Συναγερμός για την εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου

Ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει η εξάπλωση του Ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, όπου έχουν καταγραφεί 11 θάνατοι, ωστόσο το υπουργείο Υγείας παρακολουθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν τον ιό και εκτιμά ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν φαίνεται η κατάσταση να ξεφεύγει από τον έλεγχο.

«Δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία ότι θα έχουμε μία ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού του δυτικού Νείλου, ωστόσο το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκονται σε εγρήγορση», δήλωσε στο Κόκκινο 105,5, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Όπως είπε «έχουν δοθεί έγκαιρα οι απαραίτητες κατευθύνσεις, το ΚΕΕΛΠΝΟ κάνει συχνές αναφορές και έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες στις Περιφέρειες για τους απαραίτητους ψεκασμούς», ωστόσο κάλεσε τους πολίτες να βρίσκονται και εκείνοι σε εγρήγορση και, όταν υπάρχουν ύποπτα κρούσματα, να απευθύνονται στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία της χώρας.

Προειδοποίηση από την πρεσβεία των ΗΠΑ

Ωστόσο, τις έντονες ανησυχίες της εκφράζει και η Αμερικανική πρεσβεία για την ραγδαία εξάπλωση του ιού του δυτικού Νείλου. Σε ανακοίνωση της καλεί τους Αμερικανούς πολίτες που έρχονται ή βρίσκονται στην Ελλάδα να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα όπως για παράδειγμα να φορούν μακριά ρούχα ή να αποφεύγουν περιοχές με στάσιμα νερά αλλά και να ενημερώνονται συχνά.

Η χώρα μας ,βρίσκεται μέσα στις 5 πρώτες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τον ιό, με την Σερβία να βρίσκεται στην πρώτη θέση, ακολουθεί η Ιταλία, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Ρουμανία.

Τα κρούσματα συνολικά στην Ευρώπη ξεπερνούν τα  400 και οι θάνατοι αγγίζουν τους 22, με την χώρα μας να μετρά ήδη 11 θύματα και ακόμα 6 πολίτες να νοσηλεύονται στην ΜΕΘ.

Την έντονη ανησυχία της εκφράζει και η  ΚΕΔΕ καλώντας όλους τους φορείς να συνεργαστούν για το καλό των πολιτών αλλά και να υλοποιηθεί ένα  Εθνικό Σχέδιο Δράσης.

Πηγή: ant1news.gr