22ο Αντάμωμα – 3η συνάντηση νεολαίας Αργιθεατών

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκαν οι προετοιμασίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αργιθεάτικων Συλλόγων (ΠΟΑΣ) για τη φετινή διοργάνωση του 22ου Ανταμώματος Αργιθεατών, το οποίο πραγματοποιήθηκε και φέτος στον Άγιο Νικόλαο Βλασίου, την Κυριακή 1 Ιουλίου 2018.

Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας διοργανώνεσαι για 3η χρονιά τη Συνάντηση Νεολαίας της ΠΟΑΣ, όπου νέοι από όλη την Ελλάδα φιλοξενήθηκαν στην Αργιθέα και  περιηγηθηκαν σε μοναδικά μέρη.

Μετά από δύο καταπληκτικές χρονιές και ξεχωριστές εμπειρίες στην Ανατολική Αργιθέα, σειρά φέτος είχε η Δυτική Αργιθέα. Ειδικότερα, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Δήμου Αργιθέας, το Ανθηρό, όπου σε συνεργασία με το Σύλλογο Ανθηριωτών Αθήνας «Η Αγία Παρασκευή» και το Σύλλογο Λαγκαδίου «Οι Άγιοι Ανάργυροι», προετοιμάστηκε η φιλοξενία όλων των συμμετεχόντων σε σπίτια συμπατριωτών μας και η φιλοξενία τους στο πανηγύρι των Αγίων Αποστόλων και στην προετοιμασία του πανηγυριού των Αγίων Αναργύρων αντίστοιχα. Οι νέες και οι νέοι βίωσαν τη φημισμένη αργιθεάτικη φιλοξενία και γνώρισαν ακόμα μία πανέμορφη πλευρά της Αργιθέας. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και την Παρασκευή 29 Ιουνίου από τη Λάρισα που ορίστηκε ως αφετηρία,, ξεκίνησε  το ταξίδι για την Αργιθέα. Το πρόγραμμα για την τριήμερη συνάντηση περιλάμβανε ενδεικτικά μεταξύ άλλων:

• συμμετοχή στο πανηγύρι των Αγίων Αποστόλων Ανθηρού και στις προετοιμασίες του πανηγυριού των Αγίων Αναργύρων στο Λαγκάδι Ανθηρού
• επίσκεψη στην Ι.Μ. Κατουσίου & στο Ιστορικό – Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό Μουσείο Ανθηρού
• περιήγηση στο Ανθηρό, στο χωριό Αργιθέα και την Καρυά
• ξενάγηση σε όμορφα μονοπάτια της Δυτικής Αργιθέας, σε παραδοσιακούς νερόμυλους και στα μοναδικά πετρογέφυρα Καρυάς και Πετρωτού
• στάση στο χωριό Αργιθέα και ενημέρωση για τον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται στη θέση «Ελληνικά» Αργιθέας
• επίσκεψη στο σημείο που βρίσκεται η Γέφυρα Κοράκου, απολαμβάνοντας παράλληλα τη θέα του μεγαλοπρεπούς Αχελώου
• μετάβαση στο χώρο διεξαγωγής του Ανταμώματος και ενεργή συμμετοχή στην κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση των Αργιθεατών

