Ο καύσωνας βάζει “φωτιά” στις τιμές των σιτηρών

Σε υψηλά πολλών ετών έχουν σκαρφαλώσει οι διεθνείς τιμές των σιτηρών, καθώς το κύμα καύσωνα που σαρώνει την Ευρώπη και την Ασία προκαλεί πλήγμα στις καλλιέργειες και οδηγεί τους ειδικούς στο να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για την παγκόσμια σοδειά.

Οι ανατιμήσεις είναι καλοδεχούμενες από τους παραγωγούς διεθνώς, που τα τελευταία χρόνια δεν είχαν μεγάλα περιθώρια κέρδους, αλλά δημιουργούν ανησυχία στις χώρες, που στηρίζονται στις εισαγωγές, χωρίς πάντως να εκφράζονται προς το παρόν φόβοι για μία επανάληψη της προ δεκαετίας επισιτιστική κρίσης, η οποία είχε πυροδοτήσει αναταραχές διεθνώς.

Στο Euronext το συμβόλαιο αναφοράς του μαλακού σίτου κυμαίνεται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας έχοντας κάνει «άλμα» 33% από τις αρχές του έτους, ενώ και στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου τα αντίστοιχα προθεσμιακά συμβόλαια κινούνται σε υψηλά τριών ετών.

Με τις θερμοκρασίες ρεκόρ και την ξηρασία να είναι η νέα πραγματικότητα σε πολλές χώρες του πλανήτη, το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας προβλέπει ότι τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών θα μειωθούν για πρώτη φορά από το 2013. Μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη υψηλότερα τις τιμές τους επόμενους μήνες.

Πηγή: ant1news.gr