“Λιώνουν” οι Έλληνες σε τηλεόραση και υπολογιστή – Ευρωπαϊκή πρωτιά με πάνω από 3 ώρες την ημέρα

Μία ακόμη αρνητική μας συνήθεια αποκαλύπτει ευρωπαϊκή έρευνα. Οι Έλληνες είναι ”κολλημένοι” στις οθόνες της τηλεόρασης και του υπολογιστή περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Διαθέτουν καθημερινά 3 ώρες και 4 λεπτά, χωρίς να μετριέται ο χρόνος που βρίσκονται αντιμέτωποι με την οθόνη του υπολογιστή στο χώρο της δουλειάς τους!

Η έρευνα διενεργήθηκε σε 15 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2008 έως το 2015 και δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα από τη Eurostat.

Μέτρησε τον χρόνο που διαθέτουν οι ενήλικες στην παρακολούθηση τηλεόρασης, παιχνιδιών στον υπολογιστή ή άλλη σχετιζόμενη με οθόνη συνήθεια.

Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου ο χρόνος αυτός ξεπερνά ημερησίως τις 3 ώρες. Ακολουθούν το Βέλγιο (2.59 ώρες), η Φινλανδία (2.51) και το Ηνωμένο Βασίλειο (2.50).

Το 95,1% των Ελλήνων δήλωσαν πως βρίσκονται αντιμέτωποι με κάποια οθόνη μετά τη δουλειά. Υψηλά ποσοστά καταγράφονται στην Φινλανδία (92,9%), στην Πολωνία (91,6%), στη Ρουμανία (91,5%).

Τα μικρότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Γαλλία (84,2%), στην Ιταλία (84,5%) και στην Αυστρία (87%).

Εξάρτηση

Η προσκόλληση στον υπολογιστή δεν είναι πάντα “αθώα”. Οι ειδικοί του ΚΕΘΕΑ κάνουν λόγο για “προβληματική χρήση του Διαδικτύου”, η οποία απαιτεί αντιμετώπιση.

“Προβληματική χρήση” θεωρείται ο υπερβολικός χρόνος ενασχόλησης, η μονομανία, η παραμέληση των υποχρεώσεων και άλλων ασχολιών, η απότομη πτώση της σχολικής επίδοσης, η απομόνωση και η μείωση του χρόνου που αφιερώνεται σε δραστηριότητες και σε φίλους, η επιθετικότητα, η μεταβολή της συμπεριφοράς, η αδιαφορία για πράγματα που παλιά προκαλούσαν ευχαρίστηση, οι πονοκέφαλοι, η ξηρότητα οφθαλμών.

Αρκετοί είναι οι έφηβοι στους οποίους η προβληματική χρήση εξελίσσεται σε εθισμό και τείνουν να γίνονται βίαιοι με τους γονείς ή τους φίλους τους, να μένουν χωρίς ύπνο, νερό ή φαγητό, να λείπουν για ημέρες από το σπίτι (σε internet cafe), να διακόπτουν το σχολείο, να απομονώνονται και να μελαγχολούν ή να μη φροντίζουν σωστά τον εαυτό τους.

Πηγή: iatronet.gr