Η φαρμακερή απάντηση του ΑΝΥΕΘΑ στον Μάξιμο Χαρακόπουλο της ΝΔ

Φαρμακερή απάντηση έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, μέσω του Γραφείου Τύπου του, στον κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου αναφορικά με την δήλωση του βουλευτή στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Λάρισας, για τα αναδρομικά των ενστόλων, τις περικοπές στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ, αλλά και για την καταστροφή στο Μάτι.

Ολόκληρη η απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΑΝΥΕΘΑ:

Το Γραφείο Τύπου του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλη, σχετικά με δήλωση του αν. τομεάρχη της ΝΔ για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτή Λάρισας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Λάρισας στο φύλλο της 31 Ιουλίου 2018, επισημαίνει τα ακόλουθα:

Ο κύριος Χαρακόπουλος προσέφυγε στην προσφιλή μέθοδο της ηγεσίας και των στελεχών της ΝΔ να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και πάνω εκεί να κάνουν τις «παρατηρήσεις» τους. Αφού λοιπόν μιλάει για «αλλοίωση» της πραγματικότητας εκ μέρους του ΑΝΥΕΘΑ Φώτη Κουβέλη, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ σχετικά με τα αναδρομικά των ενστόλων, στη συνέχεια ο κ. Χαρακόπουλος αυτοαναιρείται και αυτοδιαψεύδεται.

Συγκεκριμένα ο κ. Χαρακόπουλος αντικρούει δήθεν την άποψη του ΑΝΥΕΘΑ, ότι δεν υπήρξαν μειώσεις στις αποδοχές των ενστόλων από το 2015 και μετά, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι τον Φεβρουάριο του 2018 υπήρξαν μειώσεις αλλά αμέσως μετά παραδέχεται ότι «αυτές οι μειώσεις οφείλονται στη λήξη των αναδρομικών δόσεων που προέβλεπε ο ν. 4307/2014». Συνεπώς παραδέχεται ότι δεν υπήρξαν μειώσεις στους μισθούς εκτός εάν θεωρεί ότι οι δόσεις των αναδρομικών είχαν ενσωματωθεί στους μισθούς.

Η άλλη λαθροχειρία που κάνει ο κ. Χαρακόπουλος είναι ο ισχυρισμός του ότι «η κυβέρνηση Σαμαρά είχε χορηγήσει το 50% των περικοπών που είχαν επιβληθεί σε μισθούς και συντάξεις το 2012 και είχε προγραμματίσει τη χορήγηση του υπολοίπου 50% για το 2016, σεβόμενη την απόφαση του ΣτΕ». Η αλήθεια είναι άλλη. Θεσπίστηκε το 2014 σε εφαρμογή σχετικής απόφασης του ΣτΕ η καταβολή μόνο του 50% των αναδρομικών, χωρίς να υπάρχει μέριμνα για το υπόλοιπο 50%, ενώ δεν καταβλήθηκε καμία δόση επί κυβέρνησης Σαμαρά.

Το σύνολο των δόσεων του πρώτου 50% των αναδρομικών καταβλήθηκε επί ημερών αυτής της κυβέρνησης, ενώ το υπόλοιπο 50% γίνονται προσπάθειες να αρχίσει να καταβάλλεται από τους επόμενους μήνες. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζει ο κ. Χαρακόπουλος ότι με νομοθετική πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης καταβάλλεται από 1/1/2018 το μηνιαίο επίδομα των 100 ευρώ σε όλα τα στελέχη που υπηρετούν στον Έβρο και στα ακριτικά νησιά του Αιγαίο, το οποίο προ μηνός επεκτάθηκε και σε όσους υπηρετούν στις παραμεθόριες περιοχές της Μακεδονίας και της Ηπείρου.

Όσο για το ζήτημα των περικοπών – εξοικονομήσεων ύψους 28 εκατ. ευρώ σε καμία περίπτωση και στο μέτρο που αυτές οι περικοπές αναλογούν στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ δεν αγγίζουν δαπάνες που αφορούν στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σχετικά με τα όσα αναφέρει ο κ. Χαρακόπουλος για την καταστροφή στο Μάτι Αττικής, δεν μπορεί να αποφύγει τον πειρασμό της σκύλευσης μιας τραγωδίας στο βωμό ενός στείρου αντιπολιτευτικού οίστρου. Και με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η συσκότιση γύρω από τις πραγματικές πολιτικές ευθύνες όσων δόμησαν αυτό το κράτους της συναλλαγής και της αυθαιρεσίας μέσω των πελατειακών σχέσεων.