Ιατροδικαστές για τα θύματα της πυρκαγιάς: Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο

Ως μια κατάσταση πρωτόγνωρη και μαζικής καταστροφής περιέγραψε ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκος Καρακούκης, τον τραγικό απολογισμό των φονικών πυρκαγιών στην Αττική, που έχουν αφήσει πίσω τους δεκάδες νεκρούς.

Οι αιτίες των θανάτων οφείλονται κυρίως σε απανθρακώσεις και σε πνιγμούς εντός του ύδατος. Σύμφωνα με τον κ. Καρακούκη για την αναγνώριση των πτωμάτων ακολουθείται η μέθοδος της μακροσκοπικής αναγνώρισης και μέσω του DNA.

Όπως είπε το πιο δύσκολο είναι να γίνουν οι ταυτοποιήσεις μέσω του DNA καθώς ο μεγαλύτερος αριθμός είναι απανθρακώσεις. «Έχουν προχωρήσει αρκετά οι διαδικασίες της ιατροδικαστικής έρευνας. Οι σοροί μέχρι στιγμής είναι 62 και μέχρι το Σάββατο αναμένεται να έχουμε τελειώσει» , τόνισε ο κ. Καρακούκης.

Με τη σειρά του ο κ.Νίκος Καλόγρηας, τόνισε ότι στη διαδικασία συμμετέχει όλη η ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών – Πειραιώς και το Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη βοήθεια από άλλες ιατροδικαστικές του Υπουργείου Δικαιοσύνης. «Είναι μία μαζική καταστροφή με πολλές απανθρακώσεις που είναι δύσκολες και η αναγνώριση είναι ακόμη πιο δύσκολη. Αναμένουμε τις ταυτοποιήσεις μέσω DNA. Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τα αίτια θανάτου που τις περισσότερες φορές είναι προφανής», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καλόγρηας.

«Λέγεται ότι ήταν πολλά παιδιά. Κάθε  φορά  λέμε “πρώτη φορά  συνέβη”. Αυτή τη φορά, όντως  συνέβη πρώτη φορά σε συναίσθημα. Μεγάλοι άνθρωποι, παιδιά από κατασκηνώσεις, τουρίστες, πραγματικά υπάρχει μεγάλη αντίθεση στην ψυχική διάθεση: από τη χαρά του καλοκαιριού στη λύπη που ζούμε όλοι μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά, Ηλίας  Μπογιόκας.

«Συλλυπητήρια στους συγγενείς και αμέριστη συμπάθεια. Δεν βάζουμε μέσα να δουν τέτοια εικόνα οι συγγενείς. Δεν αντέχουν. Εδώ δεν αντέχουμε εμείς. Μπαίνουμε και βγαίνουμε. Δεν μπορούν να μπουν μέσα  που τους έχουμε όλους καμένους. Δεν μπορεί να εξοικειωθεί ένας άνθρωπος  ψυχικά με το θάνατο. Και τέτοιου είδους θάνατο, ειδικά όταν έχεις και μικρά παιδιά», κατέληξε  ο κ. Μπογιόκας. “Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο. Μόνο στην αεροπορική τραγωδία του HELIOS”, είπε επίσης.

Πηγή: ant1news.gr