Συνελήφθη 54χρονος στη Λάρισα, κατηγορούμενος για απόπειρα απάτης

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισαςεξιχνιάσθηκε περίπτωση απόπειρας απάτης που διαπράχθηκε χθες (24-08-2018) το πρωί στην πόλη και συνελήφθη, από αστυνομικούς της προαναφερόμενης Υπηρεσίας, ένας 5ρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα της απόπειρας απάτης.

Επιπλέον, αναζητούνται για να συλληφθούν ακόμη δύοάγνωστοι μέχρι στιγμής συνεργοί του για το ίδιο αδίκημα. 

Ειδικότερα, χθες το πρωί άγνωστος δράστης τηλεφώνησε σε 67χρονο και με το πρόσχημα ότι το παιδί τουευθύνεται για θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, του ζήτησε την καταβολή μεγάλου χρηματικού ποσού, προκειμένου να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, τοοποίο θα παρέδιδε σε συνεργό του έξω από την οικίατου. Προς ενίσχυση των ισχυρισμών του, έτερησυνεργός του συνομίλησε με τον 67χρονο, προσποιούμενη την κόρη του.

Ο 67χρονος αντιλήφθηκε την επικείμενη απάτη σε βάρος του και ενημέρωσε την Αστυνομία, ενώ στο σημείο έσπευσαν άμεσα αστυνομικοί και εντόπισαν τον 54χρονοέξω από την οικία του παθόντα, ο οποίος αντιλαμβανόμενος την προσέγγισή τους, προσπάθησε να διαφύγει, χωρίς αποτέλεσμα και συνελήφθη.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας προκειμένου να εντοπιστούν οι συνεργοί του και να διερευνηθεί η συμμετοχή τους σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Στοχεύοντας στην πρόληψη και αποφυγή παρόμοιων περιστατικών, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας συμβουλεύει τους πολίτες: 

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Χρήσιμες πληροφορίες για την αποφυγή περιπτώσεων απάτης, καθώς και η μεθοδολογία που χρησιμοποιούν οι δράστες, είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας : www . hellenicpolice . gr – Οδηγός του Πολίτη/Χρήσιμες Συμβουλές.