3η Χορευτική Συνάντηση Πολιτισμών στηΘεσσαλική γη

Η «3η Χορευτική Συνύπαρξη Λαών και Πολιτισμών στη Θεσσαλική γη» ξεκινά τη Δευτέρα 27 Αυγούστου έως την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018. Για επτά μέρες χορευτές και μουσικοί από την Ελλάδα και τις χορευτικές ομάδες: RU MACCATURE CARPINONE (Ιταλία), BASMAT TABOUN (Iσραήλ), TANGRA FOLK DANCE GROUP (Bουλγαρία), θα δώσουν παραστάσεις στην πόλη της Λάρισας, αλλά και στα χωριά της ευρύτερης περιοχής.

Την εκδήλωση διοργανώνουν oι πολιτιστικοί σύλλογοι Ε.Μ.Λ.Φιλιππούπολης – Μ.Ε.Σ. Αβέρωφ «Ο Θετταλός»- Μ.E.Σ. Γλαύκης – Π.Σ. Πυργετού – Μ.Ε.Σ. Συκουρίου –M.Ε.Σ. Χάλκης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και τους Δήμους Λαρισαίων, Κιλελέρ και Τεμπών.

Στόχος αυτής της συνάντησης, που παντρεύει το χορό και το τραγούδι των χωρών της Ευρώπης που συμμετέχουν, είναι να αναπτυχθούν δεσμοί φιλίας μεταξύ τους, προωθώντας το πνεύμα της συνεργασίας, της ομόνοιας και της ειρήνης, στοιχεία απαραίτητα προκειμένου για την πρόοδο και εξέλιξη των λαών.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας οι διοργανωτές ανέφεραν τα εξής:

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού & Διά Βίου Μάθησης κ. Γιάννης Μπουτίνας δήλωσε: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τους Δήμους Λαρισαίων , Κιλελέρ και Τεμπών και με τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους Αβέρωφ, Γλαύκης, Πυργετού, Συκουρίου ,Φιλιππούπολης και Χάλκης, διοργανώνουν την 3ηχορευτική συνάντηση πολιτισμών .

Μια μεγάλη συνάντηση πολιτισμού που πραγματοποιείται στις περιοχές των τριών Δήμων της Λάρισας . Μια ολόκληρη εβδομάδα συνάντησης λαών.

Ο πολιτισμός ενώνει , δημιουργεί και πολλαπλασιάζει, γεφυρώνει τις αντιθέσεις των ανθρώπων και καλλιεργεί το έδαφος για συνεργασίες μεταξύ των.

Η μουσική και ο χορός απαλύνουν τις καρδιές μας και παίρνουν απ’ αυτές την ομίχλη των προβλημάτων που τη σκιάζουν.

Πολίτες με διαφορετικές εθνότητες, από τα μέρη μας ,από την Ιταλία , τη Βουλγαρία και το Ισραήλ μικροί και μεγάλοι θα ενώσουν τις πολιτιστικές τους ταυτότητες.

Οι ξένοι επισκέπτες , για μια ολόκληρη εβδομάδα , θα απολαύσουν την ομορφιά της περιοχής μας  και θα ανακαλύψουν την πολιτιστική ταυτότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε λαού.

Ο πολιτιστικός τουρισµός πέρα από το μωσαϊκό που συνθέτουν μνημεία , τόποι και παραδόσεις που εκτείνεται ,αναδεικνύει τις μοναδικές εμπειρίες που απεικονίζουν µια χώρα και το λαό της σε όλη τους την πολυµορφία.

Καλούμε όλους τους πολίτες να αφήσουν για λίγο τα προβλήματα της καθημερινότητας και να βιώσουν αυτή τη συνάντηση των λαών».

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων κ. Παναγιώτης Σάπκας επεσήμανε ότι: «Η συγκεκριμένη διοργάνωση διέπεται από δυο πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά: τη συνεργασία πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής που αποτελούν γερά στηρίγματα της ελληνικής παράδοσης αφού διατηρούν και προβάλλουν το λαϊκό μας πολιτισμό και το μεταβάλλουν από μουσειακό είδος σε ζωντανό οργανισμό, και την αποκέντρωση, καθώς αυτό θα συμβεί στην πόλη και εκτός αυτής.

