Τι πετάμε στην ανακύκλωση που δεν πρέπει (eco life)

Τα περίεργα υλικά που δεν ανακυκλώνονται!

Οι μπλε κάδοι της ανακύκλωσης συσκευασιών είναι συχνά φορτωμένοι με κάθε είδους σκουπίδια. Όσο και αν λέμε ότι γνωρίζουμε ποια υλικά είναι κατάλληλα προς ανακύκλωση, όλοι έχουμε πετάξει ακατάλληλο προς ανακύκλωση υλικό, γεγονός που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στο σύστημα. Πιάνουν πολύτιμο χώρο, είναι δύσκολο να διαχωριστούν και καταστρέφουν τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Ποια υλικά δεν πρέπει να κατευθύνονται στους μπλε κάδους;

Οι βιντεοκασέτες, τα γάντια, το γυαλόχαρτο, τα δερμάτινα αντικείμενα, οι δίσκοι cd και dvd, οι λάμπες και οι λαμπτήρες, τα μελάνια, τα τόνερ και τα υπολείμματά τους, όπως και τα δοχεία από λάδια μηχανής, οι μπάλες (ποδοσφαίρου κ.λπ.), οι κούκλες και τα παιδικά παιχνίδια (ακόμα κι αν είναι πλαστικά), τα πάσης φύσεως ξύλινα αντικείμενα, οι οδοντόβουρτσες, τα παπούτσια, τα ρούχα, τα ενδύματα και τα υφάσματα γενικώς, οι πάνες μιας χρήσης, τα σελοτέιπ, τα στρώματα, τα στυλό και οι φωτογραφίες.

Υπάρχουν προϊόντα που ενώ είναι από πλαστικό ή από χαρτί και δεν θα φανταζόμασταν ότι δεν μπορούν να καταλήξουν στον κάδο ανακύκλωσης.

Μια σειρά πλαστικά προϊόντα, όπως πλαστικά μαχαιροπίρουνα και καλαμάκια, δεν πρέπει να καταλήγουν στους μπλε κάδους. Μακριά από τους κάδους της ανακύκλωσης πρέπει να κρατηθούν οι πλαστικές βούρτσες, τα πλαστικά έπιπλα και οι πλαστικές γλάστρες. Υπάρχουν λοιπόν αρκετά υλικά φτιαγμένα από πλαστικό που δεν πρέπει να πέφτουν στους μπλε κάδους.

Επίσης, υπάρχουν υλικά από χαρτί που επίσης αποκλείονται. Απογορεύεται να ρίχνουμε χαρτί κουζίνας και χαρτί υγείας, ακόμα και μη χρησιμοποιημένο. Λερωμένες χαρτοπετσέτες ή κομμάτια λαδωμένου χαρτιού αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά. Ακατάλληλο για ανακύκλωση είναι και το βρεγμένο χαρτί, ακόμη κι όταν στεγνώσει, γιατί οι ίνες του χαρτιού «μαζεύουν» όταν βρέχονται.

Ακόμα, το σύστημα των μπλε κάδων δεν μπορεί να διαχειριστεί κομμάτια χαρτιού που είναι μικρότερα από μια σελίδα μεγέθους Α4. Αυτό σημαίνει ότι σχισμένες σελίδες, εισιτήρια και άλλα χαρτάκια δεν πρέπει να ρίχνονται στους μπλε κάδους, γιατί δημιουργούν ένα χάρτινο κατακάθι που δυσκολεύει την όλη διαδικασία.

Πηγή: seleo.gr