Ιταλία: Η Αίτνα “ξύπνησε” στην Σικελία

Το ηφαίστειο της Σικελίας παρουσιάζει από το βράδυ της Παρασκευής έντονη δραστηριότητα, βγάζοντας καπνό, και εκτοξεύοντας τέφρα και λάβα. Μέχρι στιγμής δεν έχει διαταχθεί εκκένωση – Σε εγρήγορση οι ιταλικές αρχές.

Το ηφαίστειο Αίτνα στις ακτές της Σικελίας”βρυχάται” ξανά, παρουσιάζοντας από το βράδυ της Παρασκευής έντονη δραστηριότητα, βγάζοντας καπνό κι εκτοξεύοντας τέφρα και λάβα.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής της Ιταλίας (INGV) παρακολουθεί το φαινόμενο και υπενθυμίζει ότι το ηφαίστειο είχε «ξυπνήσει» ξανά στα τέλη Ιουλίου, χωρίς να προκαλέσει καταστροφές.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν εκκενωθεί πόλεις στην πλαγιά της Αίτνα. Οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση και παρακολουθούν το φαινόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι η Αίτνα είναι το μεγαλύτερο (τρεις φορές μεγαλύτερη από τον Βεζούβιο) και υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη (φτάνει σε ύψος τα 3.350 μέτρα). Αν και οι εκρήξεις της μπορεί να είναι μερικές φορές πολύ καταστροφικές, γενικά δεν θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο και χιλιάδες κάτοικοι ζουν στις πλαγιές του ηφαιστείου και τις γύρω περιοχές.

Τον Ιούνιο του 2013, η UNESCO ανακοίνωσε την ένταξη της Αίτνας στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Πηγή: Associated Press