Ταϊλάνδη: επιχείρηση για τη διάσωση των τελευταίων παιδιών

Τα τέσσερα τελευταία αγόρια και τον προπονητή τους που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη σπηλιά της Ταϊλάνδης θα επιχειρήσουν να απεγκλωβίσουν σήμερα οι δύτες της διεθνούς αποστολής που κατάφερε να βγάλει με ασφάλεια τα πρώτα οκτώ παιδιά, μετά από 15 και πλέον μέρες στο σπήλαιο.

Η επιχείρηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 8:00 (ώρα Ελλάδος) και οι 19 δύτες ελπίζουν ότι θα είναι η τελευταία και θα καταφέρουν να βγάλουν τους τέσσερις ποδοσφαιριστές και τον προπονητή τους σε μία επιχείρηση. Σύμφωνα με τις Ταίλανδέζικες Αρχές, παρά τη βροχή, οι συνθήκες μέσα στο σπήλαιο δεν έχουν αλλάξει, κάτι που κάνει τους 19 δύτες αισιόδοξους για την ολοκλήρωση της αποστολής τους σήμερα. Μάλιστα, ο επικεφαλής της αποστολής εξέφρασε την ελπίδα ότι η σημερινή επιχείρηση θα διαρκέσει την ίδια ή και λιγότερη ώρα από ό,τι η χθεσινή.

Τα τέσσερα πρώτα παιδιά που βγήκαν την Κυριακή από τη σπηλιάείναι καλά στην υγεία τους, με κάποια «μικρή» μόλυνση στα πνευμόνια τους και χθες κατάφεραν να δουν τους γονείς τους, όμως μέσω τζαμιού, για αποφυγή τυχόν μετάδοσης μικροβίων.

Οι Αρχές δεν έχουν αποκαλύψει ποια παιδιά έχουν διασωθεί και ποια είναι αυτά που παραμένουν εγκλωβισμένα, όμως χθες κατάφεραν να βγάλουν ακόμα πέντε έξω.

Στο σημείο επιχειρεί η ίδια ομάδα δυτών, από διάφορες χώρες του κόσμου, καθώς και πλήθος ειδικών για σπηλιές και διασώσεις. Για το λόγο αυτόν, απαιτείται και η παρέλευση τουλάχιστον 10 ωρών, μέχρις ότου οι δύτες να εισέλθουν και πάλι στην εξαιρετικά δύσβατη και πλημμυρισμένη σπηλιά.

Τα αγόρια, ηλικίας 11 με 16 ετών ανήκουν σε ποδοσφαιρική ομάδα. Χθες ο πρόεδρος της FIFA τα κάλεσε να παρακολουθήσουν από κοντά τον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου την ερχόμενη Κυριακή. Αν και τα ίδια τα παιδιά δεν το ξέρουν ακόμα, το ταξίδι αυτό στη Ρωσία, δεν είναι δυνατό να γίνει, αφού θα πρέπει να παραμείνουν τουλάχιστον μία εβδομάδα στο νοσοκομείο.

Ακόμα και τώρα, τα αγόρια νοσηλεύονται φορώντας γυαλιά ηλίου, ενώ οι τηλεοράσεις στα δωμάτιά τους είναι κλειστές για την ισορροπία της ψυχικής υγείας τους.

Πηγή: ant1news.gr