Ο «μπομπερ» Δημήτρης Ζιώγας αποκαλύπτεται

Ο Δημήτρης Ζιώγας είναι ένας άνθρωπος που μεγάλωσε μέσα στο ποδόσφαιρο και δη το ερασιτεχνικό, το οποίο υπηρετεί ανελλιπώς εδώ και 24 χρόνια. είτε ως ποδοσφαιριστής, είτε ενός μικρού διαστήματος ως βοηθός προπονητή, αλλά και τεχνικού διευθυντή, όταν είχε πάρει την απόφαση να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, μια απόφαση όμως η οποία δεν κράτησε πολύ διότι όπως ο ίδιος δηλώνει δεν κατάφερε να σκοτώσει τον ποδοσφαιριστή.

Έχει εμπεριστατωμένη άποψη και γνώμη δεν μασάει τα λόγια του,  η κουβέντα μαζί του είναι σίγουρα άκρως ενδιαφέρουσα.

Ο πολύπειρος επιθετικός του Αχιλλέα Φαρσάλων μίλησε στην εφημερίδα Πρώτος Τύπος και στον Άλκη Σούρλα, έκανε την δική του αναδρομή στο παρελθόν, ανέλυσε τα δεδομένα που υπάρχουν πλέον στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, μίλησε για την απόφαση του να έρθει στον Αχιλλέα Φαρσάλων, για το πως σκέφτεται το μέλλον του στο ποδόσφαιρο και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα.

Η μπάλα στα πόδια του λοιπόν και ο ίδιος ξέρει πολύ καλά τι θα την κάνει.

Δημήτρη, όταν αποφάσισες να ασχοληθείς με το ποδόσφαιρο πίστευες ότι θα κάνεις την καριέρα αυτή, με τις τόσες διακρίσεις τόσο ομαδικές, όσο και ατομικές;

“Ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο σε ηλικία έξι ετών όταν και πήγα στην Ακαδημία του Ολυμπιακού Βόλου. Εκεί αναδείχθηκα πρώτος σκόρερ σε ένα Πανθεσσαλικότουρνουά και από εκεί μου μπήκε στο μυαλό να ξεκινήσω να ασχολούμαι πιο εντατικά, να δουλεύω περισσότερο, ώστε να πετύχω κάποια μέρα τα όνειρα μου.”

Το αμέσως επόμενο βήμα στην καριέρα σου, αυτό που σε έκανε να κάνεις το “μπαμ” και να ξεκινήσει η καριέρα σου ποιο ήταν;

“Στην ηλικία των δεκατεσσάρων ετών είχα το πρώτο μου ενεργό δελτίο ως ποδοσφαιριστής στην Ακαδημία Ποδοσφαίρου Βόλου με προπονητή τον κ. Παναγιώτη Κεραμίδα, όπου και σε τρία χρόνια πετύχαμε ισάριθμες ανόδους και μια κατάκτηση Κυπέλλου, και εγώ ήμουν και τις τρεις σεζόν πρώτος σκόρερ και μετέπειτα πήρα την μεταγραφή στην Νίκη Βόλου στην Β Εθνική κατηγορία”.

Ποια είναι τα σημεία που γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, σου έχουν μείνει στην μνήμη ως τα καλύτερα της καριέρας σου;

“Είναι το βραβείο που πήρα από την ΕΠΟ όταν βραβεύτηκα για τα 1000 καταγεγραμμένα γκολ, επίσης είναι το βραβείο του πρώτου σκόρερ σε όλους τους ομίλους της Δ Εθνικής κατηγορίας με 44 γκολ και τα οκτώ τέρματα που σημείωσα με ανάποδο ψαλίδι σε μια σεζόν με την φανέλα του Αστέρα Ιτέας.”

Τελικά το γκολ το έχεις έμφυτο ή προκύπτει από την σκληρή προπόνηση;

“Είναι εκατό τοις εκατό έμφυτο, με αυτό το ταλέντο γεννιέσαι, βέβαια μετά χρειάζεται δουλειά, ώστε να εξελίξεις το ταλέντο αυτό, να μπορείς να το μετουσιώσεις σε κάτι ουσιαστικό και να το αναδείξεις”.

