Χαρακόπουλος: Μην κάνετε τη “σφίγγα” για την πτώση στο γάλα!

Σκληρή κριτική στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την κατάρρευση των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα με αφορμή την «κατόπιν εορτής» ανακοίνωση του  ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ασκεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός κατέθεσε Αναφορά στον νυν υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου με την οποία συνηγορεί σε όσα καταγγέλλει με επιστολή της η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.

Στη δήλωσή του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τονίζει τα εξής:

«Από την πρώτη στιγμή που άρχισε η αδικαιολόγητη κατρακύλα των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα, με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις μας, ερωτήσεις και δηλώσεις, καλέσαμε την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να ασχοληθεί σοβαρά και να εντείνει τους ελέγχους στη διακίνηση του γάλακτος. Ο αρμόδιος υπουργός προτίμησε για τον εαυτό του τον ρόλο της “σφίγγας”. Αρκέστηκε να παρακολουθεί απλώς τις τιμές να βυθίζονται στα τάρταρα και να… εγκαλεί για την πτώση τους την απουσία οργάνωσης των κτηνοτρόφων! Και έρχεται η ανακοίνωση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, για να επιβεβαιώνει, κατόπιν εορτής, αυτό που ‘‘ο κόσμος έχει τούμπανο’’: επί μήνες γίνεται “πάρτι” από επιχειρήσεις γάλακτος στην πλάτη των κτηνοτρόφων που καταστρέφονται. Τώρα, λοιπόν, δεν υπάρχουν δικαιολογίες για άλλη καθυστέρηση. Απαιτούνται άμεσα και αυστηρότατα μέτρα σε όσους κερδοσκοπούν με αθέμιτες μεθόδους, όπως αυτά που ζητούν οι θεσμικοί εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων. Επιβάλλεται να αποκατασταθεί τάχιστα η νομιμότητα στην αγορά του αιγοπρόβειου γάλακτος και στις ελληνοποιήσεις των αμνοεριφίων, προκειμένου να σωθούν οι πανταχόθεν βαλλόμενοι Έλληνες κτηνοτρόφοι». 

Στραβά μάτια…

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αναφορά τουεπισυνάπτει την επιστολή της Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, η οποία καταγγέλλει ευθέως τον αρμόδιο υπουργό ότι το προηγούμενο διάστημα που οι κτηνοτρόφοι του ζητούσαν επισταμένους ελέγχους για το αιγοπρόβειο γάλα και τα αμνοερίφια αυτός ψευδώς τους καθησύχαζε ότι τέτοιοι έλεγχοι διενεργούταν. Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ αποκαλύπτεται ότι μόλις τώρα επιβλήθηκε πρόστιμο σε 41 επιχειρήσεις παραγωγής, μεταποίησης, τυποποίησης, διακίνησης και εμπορίας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, που δεν υπέβαλαν έγκαιρα ή καθόλου τη «Μηνιαία Δήλωση Ισοζυγίου Γάλακτος» και γίνεται εισήγηση για επιβολή προστίμων σε 24 επιχειρήσεις αγοραστών γάλακτος γιατί κατά το 2017 δεν είχαν δηλώσει τις ποσότητες γάλακτος. 

Ευλόγως, λοιπόν, οι κτηνοτρόφοι αναρωτιούνται γιατί οι εταιρείες που παρανομούσαν δεν αποκαλύφθηκαν τους πρώτες μήνες του 2017 γιατί ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έκανε τα στραβά μάτια όλο το 2017, και τέλος πάντων τι θα κάνει τώρα που το υπουργείο έχει στα χέρια του τα στοιχεία. 

Στην Αναφορά του ο κ. Χαρακόπουλος, εγείρει επίσης και το μέγα σκάνδαλο με τις ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων, για τις οποίες οι έλεγχοι έγιναν μετά το Πάσχα για “τα μάτια του κόσμου”».