Reuters: μειώνονται οι προσδοκίες για έξοδο στις αγορές τον Σεπτέμβριο

Η Ελλάδα γιόρτασε το τέλος οκτώ ετών μνημονίων, τη Δευτέρα, γράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, όμως οι προσδοκίες για έξοδο στις αγορές τον επόμενο μήνα μειώνονται λόγω των ευρύτερων πολιτικών εντάσεων.

Έχοντας ολοκληρώσει το τρίτο πακέτο διάσωσης, η χώρα είναι διατεθειμένη να επιστρέψει στις αγορές με έκδοση 10ετούς ομολόγου, ήδη από τον Σεπτέμβριο, καθώς επιδιώκει να ξαναχτίσει την καμπύλη επιτοκίων της.

Οι πολιτικές εντάσεις στην Ιταλία την ανάγκασαν να αναβάλει αυτά τα σχέδια τον Μάιο. Σήμερα, με την κρίση της τουρκικής λίρας να προκαλεί πλήγμα στο κλίμα, γίνεται ξανά ακριβή μία τέτοια έκδοση.

Τρεις από τους αρχικούς διαμεσολαβητές (primay dealers) της χώρας – οι τράπεζες που διορίζονται για να αγοράσουν κρατικό χρέος και να διατηρήσουν τη ρευστότητα της δευτερογενούς αγοράς – εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προσφέρει απόδοση πάνω από 4,5% και ενδεχομένως έως 5% για να προσελκύσει επενδυτές.

«Αυτή τη στιγμή, απλά δεν πιστεύουμε ότι έχουμε φτάσει εκεί. Νομίζω ότι πρέπει να δούμε να ηρεμεί η κατάσταση στην Τουρκία και να γίνει λίγο πιο σταθερή η ιταλική πολιτική σκηνή», δήλωσε ένας από τους dealers, ζητώντας να παραμείνει ανώνυμος, καθώς δεν είναι εξουσιοδοτημένος να μιλάει για πελάτες. «Θα έπρεπε να πληρώσουν ένα γιγάντιο premium και δεν χρειάζεται να το κάνουν αμέσως, οπότε θα περίμενα», πρόσθεσε.

Δύο άλλες πηγές του πρακτορείου, που εργάζονται για primary dealers της Ελλάδας, συμφώνησαν, σύμφωνα με το Euro2day.gr, με τον δεύτερο να λέει ότι οι εταιρείες αναδοχής έχουν «λογική» και είναι απίθανο να σπεύσουν σε συμφωνία. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς λήξης Ιανουαρίου 2028 ήταν 3,81% τον Ιούλιο, αλλά σήμερα τελεί υπό διαπραγμάτευση στο 4,33%.

«Ήταν μία εντυπωσιακή ανάκαμψη και περιμένουμε να δούμε περισσότερη έκδοση ομολόγων», σημείωσε πάντως ο Nick Gartside, παγκόσμιος επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της JP Morgan Asset Management, μίας από τους μεγαλύτερους επενδυτές ομολόγων στον κόσμο.