Έχοντας αγωνιστεί σχεδόν σε όλα τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της χώρας και όπως λένε όλοι τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα είναι η καρδιά του ποδοσφαίρου. Ποια πιστεύεις ότι πρέπει είναι τα σημεία κλειδιά που πρέπει να έχουν οι ερασιτεχνικές ομάδες της χώρας μας;

“Είναι πρώτα από όλα τα γήπεδα, καθώς πρέπει τα γήπεδα να είναι όλα σε άψογη κατάσταση κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει. Επίσης πρέπει να υπάρχουν Ακαδημίες, αυτό είναι το σημαντικότερο κάθε ομάδα να έχει Ακαδημίες να δουλεύουν τα παιδιά σε σωστές βάσεις και υποδομές με προπονητές διπλωματούχους, ώστε να υπάρχει η σωστή καθοδήγηση και εξέλιξη. Επίσης οι παράγοντες πρέπει να γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας των ομάδων τους και να τηρούν συγκεκριμένα πράγματα με πλάνο και μεθοδικότητα. Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια όλα αυτά έχουν εξελιχθεί, τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα έχουν γίνει καλύτερα και ελπίζω τα επόμενα χρόνια να κάνουν και άλλα βήματα μπροστά, γιατί μόνο έτσι θα έχουμε εξέλιξη και στις Εθνικές κατηγορίες της Ελλάδος. Δίχως τα Ερασιτεχνικά πρωταθλήματα δεν υπάρχει ποδόσφαιρο, όμως πρέπει να υπάρχουν γνώσεις ποδοσφαίρου και σωστή ποδοσφαιρική νοοτροπία. Όταν ξεκίνησα εγώ το ποδόσφαιρο οι δικές μας Ακαδημίες ήταν η αλάνα που παίζαμε μπάλα. Πλέον υπάρχουν Ακαδημίες, και εκεί να δίνονται οι σωστές βάσεις, να μαθαίνουν τα παιδιά ποδόσφαιρο και όχι μπάλα γειτονιάς και να ξεκινάνε τα πρώτα τους βήματα όχι μόνο ποδοσφαιρικά, όσο και ως άνθρωποι”.

Ας πάμε λοιπόν στο σήμερα και στην απόφασή σου να αγωνιστείς στην ομάδα του Αχιλλέα. Ποιοι ήταν οι κύριοι λόγοι που σε έκαναν να πεις το ναι και να συμφωνήσεις με την ομάδα του Αχιλλέα Φαρσάλων;

«Η απόφαση μου να αγωνιστώ με την φανέλα του Αχιλλέα Φαρσάλων πάρθηκε με γνώμονα τρεις σταθερές που έχω. Αυτές ήταν αρχικά ο τρόπος προσέγγισης των ανθρώπων του Αχιλλέα Φαρσάλων και ιδιαίτερα του Νίκου Βούλγαρη τον οποίο σέβομαι και ως ποδοσφαιριστή και κυρίως ως άνθρωπο. Επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι ο Αχιλλέας Φαρσάλων είναι μια πολύ Ιστορική ομάδα και σε αυτή την νέα εποχή της είναι σημαντικό να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν σωστές ποδοσφαιρικές βάσεις και αρχές ώστε ένας τόσο Ιστορικός Σύλλογος να συνεχίζει να βαδίζει μπροστά με σιγουριά και ασφάλεια. Τέλος σημαντικό ρόλο έπαιξε και η δυναμική του πρωταθλήματος της Α ΕΠΣΛ που είναι πραγματικά ένα πολύ δυνατό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Οι άνθρωποι του Αχιλλέα μου ανέλυσαν το πλάνο τους, είδα ότι συμβαδίζει με τα δικά μου στάνταρ και έτσι είπα το ναι. Επίσης στην πόλη των Φαρσάλων έχω πολλούς φίλους και ανθρώπους που εκτιμώ και σέβομαι και αυτό είναι ένα έξτρα κίνητρο για εμένα».

Ποιοί είναι οι δικοί σου προσωπικοί στόχοι, σε ένα πρωτάθλημα που δεν έχεις αγωνιστεί κατά το παρελθόν;

«Πρώτα απ’όλα θέλω να είμαι υγιής και έτοιμος να βοηθήσω την ομάδα του Αχιλλέα, όσο και όποτε μου ζητηθεί. Οι δικοί μου προσωπικοί στόχοι πάντοτε συμβαδίζουν με τα θέλω της ομάδος».

