Εγκαινιάστηκε η αρχαιολογική συλλογή «Κάστρο Καλλιθέας, Ματιές σε μια αρχαία πόλη» στα Φάρσαλα

Ο Δήμος Φαρσάλων από κοινού με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, εγκαινίασε σε μια λιτή εκδήλωση την Τρίτη 24 Ιουλίου το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων τη νέα αρχαιολογική έκθεση, «Κάστρο Καλλιθέας, Ματιές σε μια αρχαία πόλη».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε χαμηλό προφίλ, κρατώντας ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς της πυρόπληκτης Αττικής, απόφαση που πάρθηκε κατά το τελευταίο Δ.Σ.  και έκανε πράξη ο Δήμαρχος Άρης Καραχάλιος στην εν λόγω εκδήλωση.

Η έκθεση αποτελεί προϊόν της γόνιμης και παραγωγικής συνεργασίας του Δήμου Φαρσάλων με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και το Πανεπιστήμιο της Alberta του Καναδά και πρόκειται για μία σημαντική στιγμή για τον Δήμο Φαρσάλων και την υλοποίηση του πολιτιστικού του σχεδιασμού και προγράμματος με απώτερο σκοπό την αποκατάσταση του κτηρίου του παλαιού δημοτικού σχολείου, προκειμένου να φιλοξενήσει τις αρχαιότητες της περιοχής που εντάχθηκε επισήμως στο ΕΣΠΑ 2014-2020 πριν από λίγες ημέρες.

Η έκθεση αυτή λειτουργεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Φαρσάλων ήδη από το 2013, μεταφέρθηκε επικαιροποιημένη και εμπλουτισμένη με τα αυθεντικά αρχαία ευρήματα στην αίθουσα των Περιοδικών Εκθέσεων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας την 1η Φεβρουαρίου 2018 και τώρα επέστρεψε πίσω στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων.

Την εισαγωγική έναρξη της εκδήλωσης καθώς και την χρονική αναφορά από την έναρξη των ανασκαφών στο Κάστρο Καλλιθέας και έπειτα έκανε η ειδική συνεργάτης του Δημάρχου κ. Βάσω Νούλα, ενώ ακολούθησαν τοποθετήσεις και χαιρετισμοί στην εκδήλωση από την προϊσταμένη αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια,  τον εκπρόσωπο της Ένωσης Κέντρου κ. Αναγνωστόπουλο, τον Δήμαρχο Φαρσάλων κ. Άρη Καραχάλιο, τις κ. Σοφία Καραπάνου – Margriet Haagsma. Γραπτή δήλωση απέστειλε ο βουλευτής Λάρισας κ. Χαρακόπουλος, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν αιρετοί και εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και φορέων.

Στην συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση από την Σοφία Καραπάνου σε κάθε ένα από τα αρχιολογικά ευρήματα ξεχωριστά.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται ευρήματα των ανασκαφών σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια, ανάμεσά τους αγγεία, υφαντικά βάρη, λυχνάρια, ειδώλια, νομίσματα και μεταλλικά αντικείμενα. Τα πιο αξιόλογα ευρήματα προέρχονται από την έρευνα μίας ιδιωτικής οικίας ασυνήθιστα μεγάλου μεγέθους, που έδωσε πολλές πληροφορίες για την καθημερινή ζωή της πόλης. Συνοδεύονται από φωτογραφίες, επεξηγηματικά κείμενα, βίντεο και μακέτες των σημαντικών κτηρίων, τα οποία βοηθούν στην εκτίμηση της εικόνας της αρχαίας πόλης. Επιπλέον, εκτίθεται και ένας πειραματικός όρθιος αργαλειός, ο οποίος κατασκευάστηκε με βάση τα αρχαία πρότυπα και στον οποίο χρησιμοποιήθηκαν αρχαία υφαντικά βάρη που βρέθηκαν στην Οικία 10, για να υφανθεί ένα κομμάτι υφάσματος.

Η έρευνα στο Κάστρο Καλλιθέας έδειξε ότι περιοχές που θεωρείται ότι ανήκουν στο περιθώριο της ιστορίας, δεν υστερούσαν σε πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη. Ιδιαίτερα από την ελληνιστική περίοδο και εξής συμμετείχαν στα διεθνή πολιτικά και οικονομικά δίκτυα αυτής της εποχής των μεγάλων πολιτικών αλλαγών.

Με την έκθεση αυτή ο Δήμος Φαρσάλων αποκτά για πρώτη φορά ένα αυθεντικό αρχαιολογικό σύνολο που θα λειτουργήσει ως προπομπός της Αρχαιολογικής Συλλογής της πόλης, που θα στεγασθεί στο παλαιό διδακτήριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου.