Οικογενειακός Γιατρός και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Κακή Ιδέα, Λάθος εφαρμογή

Αρχίζει σήμερα η εφαρμογή του νέου συστήματος επισκέψεωνστην πρωτοβάθμια περίθαλψη που θα ολοκληρωθεί την πρώτητου έτους με την εφαρμογή του κλειστού συστήματοςπαραπομπών. Δυστυχώς η κυβέρνηση συνεχίζει στονιδεοληπτικό της δρόμο.  Αγνοώντας τους πάντες, περιφρονώντας τους γιατρούς  οδηγεί τους ασθενείς σεαδιέξοδο.

Το νέο σύστημα θα αναγκάσει ένα μεγάλο μέρος τωνασφαλισμένων πολιτών και των συνταξιούχων, αυτών δηλαδήπου στηρίζουν οικονομικά τη λειτουργία του ΕΣΥ στην αδήριτηανάγκη να πληρώνουν στο 100% όλες τις δαπάνες υγείας πουχρειάζονται. Αυτός είναι ο στόχος: Η περικοπή που η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στην Τρόικα θα εξοικονομηθείακριβώς έτσι: Ο λογαριασμός, για ακόμη μια φορά, στουςπολίτες.

Στη θέση του ΕΣΥ η κυβέρνηση χτίζει, απολύτως συνειδητά, ένα προνοιακό σύστημα περίθαλψης για τους φτωχούς και τα επείγοντα με  υποβαθμισμένες υπηρεσίες, ιατρεία χωρίςγιατρούς και εξοπλισμό  και ατελείωτες αναμονές. Όλα αυτάστη χώρα με τους περισσότερους γιατρούς και υποδομές από κάθε άλλη στην ευρωζώνη.

Αντί να συνεχίσει την μεγάλη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΠΥ και τηςενοποίησης όλων των διαθέσιμων  υπηρεσιών της ΠΦΥ, εμμένειστην ήδη χρεοκοπημένη ιδέα των ΤΟΜΥ. Για χάρη τουςδεσμεύτηκε στην τρόικα για πρωτοφανείς περικοπές.   Έχοντας κάνει την αρχή με την αφαίρεση 600 εκατομμύριωναπό τον προϋπολογισμό υγείας, συνέχισε με το πετσόκομμα  του Ενιαίου Κανονισμού Παρόχων του ΕΟΠΠΥ για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα της για το 2018 με το ξεφόρτωμα των δαπανών πρωτοβάθμιας υγείας στους πολίτες. Από σήμερα τα φάρμακα, οι εξετάσεις και η επίσκεψη στο γιατρόκοστίζουν πολύ περισσότερο για τους Έλληνες.

Ακόμη μια μνημονική δέσμευση γίνεται πράξη από τηνκυβέρνηση των αντιμνημονιακων αγωνιστών.

 

Κώστας Μπαργιωτας

 

Βουλευτής Λάρισας ΔΗΣΥ

Υπεύθυνος Υγείας