Φονικές οι φλόγες που “έζωσαν” την Αττική

Σε τραγωδία με νεκρούς και τραυματίες εξελίχθηκε η φωτιά που ξέσπασε στην ανατολική Αττική και κατέκαψε τον Νέο Βουτζά, την Ραφήνα και το Μάτι, ενώ τεράστιες είναι οι καταστροφές και στο μέτωπο της Κινέτας.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανεβάζουν σε διψήφιο τον αριθμό των νεκρών στην ανατολική Αττική, με την μακάβρια λίστα να μεγαλώνει διαρκώς, όσο πλοία μεταφέρουν στο λιμάνι της Ραφήνας σορούς ανθρώπων που είχαν εγκλωβιστεί σε παραλιακές περιοχές και οι πυροσβέστες “χτενίζουν” δρόμο – δρόμο, σπίτι – σπίτι τις γειτονιές που σάρωσε η πύρινη λαίλαπα, η οποία μαίνεται ακόμα.

Στις 23:00 το βράδυ της Δευτέρας, πυροσβέστες εντόπισαν απανθρακωμένη μια ηλικιωμένη, μέσα στο σπίτι της, στον Νέο Βουτζά, σε μικρή απόσταση από το σημείο, όπου βρέθηκε άλλος ένας νεκρός, απανθρακωμένος, μέσα στον δρόμο.

Στην ίδια περιοχή βρέθηκε απανθρακωμένος ένας άνδρας, στην θέση του συνοδηγού, ενώ ένας τέταρτος νεκρός βρέθηκε μέσα σε σκάφος. Στην περιοχή άνθρωποι αναζητούν συγγενείς τους που δεν έχουν δώσει σημεία ζωής.

Στο Λιμεναρχείο Ραφήνας έχουν μεταφερθεί, μέχρι στιγμής τρεις σοροί, ενός άνδρα, μίας γυναίκας και ενός κοριτσιού, τις οποίες παρέδωσαν για μεταφορά σε πλωτά μέσα του  Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. τα πεζοπόρα τμήματα.​


Συνολικά από την θάλασσα έχουν διασωθεί ως τώρα 17 άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες αγνοούνται δύο αλλοδαποί, ένας άνδρας και μία γυναίκα. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται.

Στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, ΚΑΤ, και Σισμανόγλειο καταφθάνουν συνεχώς ασθενοφόρα που μεταφέρουν πολίτες με εγκαύματα.  Νεότερες πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι οι εγκαυματίες που νοσηλεύονται είναι 56, από τους οποίους οι 11 είναι σε σοβαρή κατάσταση και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Την ίδια ώρα, πολύωρη είναι η επιχείρηση διάσωσης και μεταφοράς των τραυματιών και των νεκρών στο λιμάνι της Ραφήνας. Με ιδιωτικά σκάφη αλλά και σκάφη του Λιμενικού, μεταφέρθηκαν άνδρες, γυναίκες και παιδιά, από τις παραλίες στον χώρο του λιμανιού. Πολλοί από αυτούς με εγκαύματα και τραύματα που «απέκτησαν» στην προσπάθεια τους να σωθούν από τις φλόγες.

Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από την Βοσνία Ερζεγοβίνη, μετέβη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στα πύρινα μέτωπα. Μετά την ενημέρωση ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για εικόνα ασύμμετρου φαινομένου. Περιγράφοντας την κατάσταση στην Αττική, επεσήμανε πως «μας περιμένει μία δύσκολη νύχτα», ενώ γνωστοποίησε πως επιχειρούν πάνω από 600 πυροσβέστες με πάνω από 300 οχήματα.

Την ίδια ώρα, στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό, Φώτη Κουβέλη και τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων. Από εκεί η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου παρακολουθεί και συντονίζει το σχέδιο μεταφοράς ανθρώπων , που έχουν αποκλειστεί από τις πυρκαγιές, από την φρεγάτα «ΕΛΛΗ» και το αρματαγωγό «ΙΚΑΡΙΑ», που έχουν καταπλεύσει στην περιοχή του Άγιου Ανδρέα.

Σε κατάσταση άμεσης ετοιμότητας απόπλου βρίσκονται όλα τα πλοία μεταφοράς προσωπικού του ΠΝ στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, ενώ στο αρματαγωγό «ΡΟΔΟΣ» έχει επιβιβασθεί προσωπικό και λέμβοι της Ζ’ Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών. Επιπλέον με απόφαση του ΥΕΘΑ σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής για την περίθαλψη τραυματιών.

Πηγή: ant1news.gr