Ταϊλάνδη: Όλο το χρονικό της διάσωσης των 12 παιδιών

Aπό το σκοτάδι στο φως. Η τριήμερη επιχείρηση απεκγλωβισμού των 12 παιδιών και του προπονητή τους από τα σπήλαια της Ταϊλάνδης, όπου είχαν παγιδευθεί για πάνω από 2 εβδομάδες, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Λίγο μετά το τέλος των επιχειρήσεων, συγκλονιστικά βίντεο από τη διάσωση στο εσωτερικό της σπηλιάς άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Βίντεο του Έλον Μασκ προέβαλε και το τηλεοπτικό δίκτυο SkyNrews.

Η ποδοσφαιρική ομάδα «Αγριόχοιροι» και ο προπονητής τους παγιδεύτηκαν στις 23 Ιουνίου όταν καταιγίδα πλημμύρισε τις σήραγγες την ώρα που εξερευνούσαν το σύμπλεγμα σπηλαίων στη βόρεια επαρχία Τσιάνγκ Ράι έπειτα από ποδοσφαιρική προπόνηση.

Η τεράστια επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε τρεις φάσεις.

Βρετανοί δύτες ανακάλυψαν τους 13 τη Δευτέρα της περασμένης εβδομάδας, πεινασμένους και στριμωγμένους στο σκοτάδι σ’ έναν εν μέρει πλημμυρισμένο θάλαμο, αρκετά χιλιόμετρα μέσα στο σύμπλεγμα. Αφού επί ημέρες σχεδίαζαν πώς θα βγάλουν έξω τους 13, η επιχείρηση διάσωσης άρχισε την Κυριακή και εξελίχθηκε σε τρεις φάσεις. Η πρώτη έλαβε χώρα την Κυριακή και διήρκησε 11 ώρες κατά τη διάρκειά της οποίας απεγκλωβίστηκαν 4 παιδιά. Η δεύτερη φάση έγινε τη Δευτέρα, μετά από μια παύση 10 ωρών, και διήρκησε 9 ώρες οδηγώντας στον απεγκλωβισμό άλλων 4 παιδιών. Τέλος, η τρίτη φάση της επιχείρησης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη με τον απεγκλωβισμό των τελευταίων 4 παιδιών και του προπονητή τους.

Οι πανηγυρισμοί για τη διάσωση μετριάζονται από τη θλίψη για την απώλεια ενός πρώην δύτη του ταϊλανδικού Πολεμικού Ναυτικού ο οποίος έχασε τη ζωή του την περασμένη Παρασκευή στη διάρκεια αποστολής ανεφοδιασμού των παιδιών μέσα στο σπήλαιο.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Guardian, ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης αποκάλυψε ότι στα παιδιά δόθηκαν αγχολυτικές ουσίες αλλά όχι αναισθησία προκειμένου να μην πανικοβληθούν κατά τη διάρκεια της δύσκολης διαδικασίας απεγκλωβισμού.

Μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις – κυρίως οι αιματολογικές – τα παιδιά δεν θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τους συγγενείς τους. «Οι επισκέπτες θα μπορούν μόνο τους ασθενείς από απόσταση ενός-δύο μέτρων. Καμία αγκαλιά, καμία επαφή μέχρι να έχουμε τα αποτελέσματα των αιματολογικών τους εξετάσεων» εξήγησε ο γιατρός. Αυτό που προβληματίζει τους γιατρούς είναι το ενδεχόμενο τα μικρά αγόρια να έχουν προσβληθεί από λεπτοσπίρωση και μελιοείδωση.

Φωτογραφία: Reuters

 

Πηγή: thetoc.gr