Έχοντας περάσει από όλα σχεδόν τα τοπικά πρωταθλήματα της χώρας, τι περιμένεις στο πρωτάθλημα της Α ΕΠΣΛ κατηγορίας;

«Σίγουρα κάθε πρωτάθλημα και κάθε εποχή ποδοσφαιρικά έχει διαφορετικά στάνταρ και διαφορετικές απαιτήσεις. Το πρωτάθλημα της Λάρισας είναι ένα πολύ δυνατό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, με πολλούς ποιοτικούς ποδοσφαιριστές και αρκετές δυνατές ομάδες».

Σε όλες τις ομάδες που αγωνίστηκες ήσουν ο πρώτος σκόρερ τους σκοράροντας κάθε σεζόν πάνω από 20 τέρματα, κατέχεις ασύλληπτα ρεκόρ. Λειτουργεί σαν έξτρα δέλεαρ η ανάδειξη σε πρώτο σκόρερ σε ένα πρωτάθλημα που δεν έχεις αγωνιστεί ξανά με την φανέλα του Αχιλλέα Φαρσάλων;

«Οι στόχοι τόσο οι ατομικοί όσο και οι ομαδικοί δεν πεθαίνουν ποτέ, αν σταματήσουν αυτόματα σταματάει και η δίψα για ποδόσφαιρο. Εγώ νιώθω ακόμη διψασμένος για ποδόσφαιρο και έτοιμος να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου, με γνώμονα να είμαι υγιής και έτοιμος να προσφέρω όσο περισσότερα μπορώ. Τα γκολ είναι ομαδική δουλειά, όπως όλη η δομή του ποδοσφαίρου στηρίζεται στην ομαδικότητα. Ελπίζω να έχουμε ένα ισχυρό σύνολο και τα υπόλοιπα θα έρθουν».

Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνεις στον κόσμο του Αχιλλέα Φαρσάλων;

«Να είναι δίπλα στην ομάδα, να στηρίξει αυτή την προσπάθεια, όπως όλα τα χρόνια κάνει, να έχει πίστη και υπομονή και στο τέλος οι στόχοι θα γίνουν εφικτοί».

Εσύ είσαι και διπλωματούχος προπονητής, παρακολούθησες σεμινάρια και πήρες το δίπλωμα προπονητή Uefa B. Αυτό είναι κάτι που σε έκανε να αλλάξεις και εσένα τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας σου;

“Ναι σίγουρα πλέον προσπαθώ όσο γίνεται να περάσω κάποια πράγματα στα νέα παιδιά και να προσπαθήσω να βοηθήσω τα νέα παιδιά με τις γνώσεις και τις εμπειρίες που έχω αποκομίσει”.

Έχεις ασχοληθεί και από κάποιο άλλο πόστο πάνω στο ποδόσφαιρο;

“Όταν είχα πάρει την απόφαση να σταματήσω το ποδόσφαιρο το 2014, είχα ασχοληθεί ως Τεχνικός Διευθυντής σε κάποιες ομάδες της Δ Εθνικής κατηγορίας, αναλαμβάνοντας το στήσιμο των ομάδων. Γενικώς επειδή εγώ μεγάλωσα μέσα στο ποδόσφαιρο, δεν υπήρξε ημέρα που να μην ασχοληθώ με αυτό και το λατρεύω”.

Όταν εν τέλει αποφασίσεις να αποσυρθείς από την ενεργό δράση ποιος ρόλος πιστεύεις ότι σου ταιριάζει περισσότερο, αυτός του Τεχνικού Διευθυντή ή του προπονητή;

“Είναι δύσκολη αυτή η ερώτηση αλλά νομίζω ότι ως Τεχνικός Διευθυντής θα μου ταιριάζει περισσότερο”.

Η συνέντευξη έλαβε χώρα στον πολύ όμορφα διαμορφωμένο χώρο του καφέ Alterlife.

Ευχαριστούμε θερμά τους ιδιοκτήτες και το προσωπικό για την άψογη εξυπηρέτηση τους.

Ο Δημήτρης Ζιώγας τα είπε σε χαλαρό κλίμα με τους ανθρώπους της Διοίκησης και τον Νίκο Βούλγαρη και έδειξε έτοιμος για ακόμη μια μεγάλη πρόκληση με την φανέλα του Αχιλλέα Φαρσάλων.

Επιμέλεια Συνέντευξης: Άλκης Σούρλας