Πλήθος κόσμου στο Αντάμωμα Παλαιομυλιωτών Φαρσάλων

Αναμφίβολα με μεγάλη επιτυχία, παρουσία πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε το αντάμωμα των Παλαιομυλιωτών  Φαρσάλων το περασμένο Σάββατο, στο χώρο μπροστά στη Ταβέρνα  “ΠΑΛΑΙΟΜΥΛΟΣ”,  διευκόλυνε δε την εκδήλωση και   ο δρόμος που είναι κλειστός, επειδή ως γνωστόν ανασκευάζεται πλήρως. Στην εκδήλωση στο πρώτο μέρος έγινε παρουσίαση βίντεο  εικόνων  από τον παλαιό Παλαιόμυλο,  όπως, του Δημοτικού σχολείου, του Ιερού  ναού του Αγ. Γεωργίου, και προβλήθηκε για πρώτη φορά βίντεο από drone, ο “Παλαιόμυλος ΑΝΩΘΕΝ”.  Περαιτέρω,  τιμήθηκε με αναμνηστική πλακέτα o κάτοικος του χωριού Νικόλαος Καλούσιος, ιεροψάλτης,  για την προσφορά του στον ιερό ναό. Επί πλέον παρουσιάστηκε η τελευταία  ηχανή των μεταλλείων Αποστολίδη της Ερέτριας, “Προκόπης”, και  από πληροφορίες που υπάρχουν,  ολοκληρώθηκε ήδη  η επισκευή του σασμάν   της  και  αναμένεται σε εύλογο χρονικό διάστημα να δρομολογηθεί από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη γραμμή του Πηλίου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε επίσης , ο κ. Νικόλαος  Αποστολίδης μέλος της οικογένειας των ιδρυτών των μεταλλείων της Ερέτριας.  Η οικογένεια Αποστολίδη είχε τα μεταλλεία από την ίδρυσή τους,  τα έτη  1872-1880 μέχρι και  το 1971, οπότε και πέρασαν  στον  όμιλο  του  Σκαλιστήρη.  Ο  κ. Ν. Αποστολίδης ήταν υπεύθυνος στα μεταλλεία της Ερέτριας τη δεκαετία του 1950 και στη συνέχεια ανέλαβε τα μεταλλεία στη Μύκονο, στα οποία εκείνο το διάστημα είχαν εργασθεί και πολλοί   κάτοικοι του χωριού.  Στον επισκέπτη   που διατηρεί  συγγενικούς  δεσμούς με το χωριό,  προσφέρθηκε το τεύχος “Ψηφίδες Ιστορίας του Παλαιομύλου” στο οποίο και  γίνεται εκτενής αναφορά  για τα Μεταλλεία Ερέτριας.  Συγκινητική ήταν η στιγμή που αντάμωσε με παλαιούς μεταλλωρύχους του χωριού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής και θυμήθηκαν τα παλαιά.

Επίσης σε ειδικά διαμορφωμένο γηπεδάκι για ποδόσφαιρο, ακούστηκαν ύστερα από πολλά χρόνια πάλι παιδικές φωνές, και έγινε φιλικός αγώνας ανάμεσα  στους  παλαιμάχους  και της παιδικής ομάδας. Κληρώθηκαν δώρα, χωρίς αγορά λαχνών, όπως τα τεύχη “Ψηφίδες Ιστορίας του Παλαιομύλου”,  παιδικά βιβλία της Disney, καθώς επίσης και ιστορικά βιβλία για τα Φάρσαλα, έκδοσης του Δήμου Φαρσάλων.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, συνοδεία της  ορχήστρας του Κ. Μιχόπουλου, κλαρίνο Μάκης  Τάσσιος, στο τραγούδι ο Κώστας Καλούσιος, ο οποίος και κατάγεται από το χωριό, ο Παναγιώτης  Μπούρχας και η Βούλα Κατσημαντού, που πρόσφεραν ένα καλοκαιρινό πολύ όμορφο γλέντι.

Τέλος, διανεμήθηκε  σ όλους τους παρευρισκόμενους  η αναμνηστική αφίσα “Ο  Παλιόμυλος  ΑΝΩΘΕΝ”,  περίσσεψε  το ποσό των 220,00,  το οποίο και κατατέθηκε  στις 1/8/2018 σε λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς, υπέρ του  ορφανοτροφείου  του “Λυρείου  Παιδικού  Ιδρύματος”, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς από την  πυρκαγιά της 23/7/2018 στον Ν. Βουτζά Αττικής, με άμεσο αποτέλεσμα 65  ορφανά παιδάκια να είναι στο δρόμο.