε μορφή τέχνης (αγγειογραφία, ζωγραφική, πλαστική, μικροτεχνία) από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή, αφετέρου δε να καταγράφει και τα πρόσφατα αρχαιολογικά δεδομένα της γενέθλιας γης του.

Οι θεματικοί άξονες αφορούν στα πεδία:

1. Ο Αχιλλέας στο έπος και την αρχαία γραμματεία εν γένει

2. Ο Αχιλλέας στη μεσαιωνική, ελληνική και ξένη γραμματεία

3. Ο Αχιλλέας στη νεώτερη, ελληνική και ξένη γραμματεία

4. Ο Αχιλλέας στην αρχαία αγγειογραφία

5. Ο Αχιλλέας στη ζωγραφική (από την αρχαιότητα έως σήμερα)

6. Ο Αχιλλέας στην πλαστική (από την αρχαιότητα έως σήμερα)

7. Ο Αχιλλέας στη μικροτεχνία ή την παραδοσιακή χειροτεχνία (από την αρχαιότητα έως σήμερα)

8. Ιστορικά και αρχαιολογικά δεδομένα για την περιοχή της αρχαίας Φθίας

9. Επιβιώσεις – χρήσεις του ονόματος του Αχιλλέα στη σύγχρονη εποχή

10. Ο Αχιλλέας στη σύγχρονη μυθοπλασία

11. Ο Αχιλλέας ως brand name

Καλούνται να συμμετάσχουν οι οικείες Εφορείες Αρχαιοτήτων, Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα, Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές και οι ερευνητές που δραστηριοποιούνται σχετικά.

Η διάρκεια των ανακοινώσεων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 15΄. Οι γλώσσες του συνεδρίου θα είναι η ελληνική και η αγγλική. Τα πρακτικά θα εκδοθούν από τον Δήμο Φαρσάλων εντός εξαμήνου. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα να παρουσιασθούν εργασίες με τη μορφή αναρτημένων πινακίδων (posters).

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να συμμετάσχετε, παρακαλείσθε να συμπληρώσετε το συνημμένο δελτίο συμμετοχής και να το αποστείλετε στην Οργανωτική Επιτροπή το αργότερο μέχρι 31-10-2018, με τον τίτλο της ανακοινώσεώς σας και σύντομη περίληψη στα ελληνικά ή αγγλικά ώστε να εκδοθεί έγκαιρα το σχετικό έντυπο.

Συνημμένα παρατίθενται:
α. Η α΄ εγκύκλιος του συνεδρίου
β. Το έντυπο της δήλωσης συμμετοχής, και
γ. Υπόδειγμα περίληψης