Αποκωδικοποιήθηκε πάπυρος γραμμένος στα αρχαία ελληνικά (εικόνες)

Τα μυστικά που βρέθηκαν σε πάπυρο 2000 ετών κατάφεραν να «ξεκλειδώσουν» οι επιστήμονες.

Το κείμενο στον πάπυρο είναι γραμμένο στα ελληνικά και είναι το ίδιο και στις δύο πλευρές του.

Για αιώνες τώρα οι επιστήμονες προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα μυστικά του πάπυρου που είναι στην ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου της Βασιλείας Ελβετίας από τον 16ο αιώνα.

Με τη χρήση ειδικών μεθόδων διαπίστωσαν ότι δεν πρόκειται για έναν πάπυρο, αλλά για πολλά φύλλα που έχουν κολλήσει το ένα με το άλλο.

Ειδικός επιστήμονας για τους πάπυρους κατάφερε να διαχωρίσει τα φύλλα.

Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Βασιλείας έκανε λόγο για «συγκλονιστική ανακάλυψη» και σε σχετική ανακοίνωσή του είπε ότι «η πλειοψηφία των πάπυρων είναι έγγραφα με μεμονωμένα γράμματα, συμβόλαια και συνταγές. Αυτό, ωστόσο, είναι ολόκληρο κείμενο και είναι εξαιρετικά πολύτιμο».

Ειδικότερα, ο πάπυρος περιέχει αρχαίο ιατρικό κείμενο που περιγράφει την «υστερική άπνοια», σύμφωνα με τον καθηγητή που είπε ότι το κείμενο είναι γραμμένο από Ρωμαίο γιατρό Galen ή ότι πρόκειται για ένα άγνωστο σχόλιο για τη δουλειά του.

Οι ερευνητές, ωστόσο, είπαν ότι δεν είναι εφικτό να συγκριθεί ο συγκεκριμένος πάπυρος με άλλα ιστορικά έγγραφα που βρίσκονται στην Ιταλία, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και χειρόγραφα του ίδιου γιατρού τα οποία είχαν γραφτεί και επαναχρησιμοποιήθηκαν κατά την εποχή του μεσαίωνα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου καθηγητή, «ο πάπυρος θα μπορούσε να είναι δείγμα μεσαιωνικής ανακύκλωσης, αφού αποτελείται από πολλαπλά φύλλα κολλημένα μεταξύ τους, κάτι που δείχνει ότι πιθανόν να χρησιμοποιείτο ως βιβλίο».

Πηγή: ant1news.gr