Μαφάλντα: Άγαλμα αφιερωμένο στο αγαπημένο κινούμενο σχέδιο

Η ιστορία του εξαιρετικά δημοφιλούς κόμικ «Μαφάλντα» μετρά αρκετές δεκαετίες. Το δημιούργησε ο Χοακίν Σαλβαδόρ Λαβάδο -γνωστότερος με το ψευδώνυμο Κίνο- και πρωτοδημοσιεύθηκε το 1962, ως μέρος διαφήμισης σε πωλήσεις προϊόντων.

Το κοριτσάκι από το Μπουένος Άιρες έγινε διάσημο σ’ όλον τον πλανήτη, με τις ευφυείς παρατηρήσεις του για τον κόσμο των μεγάλων. Η εξάχρονη μικρούλα ανησυχεί για το «πού πάει ο κόσμος». Και απεχθάνεται τις σούπες. Το κόμικ μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, και οι χαρακτήρες του είναι ακρογωνιαίος λίθος της λαϊκής κουλτούρας της Αργεντινής.

Για να τιμήσουν τη Μαφάλντα, στη συνοικία Σαν Τέλμο του Μπουένος Άιρες  -εκεί ακριβώς όπου «ζει» και στο κόμικ- την κάθισαν σε ένα παγκάκι. Ως άγαλμα, βέβαια. Αργότερα, έβαλαν δίπλα της δυο από τους φίλους της, τον Μανολίτο και τη Σουσανίτα, ενώ ο κόσμος στριμώχνεται για να φωτογραφηθεί μαζί τους.

Οι ιστορίες χαρακτηρίζονται από την ενήλικη αντίληψη της Μαφάλντα μαζί με μια παιδική αφέλεια και περιέργεια. Συχνά αναρωτιέται και προβληματίζεται για μεγάλα προβλήματα του κόσμου όπως ο πόλεμος και η πείνα -οι ιστορίες είναι γραμμένες το 1960-’70 και έτσι κυριαρχούν ο Ψυχρός πόλεμος και ο πόλεμος του Βιετνάμ στις ειδήσεις που ακούν οι ήρωες-, άλλες φορές ειρωνεύεται τα προβλήματα της χώρας, τις κακές υποδομές και την κακή οικονομία -που συχνά μοιάζουν με παρόμοια διαχρονικά προβλήματα ανά χώρες και ανά εποχές, ενώ συχνά απλά προσπαθεί να βρει τρόπο να αποφύγει να φάει την σούπα της μητέρας της.

Η Μαφάλντα υπήρξε πολύ δημοφιλής στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη. Στη Βόρεια Αμερική δεν διαδόθηκε τόσο, ίσως επειδή μερικοί την έβλεπαν παραπλήσια του Τσάρλι Μπράουν, ή και ίσως επειδή έχει μία ιδιαίτερη αργεντίνικη οπτική που δεν γίνεται κατανοητή από Βορειοαμερικανούς.