Τουρκία: δεν θα δοθούν βιβλία σε μαθητές λόγω της οικονομικής κρίσης!

Η τουρκική εφημερίδα «Μιλί Γκαζετέ» σε σημερινό της ρεπορτάζ ισχυρίζεται ότι πολλά σχολεία της Τουρκίας θα μείνουν χωρίς βιβλία καθώς το υπουργείο Παιδείας σταμάτησε να τυπώνει λόγω του ακριβού χαρτιού, το οποίο αγοράζεται σε δολάρια από το εξωτερικό και είναι από τα πρώτα αγαθά που «χτύπησε» η κρίση Τουρκίας-ΗΠΑ.

Μάλιστα, η εφημερίδα αναφέρει ότι δόθηκε εντολή να αποσταλούν ηλεκτρονικώς βιβλία στους μαθητές, όταν ξεκινήσουν τα σχολεία, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, χρεόγραφα αξίας 189 εκατ. δολαρίων πούλησαν μόλις την περασμένη εβδομάδα οι ξένοι επενδυτές. Επίσης, οι ξένοι επενδυτές στο χρηματιστήριο την εβδομάδα της 31ης Αυγούστου πούλησαν μετοχές αξίας 21.5 εκατ. δολαρίων.

Μέσα σε όλα αυτά βέβαια υπάρχει κι ένα καλό νέο, καθώς αυξήθηκαν οι καταθέσεις σε λίρες στις τουρκικές τράπεζες. Την περασμένη εβδομάδα προστέθηκαν στους λογαριασμούς των τουρκικών τραπεζών περίπου 52 δις τουρκικές λίρες.

Πολλές εταιρείες προσφεύγουν στη λύση της πτώχευσης προκειμένου να καθυστερήσουν ή να αποφύγουν δάνειά τους προς τράπεζες, που χρωστούν, ενώ ακόμη μια μεγάλη εταιρεία κήρυξε πτώχευση, αυτή των κοσμημάτων «Γκεϋλάν».

Πετάνε… οι τιμές

Το απλό κουλούρι Θεσσαλονίκης από 16 λεπτά του ευρώ, αυξήθηκε στα 26 λεπτά στην τουρκική πρωτεύουσα, λόγω αύξησης των πρώτων υλών και άλλων υπηρεσιών. Π.χ. εκτός από το αλεύρι, αυξήθηκε το ηλεκτρικό και τα ενοίκια καθώς έπρεπε να γίνουν και αυξήσεις στο προσωπικό, λόγω πληθωρισμού.

Με άρθρο της στην ιστοσελίδα «ΧαμπέρΤουρκ» δημοσιογράφος αναρωτιέται τι γίνεται με τις αυξήσεις που έχουν αρχίσει και κάνουν την εμφάνισή τους στα σουπερμάρκετ, χωρίς καμία ενημέρωση.

Καταγράφοντας τη δική της εμπειρία από ψώνια στο σουπερμάρκετ, αναφέρει ότι το κασέρι, τα αυγά, τα μακαρόνια, οι μπανάνες και τα σταφύλια πωλούνται ήδη με αυξημένες τιμές και αναρωτιέται μέχρι πού θα φτάσουν οι τιμές.

Καταγγέλλει μάλιστα μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ στην Τουρκία και συστήνει σε όλα τα μεγάλα σουπερμάρκετ να ενημερώσουν με φυλλάδια τους καταναλωτές για τις αυξήσεις που προσθέτουν σε όλα τα αγαθά.

Κάνει επίσης λόγο για κρυφές αυξήσεις πολλών εταιρειών, όπως η μεγάλη μπισκοτοβιομηχανία «Ουλκέρ», η οποία δεν αύξησε τις τιμές σε προϊόντα αλλά μείωσε τα γραμμάρια στα πακέτα διάφορων μπισκότων.

Πηγή: ant1news.gr