Ταϊλάνδη: εκτός σπηλιάς όλα τα παιδιά και ο προπονητής τους

Απεγκλωβίστηκαν σήμερα και οι τελευταίοι τέσσερις ποδοσφαιριστές, μαζί και ο προπονητής τους, από τη σπηλιά όπου είχαν εγκλωβιστεί πριν από 17 μέρες, κατά τη διάρκεια εκδρομής τους στο σημείο.

Τα παιδιά ηλικίας 11 με 16 ετών, καθώς και ο 25χρονος προπονητής τους εντοπίστηκαν την περασμένη Δευτέρα μέσα στο σπήλαιο και η επιχείρηση διάσωσής τους ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή, για να ολοκληρωθεί σε τρεις φάσης, με την τελευταία σήμερα.

Η υπόθεσή του τράβηξε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης, ενώ στην επιχείρηση διάσωσής τους συμμετείχαν δύτες και ειδικοί των σπηλαίων από όλον τον κόσμο. Η διάσωση διεξήχθη κάτω από υποδειγματικές συνθήκες, δεδομένης και της δυσκολίας της επιχείρησης, καθώς τα παιδιά βρίσκονταν σε βάθος πάνω από 3χλμ μέσα στη σπηλιά και για να βγουν έξω από αυτήν, έπρεπε να περπατήσουν, να καταδυθούν – χωρίς τα περισσότερα από αυτά να γνωρίζουν κολύμπι- αλλά και να περάσουν από εξαιρετικά στενά και εύθραυστα περάσματα.

Τα παιδιά εγκλωβίστηκαν όταν κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στο σπήλαιο, ο χώρος πλημμύρισε λόγω της βροχής, η οποία στάθηκε ανασταλτικός παράγοντας τόσο για τον εντοπισμό, όσο και για το χρόνο διάσωσής τους.

Τα πρώτα οκτώ παιδιά που βγήκαν από τη σπηλιά τις δύο προηγούμενες ημέρες νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο, με λίγα μικροπροβλήματα, όπως ενόχληση στους πνεύμονες ή πυρετό, ενώ μέσα στα δωμάτιά τους φορούν γυαλιά ηλίου. Έχουν υποβληθεί σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και μέχρις ότου να βγουν τα αποτελέσματα δεν έχουν έρθει σε επαφή με τους συγγενείς τους, για τη δική τους ασφάλεια. Χθες, ωστόσο, τα τέσσερα αγόρια που βγήκαν πρώτα από τη σπηλιά είδαν τους γονείς τους, μέσω διαχωριστικού τζαμιού. Στο νοσοκομείο τα επισκέφτηκε και ο Πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, ο οποίος συνομίλησε μαζί τους.

Προτού ολοκληρωθεί η επιχείρηση οι Αρχές της Ταϊλάνδης δεν είχαν δώσει κανένα στοιχείο της ταυτότητας των διασωθέντων, για την προστασία των οικογενειών τους.

Χθες ο πρόεδρος της FIFA πρότεινε ο ίδιος προσωπικά στους δώδεκα νεαρούς αθλητές να καλύψει τα έξοδά τους, ώστε να παρακολουθήσουν από κοντά τον τελικό του Μουντιάλ της Ρωσίας, την ερχόμενη Κυριακή. Τα αγόρια δεν γνωρίζουν την πρόταση, όμως οι γιατροί ήδη την απέρριψαν, καθώς οι νεαροί ποδοσφαιριστές θα πρέπει να παραμείνουν στο νοσοκομείο για τουλάχιστον μία εβδομάδα, για προληπτικούς λόγους.

 

Πηγή: ant1news.gr