Συνδιοργανωτές είναι όπως κάθε χρόνο η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, αλλά και ο Δήμος Αργιθέας, οι οποίοι συνέβαλλαν στην επιτυχή διοργάνωση των εκδηλώσεων,ενώ αξιέπαινη ήταν και η προσφορά των συμπατριωτών μας Αριστοτέλη Γραμμένου, Ηλία Καναβού και Παναγιώτη Παπαδόπουλου, οι οποίοι για ακόμη μία φορά με τις ευγενικές χορηγίες τους κάλυψαν αρκετά από τα έξοδα φιλοξενίας των νέων μας. Ιδιαίτερα δε όμως οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους συμπατριώτες μας που άνοιξαν τα σπίτια τους και με περίσσια αγάπη φιλοξένησαν τους νέους και τις νέες μας, αλλά και  τους μετέφεραν σε πανέμορφα τοπία, καθώς και την Ιερά Μονή Κατουσίου. Η συνδρομή του προέδρου του συλλόγου Ανθηριωτών, Νίκου Μερεντίτη ήταν καθοριστική στην πραγματοποίηση του τριημέρου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή σκέφτηκε και οργάνωσε τον τρόπο με τον οποίο θα φιλοξενούνταν η Συνάντηση της Νεολαίας μας στην Δυτική Αργιθέα. Παράλληλα, οι πατριώτες μας Μενέλαος Παπαδημητρίου, Ξενοφών Κωτής και Χρήστος Καναβός ανέλαβαν το ρόλο του ξεναγού στη γέφυρα Κοράκου, στο Μουσείο του Ανθηρού και στην Ιερά Μονή Κατουσίου αντίστοιχα. Στο χωριό Κνίσοβο μας υποδέχτηκε η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου “ο Αργίθεος”, κ. Ελένη Μπίνια για να μας ξεναγήσει στο περιβαλλοντικό μονοπάτι, ενώ εκεί τα παιδιά άκουσαν σχετικά με τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, που χρονολογούνται στα ελληνιστικά χρόνια, αποδεικνύοντας την μακραίωνη παράδοση του πληθυσμού στην περιοχή της Αργιθέας. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα δε τις Επιτροπές διοργάνωσης των Πανηγυριών των Αγίων Αποστόλων και Αγίων Αναργύρων του Ανθηρού , που έδειξαν στους νέους μας τα πατροπαράδοτα αργιθεάτικα πανηγύρια και την φιλοξενία τους. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στην Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της ΠΟΑΣ και στον πρόεδρο της, και πρόεδρο του Συλλόγου Αργιθεατών Λάρισας, Κώστα Σιατραβάνη, οι οποίοι οργάνωσαν τους νέους και τις νέες από όλη την Ελλάδα και σχεδίασαν κάθε λεπτομέρεια για την επιτυχία της Συνάντησής τους. Παρόντες κατά την διάρκεια της Συνάντησης ήταν από την ΠΟΑΣ η πρόεδρος Νανά Μαυραντζά, ο Γενικός Γραμματέας Ανδρέας Στεργίου, ο αντιπρόεδρος Βασίλης Θεοδωράκης, η ταμίας Πόπη Παππά, καθώς και οι πρόεδροι των Συλλόγων Αργιθεατών Αθήνας, επαρχίας Φαρσάλων, Βορείου Ελλάδος και Μαγνησίας, Θανάσης Κωφός, Μαρία Βίλλη, Τζούλη Νασιώκα και Μέλπω Ρίνη αντίστοιχα,η πρόεδρος του συλλόγου Πετροχωρίου Φένια Γρηγορίου και ο πρόεδρος του συλλόγου Βραγκιανιτών Παναγιώτης Παπαντωνης.