Ταυτόχρονα, η φιλοξενία χορευτικών ομάδων από το εξωτερικό, την Ιταλία, το Ισραήλ, και τη Βουλγαρία, της προσδίδει  έναν αέρα διεθνή, καταδεικνύοντας πως η παράδοση έχει μεν εθνική αξία γιατί αποτελεί στοιχεί της εθνικής ταυτότητας κάθε λαού, αλλά είναι και ο λόγος συνάντησης, συνεύρεσης, δημιουργική ώσμωσης μεταξύ των λαών.

Θεωρώ πως πρόκειται για μια διοργάνωση υπόδειγμα και εύχομαι από χρόνο σε χρόνο  να μεγαλώνει, αποδεικνύοντας τη διαχρονικότητα της παράδοσης, την ενωτική της δύναμη, την πολυσυμαντότητά της. Έχετε την εκτίμηση και την υποστήριξη μας».

Ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος κατά την τοποθέτησή του τόνισε ότι: «Εκδηλώσεις σαν αυτές αναδεικνύουν τον πολιτισμό μας, την κληρονομιά μας, βοηθούν στην ανταλλαγή πολιτισμού με άλλες χώρες, αναδεικνύουν την εγρήγορση και τη δημιουργικότητα των φορέων και των κατοίκων, προβάλλουν τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας, προβάλλουν τον τουρισμό. Κυρίως όμως αναδεικνύουν εκείνα τα στοιχεία που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε ως έθνος και ως κοινωνία».

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Κιλελέρ κ. Αχιλλέας Χατζούλης υπογράμμισε ότι «Ως δήμος σταθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της προσπάθειας αυτής. Ο πολιτισμός ενώνει τους λαούς και διατηρεί την παράδοση μας. Οι σύλλογοί μας και ο Δήμος μας συμμετέχουν ενεργά σ’ αυτή την εκδήλωση και ευχαριστούμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την στήριξή της. Συγχαρητήρια σε όλους τους οργανωτές».

Ο Καλλιτεχνικός υπεύθυνος της συνάντησης κ. Σωτήρης Καραβασίλης τόνισε ότι: «Πρόκειται για μία χορευτική συνάντηση πολιτισμών, καθώς στο πλαίσιο αυτής, θα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στην περιοχή μας τις χορευτικές ομάδες RU MACCATURE CARPINONE από την Ιταλία, BASMAT TABOUN  από το Iσραήλ, και  TANGRA FOLK DANCE GROUP από τη Βουλγαρία. Ευχαριστούμε όλους τους φορείς για την πολύτιμη βοήθεια και την υποστήριξή τους και καλούμε όλους τους πολίτες να έρθουν για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις».

Στη συνέντευξη τύπου παραβρεθήκαν ακόμη οι:

-Εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλιππούπολης –Δελαδούρης Σιδέρης

-Εκπρόσωπος του Μ.Ε.Σ Αβέρωφ «ΘΕΤΤΑΛΟΣ » Τσιρώνης Δημήτρης

-Εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλαύκης, Παπαγιαννούλης Βαγγέλης

-Εκπρόσωπος του Μ.Ε.Σ Χάλκης, Παπαγγελής Χριστόφορος

-Εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυργετού, Κατράνας Γεώργιος

-Εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκουρίου, Λανάρα Ευαγγελία και Νταναβάρης Στέλιος

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της συνάντησης  έχει ως εξής:

(Ώρα έναρξης 9:00μ.μ)

ΔΕΥΤΕΡΑ  27  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018-ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ (Κεντρική Πλατεία Λάρισας)

ΤΡΙΤΗ  28  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018 (Πλατεία Φιλιππούπολης Λάρισας)

ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018 (Πλατεία  Γλαύκης)

ΠΕΜΠΤΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018 (Πλατεία  Χάλκης)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018 (Δημοτικό Πάρκο Πυργετού)

ΣΑΒΒΑΤΟ  1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018 (Μύλοι Συκουρίου)

ΚΥΡΙΑΚΗ  2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018 (Πλατεία Αβέρωφ)