Η ανθρωπότητα εξάντλησε τους φυσικούς πόρους για το 2018

Μέχρι την Τετάρτη, 1η Αυγούστου, η ανθρωπότητα θα έχει καταναλώσει το σύνολο των φυσικών πόρων που μπορεί η φύση να παράγει σε έναν χρόνο. Την ανησυχητική διαπίστωση έκανε η μη κυβερνητική οργάνωση “Global Footprint Network”, η οποία υπογραμμίζει πως η μέρα αυτή έρχεται όλο και πιο νωρίς όσο περνούν τα χρόνια.

Η Βαλερί Γκραμόν του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), εταίρου της Global Footprint Network εξηγεί: «η αυριανή ημερομηνία είναι αυτή που κατά την οποία θα έχουμε χρησιμοποιήσει περισσότερα δέντρα, νερό, καλλιεργήσιμα εδάφη και ψάρια απ’ όσα η Γη μπορεί να μας παράσχει μέσα σ’ έναν χρόνο για να τραφούμε, να στεγαστούμε και να μετακινηθούμε και θα έχουμε εκπέμψει περισσότερο άνθρακα απ’ όσον μπορούν να απορροφήσουν οι ωκεανοί και τα δάση».

Η συγκεκριμένη ημέρα, είναι η πιο πρόωρη που έχει ποτέ καταγραφεί αφότου άρχισε να προσδιορίζεται η “Ημέρα της Υπέρβασης” δηλαδή στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν τότε η “Hμέρα Μηδέν” είχε οριστεί στις 29 Δεκεμβρίου. Μάλιστα η περυσινή αντίστοιχη ημέρα είχε καταγραφεί μόλις δύο ημέρες αργότερες στις 3 Αυγούστου.

Η κ. Γκραμόν εξηγεί πως αυτό συμβαίνει εξαιτίας της υπερκατανάλωσης και της σπατάλης. Επίσης υπενθυμίζει πως περίπου το ένα τρίτο των τροφίμων στον κόσμο καταλήγει στους σκουπιδοτενεκέδες. «Δυσκολεύουμε την ικανότητα του πλανήτη να αναγεννάται, αντλώντας για παράδειγμα από τα αποθέματα ψαριών», τόνισε η ίδια.

Η κατάσταση διαφέρει πολύ ανάλογα με τη χώρα. «Έχουμε διαφορετικές ευθύνες: μικρές χώρες με μικρό πληθυσμό, όπως το Κατάρ και το Λουξεμβούργο έχουν εξαιρετικά ισχυρό οικολογικό αποτύπωμα», υπογραμμίζει ο Πιέρ Κανέ του WWF.

Αν το σύνολο της ανθρωπότητας ζούσε όπως αυτές οι χώρες, η «ημέρα της υπέρβασης» θα ερχόταν μεταξύ 9 και 19 Φεβρουαρίου. Αντιθέτως, σε μια χώρα όπως το Βιετνάμ, η ημερομηνία υπέρβασης είναι η 21η Δεκεμβρίου.

«Οφείλουμε να περάσουμε από την κραυγή συναγερμού στη δράση», εκτιμά ο Πιέρ Κανέ, ο οποίος εκφράζει την ανησυχία του για τη νέα άνοδο των εκπομπών CO2 σε παγκόσμιο επίπεδο το 2017, έπειτα από τρία χρόνια σταθεροποίησης.

Στην ιστοσελίδα για την “Ημέρα της Υπέρβασης” παρουσιάζονται διάφορες λύσεις για να ανατραπεί η τάση όπως: επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο διαμορφώνονται χωροταξικά οι πόλεις, ανάπτυξη και προώθηση της πράσινης ενέργειας, μάχη κατά της σπατάλης των τροφίμων και της υπερκατανάλωσης κρέατος, περιορισμός της δημογραφικής επέκτασης.