Για την διεξαγωγή του Ανταμώματος εργάστηκαν τόσο οι υπάλληλοι του Δήμου Αργιθέας και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Νίκος Τουραλιάς, αλλά  και η ποδοσφαιρική ομάδα του Μουζακίου “Αργιθέα”, η οποία επανασυστάθηκε πριν ένα χρόνο περίπου και κατάφερε να ανέβει κατηγορία με επικεφαλής τον Ηλία Ποζιό και τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας, μέλη του σύλλογου Αργιθεατών Λάρισας και του συλλόγου Βλασίου, που προετοίμασαν τον περιβάλλοντα χώρο και τοποθέτησαν τις τέντες, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το Αντάμωμά μας. Στο Αντάμωμα παρευρέθησαν και απόδημοι Αργιθεάτες από τον Καναδά, οι οποίοι κατέφθασαν με λεωφορείο του συλλόγου Στεφανιωτών “Η Νοσταλγία” από Ελάτεια μαζί με άλλους συμπατριώτες μας, από την προηγούμενη μέρα και φιλοξενήθηκαν στην Ιερά Μονή Σπηλιάς.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια δεν θα μπορούσαμε να μην ευχαριστήσουμε για την συμμετοχή τους όλα τα χορευτικά συγκροτήματα των συλλόγων Αργιθεατών Λάρισας, Τρικάλων, Βόλου, Καρδίτσας, Μουζακίου και Φαρσάλων, τους χοροδιδασκάλους Θανάση Παπαποστόλου και Παναγιώτη Μάνο, καθώς βεβαίως και τους μουσικούς που συμμετείχαν αφιλοκερδώς, ήτοι την Αργιθεάτικη Ζυγιά με τον Στέλιο Κωφό (τραγούδι και βιολί), Γιώργο Κόνιαρη (κλαρίνο), Νίκος Πάττας (ντέφι), Γιώργος Θεοδωρίδης (λαούτο), καθώς και οι μουσικοί Ανδριάνα Μόκα (τραγούδι), Δημήτρης Γακιόπουλος (τραγούδι), Θωμάς Βούζας (κλαρίνο), Παναγιώτης Παππάς (βιολί ) και ο βενιαμίν της παρέας Παναγιώτης Νάκος (κρουστά), οι οποίοι μας ταξίδεψαν σε άκρως παραδοσιακά αργιθέατικα μονοπάτια και διασκέδασαν τους παρευρισκόμενους. Την παρουσίαση του Ανταμώματος είχε η κ.Έλλη Τσιρογιάννη, μέλος του ΔΣ της ΠΟΑΣ και πρόεδρος συλλόγου Αργιθεατών Τρικάλων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι :  Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφαρσάλων κ.κ.Τιμόθεος , οι πατέρες Νακόπουλος Ηλίας και Γώγος Ηλίας,. Οι βουλευτές Καρδίτσας του Σύριζα κ.κ Λάπας Κων/νος ,Βράντζα Παναγιώτα και ο βουλευτής Ν.Δ Τσιάρας Κων/νος,ο Περιφερειάρχης Αγοραστός Κων/νος,ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Τσιάκος  Βασίλειος και ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Καλομπάτσιος Χρήστος,ο Γεν.Αστυνομικός Διευθυντής περιφέρειας Θεσσαλίας υποστράτηγος κ. Τόλιας Ιωάννης,ο Διευθυντης των Πυροσβεστικών υπηρεσιών Καρδίτσας κ. κορέλας Σωτήριος, ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός Γεώργιος, οι αντιδήμαρχοι Αργιθέας Καραγιώργος Αθανάσιος και Τουραλιάς Νίκος,οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αργιθέας Μπαλατσούκας Κων/νος,Αρκούδα Στέλλα, Μαυραντζά Ελένη,Στεργίου Βασίλειος Αργυρός Γεώργιος,Ζιώγας Παναγιώτης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μουζακίου Στάθης Θεοφάνης και Τόλια Σοφία, οι τοπικοί πρόεδροι χωριών Πούπης Νικόλαος, Νάκος Κων/νος,Χρύσα Καμπούρη,εκπρόσωπος Α.Τ. Μουζακίου Τασιόπουλος Παναγιώτης, η πολιτευτής Σκόνδρα Ασημίνα, ο Αστυνομικός Δ/ντής Καρδίτσας Κατέρης Γεώργιος,ο πρόεδρος εργαζομένων ΔΕΥΑΛ Λάρισας Μητράκος Αχιλλέας, ο πρόεδρος Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Τοπαλίδης Χρήστος, ο Δημήτριος Φούκας Γεν. Γραμματέας Ομοσπονδίας ΟΤΕ Ελλάδος, ο Γκρέκας Φώτης ΟΤΕ Καρδίτσας,ο κ.Δραγκόλας Παύλος πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ και η κ. Ντούρβα Παρασκευή. Μηνύματα έστειλαν ο πρώην υπουργός Σπύρος Ταλιαδούρος, καθώς και πρόεδροι και εκπρόσωποι των ΔΣ αργιθεάτικων συλλόγων.

Το Δ.Σ. της ΠΟΑΣ κλείνοντας θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλαν στην λαχειοφόρο της ΠΟΑΣ και οι αριθμοί που κληρώθηκαν τα τρία (3) ποδήλατα είναι οι : 1015, 813 και 270.

Το 22ο Αντάμωμα Αργιθεατών καλύφθηκε τηλεοπτικά από τον κ.Σδρούλια Θοδωρή και θα προβληθεί την Κυριακή 8 Ιουλίου και ώρα 20.00 από το TRT.

Καλώς να ανταμωθούμε και στο 23ο Αντάμωμα Αργιθεατών και στην 4η Συνάντηση Νεολαίας του χρόνου όλοι μαζί ξανά!